Polul de dreapta

Lansarea oficială a Polului de centru-dreapta a prilejuit comentarii mai degrabă negativ-ironice. Deşi motivaţia iniţială care a condus la coagularea sa a dispărut (polul s-a vrut o contrapondere la „marele partid de dreapta” vehiculat de tabăra prezidenţială după referendum) noua construcţie politică are şi unele părţi bune:

  • Este o construcţie într-un moment de destructurare a clasei politice româneşti. PD-ul nu depăşeşte stadiul de umbră (palidă) a lui Traian Băsescu, PSD se află în plină degringoladă şi este dificil de estimat cum se va termina aceasta(presupunerea mea este că o parte se va topi în PD, restul dispărând pur şi simplu din politică).
  • Este un proiect politic dus până la capăt, ceea ce nu se poate spune de prea multe proiecte prezidenţiale, printre care şi „marele partid de dreapta” – mai degrabă un proiect al lui Valeriu Stoica decât al lui Traian Băsescu.
  • PNL-ul este în creştere, chiar dacă această creştere se petrece pe un fond al atenuării identităţii de partid de dreapta. Din acest punct de vedere, PNL chiar ar avea nevoie de o consolidare a identităţii de partid de dreapta. La asta s-ar putea să primească un ajutor mai mult sau mai puţin… involuntar (sic!) din partea democraţilor care să înceapă să revendice electoratul de stânga al PSD, mult mai ofertant electoral (structural, românii sunt de stânga deşi se declară de dreapta – schizofrenie asumată şi preluată de PD).
  • PNL îşi afirmă prin acest parteneriat potenţialul de coaliţie, în condiţiile în care celelalte două partide mari, PSD şi PD, sunt izolate şi nu pot colabora decât prin „înghiţire”, orice altceva fiind imposibil de acceptat de electoratul lor. Practic, singura combinaţie viabilă electoral este PNL-PD, combinaţie însă care nu ar avea opoziţie, PSD fiind mult prea slăbit.
4 comments to “Polul de dreapta”
  1. PNL – PD? again? ce glumeţ eşti astăzi …
    De fapt, situaţia s-a radicalizat: cei 3 jucatori semnificativi (cat de cat) nu pot colabora in nici un fel de combinatie (cel putin nu avand conducerile pe care le au) ia cilalti sunt foarte ocupati sa treaca pragul electoral sau sa-si „vanda” scump pielea catre oricare din cei 3 muschetari.
    Cum bine ziceai tu mai demult, tripla polarizare impreuna cu radicalizarea pozitiei fiecaruia dintre ei in raport cu ceilalti 2 reprezinta „samanta de scandal” … nucleul situatie conflictuale care va produce „saltul calitativ” (ahhh! iti amintesti de singama asta atat de purtata pe la congresele PCR?)

  2. Nu glumesc deloc. Cel puţin aşa arată sondajele 😆

    Însă, aşa cum se întrevăd evenimentele din ultimele zile – contrarea brutală a acţiunii lui Năstase de către conducerea PSD, răţoirea aceleiaşi conduceri la Ion Iliescu, acţiunea DNA, îmi par o acţiune de cosmetizare a PSD în vederea colaborării cu Traian Băsescu.

  3. Corect. Polul de dreapta trebuia facut mai inainte.
    Poate Ap si PNTCD vor fuziona si astel Polul de Dreapta in componenta PNL- PNTCD ar putea candida pe liste comune.

    PNL ar putea face acelasi lucru care l-a facut cu PD dar de data asta cu un partener mai mic dar cu multa istorie si traditie + relatii internationale.

    Vom vedea.

Comments are closed.