Şi dacă iau ţeapă?

Din ce în ce mai mulţi fomişti lideri PNL anunţă că vor să intre la guvernare cu PDL. Ce mai contează că alegătorii lor au vrut altceva? Ce mai contează că Traian Băsescu a vrut să distrugă PNL? Ce mai contează că s-au înjurat din 2005 încoace? Amănunte, nimeni nu se împiedică de aşa ceva, la „praful” actual. Nici măcar Tăriceanu, care are o memorie de peştişor de acvariu (specimenul acela care se loveşte de fiecare dată de geamul acvariului fiindcă nu ţine minte). Dar dacă cei de la PSD câştigă? O întorc iar ca la Ploieşti?

13 comments to “Şi dacă iau ţeapă?”
  1. PSD nu castiga, contestarea alegerilor face parte doar din strategia de supravietuire a lui Geoana in fruntea partidului. In rest, o aflare in treaba destul de jenanta, ma dezamageste Crin ca marseaza la asa ceva. Vezi de ex aici: http://www.gandul.info/politica/exclusiv-hrebenciuc-isi-pune-cenusa-in-cap-iliescu-condamna-stridentele-euforiei-pesediste-din-noaptea-de-6-decembrie-nastase-isi-indeamna-colegii-sa-nu-i-ia-gatul-lui-geoana-5164148:
    „Viorel Hrebenciuc trebuie să măture cioburile, după ce toate oalele s-au spart în capul lui. Unii au început să-l privească cu suspiciune, comentând că „a lucrat” exit-pollurile („foarte bine!”), ca să-l scoată pe Mircea Geoană în faţă („foarte bine!”), dar a omis să-i spună şi candidatului că nu e încă preşedinte („foarte rău!”), punându-l în situaţia ridicolă de a se proclama învingător”

    Vezi si tot mai desele declaratii din interiorul PSD despre inutilitatea contestarii.

    A fost ceva frauda? Mai mult ca sigur DA… ca de obicei 🙂 Adica un procent-doua acolo, pe care partidele mari le fura din oficiu, just in case, sa nu li se atrofieze muschii organizatorici. Cine are bani de turism electoral si cumparare de voturi nu se jeneaza. La diferente mai mari nu prea conteaza, acum uite ca a contat!
    Dar este PSD-ul in pozitia de a ridica piatra? Aici am indoieli foaaarte mari. Pe scurt, cred ca prin declansarea unei investigatii serioase s-ar si autoincrimina. Cam cum zice Dan Pavel aici: http://www.inpolitics.ro/dan-pavel-politicienilor-le-e-frica-sa-arate-probele-fraudei-electorale-art50899.aspx

    • @Pelin
      Habar n-am de ce, nu tai decât comentariile nelalocul lor, ceea ce nu e cazul. Probabil, mesajul a fost oprit automat fiindcă are 2 linkuri.
      Ce mă face să cred că e ceva mai mult decât „save face” este că niciodată până acum nu s-a mers cu contestaţia la CC, toată lumea s-a mulţumit să strige. Şi Traian Băsescu tace de duminică seara (mă rog, a fost o ieşire scurtă luni.). E cam al treilea sau al patrulea scrutin care iese în procentul anunţat de Băsescu. E posibil să aibă ceva concret.

  2. Si mie mi se pare ca prea s-au brodit cifrele anuntate de Basescu si PD. In plus, dincolo de reclamatia PSD, mula lume are senzatia ca ceva s-a intamplat, ceva nu tocmai cuser.

    Totusi, ma indoiesc ca PSD are ceva concret si major. Si chiar daca ar avea, ma indoiesc ca in anul de gratie 2009 Curtea Constitutionala va decide repetarea turului II.

    Pe de alta parte, PSD are nevoie de acest ritual pentru a putea sa iasa din penibilul scenelor de duminica seara. E singurul lucru pe care il puteau face in acest moment.

    Evident insa mi se pare ca Basescu va mai fi presedinte inca 5 ani, legitim sau nu, nici nu mai conteaza. Sinistru, dar asta este.

  3. Cam ce ar putea aduce concret?

    Cred ca sunt doua tipuri de probe posibile.

    Primul fel de probe sunt cele din care zice Dragnea ca au camioane intregi. Gen cazuri individuale de vot multiplu, cumparare de voturi pe ici-pe colo (se practica cu succes si in alte tari noi membre UE, vezi de ex aici: http://www.spectator.sk/articles/view/37250), mici sicane in comisiile de vot, propaganda electorala in ziua votarii etc. Mici furaciuni locale, genul pe care BEC-ul le trimite la BEJ-uri. Dar este posibil sa incerce sa convinga CC ca e de competenta ei cu argumentul volumului (adica au fost atat de multe incat au influentat rezultatul, alegerile astea fiind foarte echilibrate).

