Soluţia dreptei: Mircea Geoană preşedinte

Deşi poate părea paradoxal, cea mai bună soluţie pentru dreapta este ca Mircea Geoană să câştige alegerile prezidenţiale. Argumente:

  • Într-o criză economică, presiunea socială creşte (greva de la metrou, greva bugetarilor sunt mizilic faţă de ce va urma). Chiar dacă nu va lua forme violente, presiunea socială creşte şi asta chiar se simte. Momentan, campania pentru prezidenţiale mai oferă un debuşeu pentru frustrări (înjură candidaţii şi se mai răcoreşte). Un partid de stânga este mai bine „echipat” pentru a face faţă acestor presiuni.
  • „Dreapta” ca atare nu există în România. Avem un partid care se revendică de dreapta, cu rădăcini adânci în social-democraţie, dar cu un discurs de tip catch-all, condus de un lider autoritar care şi-a epuizat soluţiile politice (economice nu a avut niciodată). Avem un ONG sau grup de discuţii care, pentru a deveni partid politic, trebuie să-şi contruiască o structură administrativă în teritoriu, un aparat de activişti de partid cu normă întreagă, măcar pe perioada alegerilor, şi o strategie politică adecvată. Nici primul, nici cel de-al doilea nu sunt capabile în momentul de faţă să ofere ceva. Peste ele, pluteşte spectrul liderului autoritarist şi conflictual, în care nimeni nu mai are încredere. În cazul în care cele două partide se înţeleg să colaboreze, cu Traian Băsescu preşedinte, vom avea o reeditare a perioadei 2005-2008, iar de data asta sunt convins că PNL nu va mai supravieţui. La finalul celor 3 anicare au mai rămas vom avea un partid pestriţ, debusolat, identic PSD, doar cu o altă etichetă.
  • Coagularea unui partid de dreapta puternic din două partide cu slăbiciuni mari nu se poate face la putere. Aşa s-a întâmmplat cu coaliţia PNL-PD (şi cu cea PSD-PD). Alianţa DA s-a creat în opoziţie şi a murit la putere. PNL şi PD au nevoie de timp pentru a se uni la modul serios şi a veni în faţa electoratului cu o ofertă de dreapta credibilă şi funcţională. Nici PD, nici PNL nu au o variantă de premier comparabilă cu Mihai Tănăsescu. Klaus Johannis este o personalitate OK, dar ar trebui să facă un balet între PNL şi PD care, în absenţa unei cauze comune, îşi vor da la gioale reciproc şi vor fugi de răspundere fără remuşcări, iar asta nu poate sfârşi decât prost. Chiar nu este timpul pentru experimente. La Guvern este nevoie de cineva care ştie ce trebuie să facă (Tănăsescu a fost ministru, este reprezentant al FMI, are suficientă expunere internaţională şi va beneficia de sprijinul unui partid bine aşezat în administraţie). Cu UDMR şi minorităţile, PSD are 207 voturi. Celelalte 29 de voturi de care mai are nevoie nu sunt greu de obţinut. Sunt convins că vor găsi liberali şi democraţi care să-i sprijine. Oricum ai lua-o, principala problemă în calea colaborării între partide este Traian Băsescu.
  • Cele două partide au nevoie de o perioadă de respiro. PD pentru a se recupera după perioada Traian Băsescu, PNL pentru a înţelege ce vrea de la electorat (dacă, totuşi, chiar vrea ceva). Dacă în PD am spus că prevăd o preluare a conducerii de cuplul Blaga-Negoiţă, la PNL viitorul este nebulos. Este perfect posibil ca PNL să intre la guvernare cu PSD, ceea ce ar însemna sfârşitul pentru PNL, deoarece electoratul de dreapta ar bascula către PD. PD are în jur de 30%, PNL în jur de 20%. Evident că noua formaţiune politică nu va strânge 50%, dar se va apropia de 40.
4 comments to “Soluţia dreptei: Mircea Geoană preşedinte”
  1. nu trebuie sa ne dam cu presupusul. Am avut PNL la guvernare cu PD si PNl a scazut, am avut PNL la guvernare cu PSD si PNL a crescut. Cred ca astea-s cifrele de care ar trebui sa plecam. In plus cum am zis si la celalalt post … in cazul unui partid peste 10, mai ales unu cu reprezentare destul de sinuoasa nu cred ca putem vorbi de disparitie subita.

Comments are closed.