Gata pentru o nouă înfrângere

Opoziția se pregătește să bifeze încă o înfrângere spectaculoasă în fața PSD-ului. La aceste alegeri, PSD s-a concentrat pe mesaje pozitive, a trecut în plan secund vectorii „agresivi” de comunicare – Rădulescu „mitralieră”, Codrin Ștefănescu. În schimb, opoziția a mizat pe ură, pe violență, pe agresivitate.

Dacă înainte de campania electorală electoratul de bază al PSD era oarecum rușinat, timorat de campaniile de comunicare anterioare, în ultimele săptămâni gradul de violență și agresivitate împotriva lui nu va avea ca efect decât mobilizarea suplimentară. Și este foarte probabil ca, de data aceasta, o prezență crescută la vot să avantajeze PSD, nu Opoziția. Părerea mea este că evenimentele de la Iași și Galați sunt de natură a mobiliza suplimentar electoratul PSD.

De partea cealaltă, am văzut multe luări de poziție ale unor persoane care în mod normal ar fi votat cu Opoziția care au devenit ele însele jenate de agresivitatea și violența campaniei. Sigur, nu au relevanță statistică, însă există un factor inhibitor.

Discursul opoziției s-a limitat exclusiv la jignirea simpatizanților și liderilor PSD, la promovarea unor teme care nu mai sunt atât de relevante nici măcar pentru o bună parte din electoratul său – Justiția, Rusia… Dacă, să zicem, în cazul Justiției, Opoziția măcar are o oarecare tangență cu realitatea, în cazul acuzelor legate de Rusia este pur și simplu prostie cât cuprinde. În România nu există la modul serios nici un politician cu legături flagrante cu Rusia (nu, totuși, delirul lui Cîțu nu se pune). De la Ion Iliescu care suna în 22 decembrie la ambasada rusă să dea raportul „cine suntem și ce intenții avem”, dar, care, totuși, în contextul acelor vremuri avea un oarecare sens, toți ceilalți lideri PSD au încercat să se atârne de Occident, fie el Europa sau SUA. Acțiunile externe ale PSD sunt mult mai legate de Israel și SUA, decât de Rusia.

Opoziția s-a dus „peste PSD” nu pentru a se prezenta ca alternativă, ci pentru a jigni și umili.

La fel, insistența pe „opțiunea nucleară” este o mare tâmpenie, articolul 7 a fost deja activat în cazul Poloniei și Ungariei, fără prea mari rezultate și pentru lucruri mult mai serioase decât în cazul PSD. Amenințările lui Timermans sau ale lui Werner sunt pur și simplu retorică electorală. Pe de altă parte, imaginea asta de „mers cu pâra la Înalta Poartă” potențează fix tema de campanie a PSD.

Probabil că în rândul Opoziției sunt mulți care cred sincer că PSD chiar este anti-european sau anti-multinaționale. Dacă ne uităm însă la măsurile economice luate de acesta, cam în toate guvernările, observăm că este cel mai pro-business partid. Diferența fiind că a avut întotdeauna grijă să ofere ceva firimituri și celor mai puțin favorizați, pe care opoziția îi tratează cu agresivitate și dispreț.

Când îl aud pe Ludovic Orban că vor câștiga alegerile mi-l amintesc pe Borcea care urla să fie lăsat să se pregătească pentru Liga Campionilor…

20 comments to “Gata pentru o nouă înfrângere”
  1. Cam asa au facut si in 2016, nu prea s-au aruncat in campanii negative agresive. De partea cinstita a baricadei insa.. sunt foarte foarte curios care e linia de strategie. Daca pe 26 mai 2019 romanii ar vota masiv cu x si y, sa nu lase nici 10% psd + alde + udmr.. ne-ar scapa de hotie? Ar creste spitalele si autostrazile? Nu am indoieli asupra bunei credinte, nu discut nici aptitudinile de a pune in practica, am gandesc doar ca sunt alegeri pentru Parlamentul European.. un loc unde fara comisie si consiliu nu se pot face decat declaratii…