    Al doilea fel ar fi vreo dovada de frauda pe scara mare – de ex sa dovedeasca faptul ca Blaga, Berceanu, Videanu cand s-au intalnit semi-conspirativ la MI (chiar, ce dreq cautau acolo???) au pus la cale ceva major. Sau un furt din cifre la centralizare, genul soft-ului pervers pe care-l acuza Base in 2004 (fara sa dovedeasca).

    Dar din cate inteleg, numaratorile paralele (a PNL si, se pare, chiar a PSD) indica tot o infrangere, deci furt mare la nivel central nu s-a facut. Ramane sa adune toate maruntisurile si sa construiasca un caz pt repetarea alegerilor… Foooarte greu de crezut.
    Cel mult vor face cativa amarati sa se aleaga cu dosar penal pt vot multiplu. Ceea ce oricum e bine, macar pe viitor sa nu se mai lase asa usor atrasi cu cate o sticla de vin sau cativa lei. Dar nu rezolva problema de acum a PSD-ului.

    Oricum, ceva la Geoana parca ma facea sa cred ca nu poate castiga (vezi aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2009/11/superman-la-piata-ro.html). Duminica seara am crezut si eu, totusi… Dar uite ca a reusit inca o ratare, de data asta de pe linia portii, cu poarta goala. Oricat am incerca sa dam vina pe unii si altii, Geoana insusi are „meritul” principal!! Cred ca tipul e altfel destul de OK, ar fi fost un bun presedinte… dar sa nu-l pui sa castige alegeri!

    • Din câte înţeleg eu sunt foarte multe procese-verbale falsificate.
      Acum, şi eu sunt convins că nu se schimbă nimic şi că pentru PSD este mai degrabă terapie de grup după ce toată conducerea a băut şampanie pe scenă…
      Mi se pare ciudată şi penibilă graba cu care PNL sare în barca PD, mai repede chiar decât UDMR 😆

  4. Nu isi iau tzeapa penelistii ca stiu la ce sa se astepte. Plus ca Tariceanu are curu` tare. L-a fu*ut Basescu ani de zile si Tariceanu nu s-a clintit de pe scaun.

    Interesu` poarta fesu`.

  5. Sa admitem – prin absurd – ca CC admite sesizarea PSD si se repeta turul II.

    Chiar si asa, in absenta unui guvern cu puteri depline care sa dea eventual noi reguli de organizare a alegerilor, turul II repetat se va tine dupa aceleasi reguli si cu aceiasi oameni care au permis/provocat fraudarea alegerilor, asadar mi-e greu sa accept logic ca situatia s-ar schimba. ca sa nu mai vorbesc de efectul de victimizare care ii vine manusa lui Basescu si care i-ar aduce o victorie zdrobitoare.

    E un simplu joc al imaginatiei, dar el ne spune multe despre inutilitatea practica a demersului PSD. Si mie mi-ar fi placut sa cada Basescu, dar nu-s asa de naiv sa cred ca aici si acum se poate schimba ceva.

  6. Şi uite cum o discuţie care trebuia să fie despre fomiştii din PNL care se grăbesc să micţioneze pe alegătorii lor se transformă într-una despre PSD… Ce-nseamnă o frazare neglijentă 😆
    Deci, revenim la fomişti?

  7. @Pelin
    Imi place umorul tau…Il voi urmari si pe viitor :).
    @Liviu
    Cred ca daca se va repeta turul 2 va castiga Geoana. Am intalnit destui oameni care nu au participat la vot (d-aia care erau scarbiti de amandoi) dar care acum regreta ca a iesit basescu (probabil ca s-au prins si ei cat de machit era basescu la ora 21, 6 dec 09).

  8. Acu optiunea e daca vor proceda ca niste liceence inversunate si vor fi parolisti la nivel de „nu vorbesc cu aia” eu is prietena cu ailalta sau vor incerca sa caute optiuni politice in care apararea „identitatii” sa aiba vreo importanta.

    Nu cred ca rezultatul din 2012 depinde de cat de lipiti au stat de geoana sau de basescu. Mai mult: red ca remorcarea la Geoana e cel putin la fel de paguboasa ca remorcarea la Basescu.

    Personal cred ca trebuie sa deschida ambasadele si sa incerce sa-si maximizeze pozitia pentru ca altfel risca sa piarda prin dizolvari individuale. Deja o proportie importanta din zestrea parlamentara obtinuta la votul din 2008 s-a topit fara vreun castig politic. Cred ca trebuie sa si-o asume institutional si sa incerce un discurs distinct pt ca altfel nu vor scapa de polarizare.

  9. Buna seara!

    Cat de complicate, intortocheate si exotice presupuneri! Ati uitat briciul lui Occam? Sau nu va vine a crede?

Comments are closed.