Şi dacă nu le este frică?

Campania lui Traian Băsescu şi a PD este contruită pe ideea de teamă a celorlalţi. „De ce le este frică nu scapă” spune sloganul preşedintelui, „Parlamentarii se tem să nu-şi piardă privilegiile”, „Vor vota orice guvern de teama alegerilor anticipate”. Mi se pare cam subţire, mai ales în condiţiile în care nici PD, nici Traian Băsescu nu sunt în poziţia de a mai impune teamă. Sondajele spun că preşedintele pierde alegerile, ceea ce le oferă prea puţin spaţiu de manevră. În vreme ce „coaliţia anti” pare să se adreseze nehotărâţilor cu „Băsescu dictatorul”, „Băsescu, omul conflictelor”, „Omul care aruncă ţara în criză doar ca să păstreze PD la putere”, campania democraţilor şi a lui Traian Băsescu îmi pare orientată doar către ridicarea moralului „oştenilor” proprii, ceea ce, în sine, nu este rău, dar este insuficient. O altă problemă a temei este că adversarii nu par deloc cuprinşi de teamă, din contră, par a avea iniţiativa şi contracarează eficient manevrele lui Traian Băsescu. De asemenea, întăreşte ideea de fumigenă care să ascundă lipsa de realizări după cinci ani de mandat. Nici nu merge să te dai cruciat împotriva „oligarhilor” şi să faci campanie cu „regele bordurilor” şi Elena Udrea. Nu poţi să spui că ai propus un guvern de „tehnocraţi” şi aceştia să se numească Blaga, Berceanu, Pogea şi Videanu. Traian Băsescu va trebui să dea socoteală pentru pierderea miliardului de la Comisia Europeană, care nu va mai sosi anul acesta, (probabil) pentru ratarea unui post de comisar european… iar „Dragă Stolo” tocmai a dat „o mână de ajutor” prin anunţul că se vor micşora salariile şi pensiile. În momentul de faţă Traian Băsescu e pur şi simplu a „sitting duck” pentru adversari şi nu cred că se mai pune problema învingătorului.

15 comments to “Şi dacă nu le este frică?”
  1. stiu ca ma bag ca musca in lapte, dar ca un cititor fidel ce ma aflu am tot dreptul:)

    as vrea sa-ti stiu opinia referitoare la cine e candidatul cu cele mai mari sanse de-a cistiga alegerile. sa presupunem ca acesta va fi ales. cum va arata viata politica in romania in urmatoarele sase luni?

  2. Nu ştiu dacă mă crezi, dar chiar mă gândeam ce-or mai face unii dintre vechii comentatori: tu, valachus, notarul anonim al regelui bela, 2 horia, intruder…

    Întrebarea cred că ar merita un post separat.
    Cele mai mari şanse le are Geoană, asta arată toate sondajele, dar şi logica politică, având în spate cel mai puternic partid din România. Cum va arăta? În mod sigur mai bine 🙂
    Câteva puncte aici:
    – Traian Băsescu a introdus în societate o radicalizare şi o violenţă deosebită care va fi treptat marginalizată.
    – Dacă stânga s-a consolidat, dreapta va trebui să o facă şi ea. Văd o spargere a PD, o parte migrând către PSD, o alta (Stolojan & rest) spre PNL, dar asta depinde şi de ce va urma în PNL. Va rămâne un nucleu care va acoperi nişa lăsată liberă de Vadim & Gigi cu Traian Băsescu în frunte. Este posibil ca TB să candideze pe postul vacantat de Olteanu.
    – Vom avea mai degrabă un guvern PSD -UDMR, sprijinit de minorităţi, şi o parte din PD şi/sau PNL (dar nu în forma unui guvern de uniune naţională).
    – E de urmărit ce se va întâmpla la congresele PNL şi PD. Dacă liberalii sunt deştepţi (eu am mari dubii în acest sens) ar merge pe un lider nou, poate chiar Johannis. Asta ar crea premise unificării dreptei. Alternativa ar fi victoria lui Orban şi izolarea completă a PNL.
    – La fel de posibil ar fi şi apariţia unui partid nou care să preia nemulţumiţi din PNL şi PD şi să vizeze electoratul nehotărât. Un astfel de partid poate ajunge lejer la 30% până la alegerile următoare.

  3. Bârfele spun că pe Bazac 🙂
    Ar avea mai multe opţiuni, începând cu Mihai Tănăsescu, care mi se pare foarte activ în ultima vreme şi ar avea un profil „beton” şi ar fi greu de refuzat. În plus, e cel mai departe de găştile PSD, deci ar fi agreat de toţi. Alte variante: Diaconescu, Nica, Dragnea. Mai greu de realizat. Pe Cristi Diaconescu l-aş vede preşedinte al PSD. Seamănă la profil cu Geoană şi are avantajul de a nu face atâtea gafe.

