The loser takes it all

Am văzut comentariile foarte entuziaste din zona oranjulie, care anunţă că Traian Băsescu este marele câştigător. Desigur, aici e mai degrabă wishfull thinking. Oricum ai da-o, când premierul numit de tine este dat jos este o înfrângere. În momentul de faţă, Traian Băsescu mai poate recupera într-un singur fel: numind un premier înainte ca PNL şi PSD să se înţeleagă. Este clar că Traian Băsescu şi PD nu pot face în momentul de faţă o majoritate parlamentară decât prin fraudă, iar o astfel de majoritate este oricând vulnerabilă şi astfel scandalul se prelungeşte vreme de încă trei ani. O astfel de perspectivă este dezastruoasă pentru candidatura actualului preşedinte şi îi poate pune în primejdie inclusiv intrarea în turul doi (dacă sondajele cu Traian Băsescu în jur de 30% se confirmă sunt şanse ca scăderea să se accelereze). Dar nici dacă numeşte un tehnocrat independent şi PNL se înţelege cu PSD pentru o majoritate parlamentară nu este bine. Cele două partide vor găsi chichiţe pentru amânarea deciziei până la alegerile parlamentare, timp îl care îl vor toca pe „dictator”. Să fim serioşi, reîncălzirea ciorbei cu cei 322 sau prostia cu pensiile parlamentarilor nu mai prind (sondajele o demonstrează). Contextul este cu totul altul. De Traian Băsescu s-a lipit „ca marca de scrisoare” atributul de scandalagiu. Acum doi ani, la suspendare, exista perspectiva alegerilor parlamentare şi formarea unei majorităţi prezidenţiale solide (ceea ce s-a şi întâmplat, numai că nu cum voiau majoritatea suporterilor prezidenţiali). Este deja a treia majoritate parlamentară şi al treilea guvern „stricat” de Traian Băsescu. Suficient pentru ca lumea să se sature şi să se întrebe dacă nu cumva problema este la el. Este prima înfrângere politică majoră a lui Traian Băsescu. Mă tem că nu urmează decât finalul.

4 comments to “The loser takes it all”
  1. PNL, PSD et co. au comis o mare greseala neanuntand inca din seara zilei de 13 oct. semnarea unui document comun cu sustinerea lui Johannis. In felul asta i s-a dat lui Basescu un ragaz de jumatate de zi pentru a face o noua mutare, ceea ce poate insemna mult intr-o partida contra cronometru.

  2. Eu sunt chiar uimit cum Base a ajuns sa o ia in gura atat de tare. Daca il refuza pe Iohanis si il pune pe Boc… pierde enorm.

    Daca e de acord cu solutia lui Crin… iarasi pierde… devine un fel de vioara a doua acest presedinte Jocator.

  3. hai sa fim seriosi, daca nu fac o coalitie politica cu hartiile in regula avem de a face cu 2 partide care nu au o majuranta TRANSPARENTA in parlament … exact ca ieri dupa motiune.

Comments are closed.