La mulţi ani în 2009, BNR!

Luat cu treburi am uitat să salut BNR pentru că a reuşit să ajungă în 2009! Au înţeles în sfârşit că economia românească e în recesiune şi au scăzut cu mult curaj dobânda cu 0,5%! Rămâi mut în faţa gestului aventuros. Hai, că mai aveţi doar 12 luni de recuperat şi, cine ştie, poate voi apuca o zi în care deciziile BNR să se bazeze pe ce se întâmplă azi în economie, nu acum un an… În 2007 când economia se supraîncălzea, BNR avea dobânda la minim. În toamna 2008, când economia pica în bot, BNR avea dobânda la maxim şi dă un nou regulament de creditare care o blochează (în timp ce dobânda la dolar era la minime istorice iar cea la euro cădea abrubpt). După un an de cădere în care dobânda a rămas cvasi-neschimbată, când apar primele semne de îmbunătăţire, BNR scade în sfârşit dobânda (când celelalte bănci centrale discută începerea unui ciclu de creştere a dobânzilor de teama inflaţiei)!

3 comments to “La mulţi ani în 2009, BNR!”
  1. Pai, poate „ei” („ei”, adica aia care trag sforile politicii din Romania) se gandesc sa depasim criza prin stimularea consumului (vine totusi un alt an greu si e nevoie de orice calmant, indiferent daca prezinta sau nu, efecte adverse) dar despre risipa banului public in Romania, nu sufla nimeni nicio vorba (deturnare de fonduri, clienterism politic, cheltuieli publice in exces si care nu au acoperire in atingerea anumitor obiective, etc).

  2. Mie tot nu mi-e clar un lucru dar tu poate esti mai in domeniu decat mine si reusesti sa-mi explici. De ce la sfarsitul lui 2008 banca transilvania mi-a marit dobanda de la 13,75% la 17% la creditul pe societate pe care il am la ei iar acum mi-au scazut doar cu 0,5% pentru ca asta a ost decizia BNR-ului?

    • @dezinformat
      Răspunsul eşte mai degrabă cinic: „pentru că pot”. Banca Transilvania este foarte scumpă. Trecând la ING am ajuns să plătesc lunar între 20-40% din cât plăteam la BT.

Comments are closed.