    Eu, dacă aş fi Traian Băsescu, i-aş cere lui Croitoru să-şi depună mandatul şi i-aş oferi poziţia lui Johannis. Aş avea astfel garanţia unui guvern relativ neutru, aş putea scăpa de un potenţial adversar (în ideea că Johannis s-ar compromite) şi aş crea probleme PSD şi PNL după alegeri… Ideea fiind că, „dacă tot nu poţi să-i baţi, măcar încurcă-i”. Dar Traian Băsescu e la fel de prost ca şi ceilalţi aşa că nu va face asta.

  4. ma doare sufletul ca inclin sa fiu de acord cu tine; doar gindul ca geoana ar putea deveni presedinte imi provoaca o reactie cutanata:) intr-un fel poate ca presedintele nu trebuie sa fie in stare de mai mult decit sa fie destul de inspirat incit sa numeasca premierul potrivit la timpul potrivit.

    presupunind ca se va produce o schimbare la presedinte, care sint sansele ca romania sa modifice constitutia si sa ajunga o republica parlamentara „normala”? sincer nu ma astept sa raspunzi aici, ci poate intr-un alt post:)

  5. Personal, apreciez mai mult evoluţia PSD de la cripto-comunismul lui Ion Iliescu la socialismul european (OK, cu tente feudaliste) de azi. (Dar toată clasa politică a involuat în feudalism). De bine, de rău, PSD-ul de azi propune şi figuri mai degrabă luminoase – Geoană însuşi (este o performanţă incredibilă să faci balet între cuiburile de şerpi din PSD), Cristian Diaconescu, Mihai Tănăsescu, Corina Creţu, Gabriela Creţu…
    În schimb, involuţia „dreptei” mă deprimă… PNL şi PNŢCD s-au întrecut în prostie. Comparând PNL-ul lui Câmpeanu cu cel de azi nu ajungi la o concluzie prea plăcută. De PNŢCD, ce să mai vorbim.
    Şi PD-ul lui Roman era o formaţiune mai OK decât cel de azi.
    E un fenomen absolut fascinant dar şi dramatic.

    Simpla alegere a lui Geoană înseamnă un mare pas înainte în transformarea României în republică parlamentară.

    • @Cristi, eşti criptic, nu înţeleg ce vrei să spui.
      Anyway, Traian Băsescu pare să se replieze din nou, anunţând că „nu doreşte alegeri anticipate” fiindcă „pică într-un moment prost”.

  6. Eu, dacă aş fi Traian Băsescu, i-aş cere lui Croitoru să-şi depună mandatul şi i-aş oferi poziţia lui Johannis.

    =========================================

    Asta ar echivala in ochii electoratului pedelist cu o infrangere a marinerului in fata coalitiei de la Brifcor. Pardon, Grivco am vrut sa zic.

  7. Criptic? sunt limpede dar sunt singur.
    Intrebarea: daca lor (imbuibatilor, coruptilor, mafiotilor, mogulilor, chiaburilor dusmanilor poporului si al ilustrului conducator) le este sau nu frica. … este pricipalul mesaj si singurul datator de speranta penru carmaci si carmitii sai.
    Pentru ca intrebarea asta n-are cum sa primeasca raspuns pana pe 6 decembrie, pentru ca nimeni nu poate da un raspuns acceptabil, pentru ca intrebarea penetreaza si se propaga inclusiv prin cei care asteapta alte raspunsuri.

    Pentru ca intrebarea va fi si mai prezenta intre tururi. Pentru ca ea nu poate produce efecte pozitive decat pentru cel care mentine intrebarea.

    E perdanta pentru ca faptele de care vorbesti nu vor putea da un raspuns intrebarii si nu o vor putea inchide. Ca voteaza sau nu un guvern sau o lege … intrebarea va ramane, atata timp cat ea e difuzata larg si nu exista vreun indicator acceptat pe baza careia sa i se poata raspunde.

    Se poate altfel? eu cred ca da. sper sa fie transmitatori de mesaje care sa-si asume o abordare mai putin perdanta.

  8. Inteleg (nu stiu daca e adevarat) ca in urmatoarele saptamani vom afla soarta propunerii de comisar european facuta de Romania. Din cate stiu, singura propunere a fost Ciolos, pentru Agricultura, propunere cu sanse nule de reusita, mai ales ca se cerusera nominalizari multiple.

    In mod normal, Basescu ar trebui sa deconteze greu acest esec. Norocul lui e ca putina lume e atenta la asa ceva.

  9. trebuie sa ai un ficat de otel ca sa finantezi o astfel de abjectie.

    shmekerie de dambovita, rupe-mi-as pasaportul in o mie de bucati.

Comments are closed.