  2. Comparatie buna a opozitiei cu a celor de la Dinamo, insa cam atat. Singura greseala, a opozitiei, este ca merge spre jigniri si accentueaza temerile deja existente. Infrangere, castig nici nu stiu cum sa le definesc intrucat pozitia tuturor actorilor politici va fi oricum schimbata dupa cum bate vantu. Infrangere pentru noi ca popor, cu asta sunt de acord, dar cam de 30 ani suntem infranti noi ca popor la fiecare rand de alegeri, ce ne face sa credem ca acum va fi diferit? E acea mica chestie numita referendum pe care unii spera c-o vor putea folosi ca un vehicul ce le poate aduce niste capital politic, dar nimeni nu stie real ce se va intampla acolo.
    Asa ca, alegerile astea vor fi interesante, fix din perspectiva unui cartofor, care a pus casa, masina, nevasta pe ultima mana in speranta ca-i va veni o chinta royala. Si este destul de atragator, data fiind cronologia evenimentelor si toata naratiunea, practic pare ca noi ne jucam destinul ca tara.
    Cu toate acestea situatia, va ramane neschimbata in urmatorii doi ani, poate se va stinge discursul asta cu abuzurile ale justitie si ne apucam de treaba, dar ma indoiesc.
    In continuare, singura necunoscuta a zilei de 26 mai este acel referendum, care poate un pic schimba oranduirea lucrurilor, dar cam atat.

  3. Stergi articolul? Ca sa știu dacă-l salvez sau ii dau share pe Facebook sa „ne râdem” cu prietenii

  4. Inchide-ti rahatu asta de site plin de aberatii si reprofileaza-te, omule. Esti penibil in cel mai crunt mod posibil.

      • Intre a abera pe internet total paralel cu realitatea si a pleca in lagar de reeducare, tu alte variante nu mai vezi? Gen sa fii normal la cap, sa iti dai seama pe ce lume traiesti, sa nu iti mai dai cu parerea stupid despre ceva ce in mod evident ti-e complet strain?
        Sau esti si tu ca dragnea, care fie ramane la putere total…fie infunda puscaria? La el chiar nu sunt alte variante, dar ma asteptam ca el sa fie exceptia nu regula.

        • tu alte variante nu mai vezi? sa nu iti mai dai cu parerea stupid despre ceva ce in mod evident ti-e complet strain?

          John, ăia din 1989 n-au murit să-i ordoni (cu tupeu & autoritate) cuiva să se autocenzureze, curvă ticăloasă mică ce ești.

        • Presupunând că eu sunt idiot, tâmpit etc. Ce cauți tu aici? De ce citești ceea ce scriu? De ce ții neapărat să mă înjuri? Te face să te simți mai bine? Arată că ești „rasa superioară”? Pe bune, acum, de ce? Valabil și pentru toți ceilalți care doar vin să „mi-o tragă”.

          • Radea unu de tine in alta parte si am zis sa trec si eu sa iti spun ca esti prost, cu intentia de a-ti face un bine. Ca tu te incapatanezi sa ramai prost si dupa ce ti se atrage atentia ca esti prost…nah…treaba ta. E si ultima mea accesare a haznalei asteia.
            Pentru comentatoru de mai sus cu cenzura: daca il vezi pe unu ca e prost ca noaptea si se indreapta spre o groapa de 10 metri fara vreo intentie de a se opri, ti se pare ca il cenzurezi daca incerci sa il opresti? La mintea ta, probabil ca a spune unuia ca e prost o consideri incercare de cenzura.

          • John suferi grav de grandomania și mesianism. Sari în fața unui tir, să vezi dacă supraviețuiești.

  5. un articol scris de un autor inteligent, bine intentionat, demn, cinstit si sanatos la cap!

Comments are closed.