Puncte-puncte 3

Minorităţi, Hagi, Băsescu, Turul Franţei, PSD, PNL…

  • Pe un blog am citit un post în care maghiarii erau acuzaţi că cer în România mai multe drepturi decât au românii în Ungaria. Deşi pare logică, ideea în sine este stupidă. Nu cred că este vina maghiarilor din România că românii din Ungaria (ori de oriunde) sunt incapabili să se organizeze şi să-şi apere drepturile. Fiindcă, până la urmă, nu sunt acordate drepturi Ungariei, ci unor cetăţeni români. Întrebarea pe care mi-o pun eu este dacă nu cumva faptul că românii din străinătate nu-şi cer drepturile nu se datorează cumva faptului că statele respective îşi protejează mai bine cetăţenii (inclusiv pe cetăţenii de origine română) astfel încât ei sunt pur şi simplu OK? Habar n-am cum se simt românii din Ungaria, însă îmi este clar că există o ostilitate cvasigenerală – în nuanţe variabile – la adresa maghiarilor din România.
  • Domnia „regelui” Hagi la Steaua merge (foarte) prost. Umilirea definitivă va veni dacă nu va reuşi să treacă de polonezi, altfel un adversar facil. Şi eu cred că nu vor trece.
  • Băsescu refuză să accepte legea pensiilor şi există semne că „în teritoriu” electoratul devine ostil la adresa preşedintelui. Nu ştiu dacă subita preocupare pentru educaţie – altfel, un demers OK – poate face uitată opoziţia prezidenţială, mai ales că PSD şi PNL au grijă să strige în gura mare că preşedintele se opune majorării pensiilor fiindcă nu are nici un câştig electoral.
  • Băsescu nu a fost la nunta fiului lui Stolojan. În condiţiile în care preşedintele participa la orice tăiere de moţ şi în weekend n-a avut nimic important de făcut, cred că e o absenţă notabilă, care confirmă răceala faţă de PLD. Şi mai interesant este că la nunta lui Boureanu a fost… Complicată geopolitica asta 🙂
  • PSD se face de c…t cu votul uninominal. OK, personal sunt de acord că proiectul Pro-Democraţia este cel mai prost posibil, însă PSD şi-a asumat o înţelegere împreună cu PNL şi PD şi va plăti toate oalele sparte. Lucrurile devin complicate pentru social-democraţi şi întrevăd vremuri grele pentru ei. Dacă la euro-parlamentare vor obţine un scor sub PNL (ceea ce sunt toate şansele să se întâmple) va începe o bătălie în partid pentru succesiunea lui Geoană din care nu văd cine poate ieşi învingător, dar este clar cine va pierde. Este patetic că în ditamai partidul singurul om politic performant este Marean „care este – almanahe” Vanghelie.
  • Turul Franţei devine din ce în ce mai interesant. Azi a fost una dintre cele mai frumoase etape din ultimii 15 ani (de când urmăresc eu Turul Franţei)…
  • PNL e tot mai preocupat de ecologie… Hm, pensii, ecologie… nu cumva o virează la stânga? Că tot e locul liber…