PNL riscă să devină noul PSD

Adică un partid de corupţi, imagine de care PSD-ul nu a scăpat nici acum. Din păcate pentru liberali, măcar social-democraţii au lăsat o imagine de competenţi graţie excelentului control media impus de Adrian Năstase. Când credeau că „l-au făcut” încă o dată pe Băsescu după rezolvarea moţiunii, prin trecerea comisiei de avizare de la Cotroceni la CSM (şi nu desfiinţare cum spun unii), primesc o lovitură în moalele capului, în direct la TVR. Faptul că în minutul imediat următor Tăriceanu nu la l-a demis pe Remeş şi PNL nu i-a retras sprijinul politic este o imensă greşeală, care practic anulează tot ce făcuseră bine în materie de imagine după referendum.

Degeaba se agaţă acum liberalii (ca şi un Adrian Năstase, de exemplu) de procedură dacă fondul este mai mult decât clar. Pentru electorat contează mai mult şpaga – altfel, derizorie – luată de Remeş, decât încălcarea procedurilor. Dacă ştiau că au călcat pe bec trebuia pur şi simplu să facă pasul înapoi, să-i demită pe Păcuraru şi pe Remeş şi să „depună toate eforturile pentru a ajuta Justiţia”. Mai departe, era treaba lor şi a avocaţilor lor dacă vor face sau nu puşcărie. Dacă începi să acuzi „poliţia politică” şi pe Traian Băsescu după ce te-a văzut toată ţara cum iei şpagă devii pur şi simplu ridicol şi nu te mai ia nimeni în serios.

Da, s-au încălcat proceduri, da, este mâna lui Traian Băsescu, dar Remeş a luat banii. Am mai spus-o de câteva ori: atuul lui Traian Băsescu este că are dreptate în 90% din cazuri, de aceea lumea îi trece cu vederea excesele. Eludând fondul problemei, liberalii nu mai pot face nimic pentru a discuta contextul. Faptul că unele dosare sunt „puse deoparte” în vreme ce altele sunt instrumentate la urgenţă nu schimbă realitatea că ele sunt „pe bune” (cu unele excepţii, cea mai notabilă fiind cazul lui Nagy Zsolt, care se pare că a şi intrat în adormire după schimbarea lui din funcţie). Liberalii trebuie întâi să reziolve problemele sesizate (corupţia unor miniştri, incompetenţa altora) pentru a putea face faţă atacurilor lui Traian Băsescu. Nu schimbând comisia de aprobare a anchetării miniştrilor rezolvă problema, ci scăpând pur şi simplu de miniştri problemă. Nu ai nici o credibilitate când acuzi „poliţia politică” atâta timp cât ai fost prins cu şpaga.

Aşa cum au acţionat în forţă pentru a elimina cei dovediţi că au făcut poliţie politică sau care subminau partidul din interior, la fel trebuie să procedeze şi în cazul de faţă. Cu cât vor acţiona mai târziu, cu atât mai dezastruoase vor fi efectele şi cu atât mai greu de reparat.

UPDATE

Remeş a demisionat de bună voie. E binişor, dar trebuia să o fi făcut măcar aseară.

11 comments to “PNL riscă să devină noul PSD”
  1. remes a fost un prost. un taranoi prost, rudimentar. cu banii pe masa dati la cafenea in dorobanti. pentru asta trebuie sa fi un imbecil sinistru. si pentru o suma de kkt. pai mai mult se da pentru o autorizatie de constructie la primarie.
    astazi…desi tardiv, trebuie demis, dat afara din partid…samd. nu se poate asa ceva.

    oricum…a fost extrem de freaky. m-a luat cu fiori…sa te filmeze, sa-ti asculte telefoanele. parca eram pe vreme lui nea’ nicu.

    Dezamagirea e mare…dar mi-e mai frica de statul politienesc propus de basescu decat de mica coruptie a unui ministru prost.

  2. Ma enerveaza ca toata lumea tinde sa se agate de proceduri cand fondul problemei e mai mult decat evident… nu pot decat sa apreciez subita noastra grija pentru proceduri. Dar care apare doar cand procedurile sunt pentru „noi”…

  3. Pingback: eCostin.com » Blog Archive » Decebal Traian Remeş - Teleprobatoriu în direct

  4. Pai procedurile fac diferenta intre congo si germania. Prin respectarea lor se asigura drepturile cetatenilor. Nu stiu cum e legea pe la noi, insa mie mi se pare ca n-au cu ce sa-l condamne pe Remes … plus ca nu stiu daca se mai pot folosi probele astea la proces (iar nu stiu cum e legea), plus ca eu n-am vazut banii . POate sa spuna ca erau scrisori de dragoste. La fel cum a plecat Basescu baut acum ceva vreme dupa ce a jucat Steaua, si n-am vazut sa ramana fara permis. Daca vroiau sa-l prinda faceau flagrant si era gata. Deci nu au vrut sa-l prinda , si doar sa faca scandal cat mai mare. Si eu in locul lui Remes as da in judecata statul roman ca mi-a stricat dreptul la un proces echitabil , drepturile omului, etc, si probabil ca as castiga. Toata treaba are legatura doar cu politica, nu are nimic de-a face cu lupta cu coruptia samd. Parerea mea.

  5. @Combo
    Nerespectarea procedurilor nu schimbă datele problemei: Remeş a luat şpagă. Faptul că a luat banii reiese foarte clar din discuţia lui Mureşan cu Ciorbă şi faptul că se aranjează ceva reiese din convorbirea telefonică dintre Remeş şi Mureşan. Nu are rost să ne ascundem după deget.

    Dacă merge sau nu la puşcărie este deja o chestie care ţine de tribunal. Ca om politic e terminat – mă rog, nu avea ce căuta în guvern de la bun început – şi trebuia demis în primul rând pentru scandalul creat cu consecinţe grave pentru imaginea PNL.

    Înainte de a lua în discuţie implicarea lui Băsescu, Tăriceanu & PNL trebuia să-şi ceară scuze a la Postelnicu (stimat electorat, vă rugăm să-l iertaţi pe colegul nostru cel imbecil) şi să-l treacă pe banca de rezerve. Un Remeş demisionat ar fi fost mult mai de ajutor în lupta contra lui Băsescu şi rolul de „victimă a poliţiei politice”, după modelul Atanasiu.

  6. Este ceva de comentat? Atata vreme cat interesul personal primeaza in toate taberele politice, institutiile statului raspund cu simt de raspundere la chemarea conducatorului iubit, iar larga majoritate a ziaristii au temele facute de dinainte, nu cred ca avem ceva de comentat, concluziile fiind evidente.
    Are Mircea Badea dreptate: „traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”

  7. Ca om politic oricum mie mi s-a parut de toata jena si pana acum. Probabil are ceva talent, ca a fost in cateva guverne pana acum. Si faptul ca a luat spaga este iar evident. Si inca mai e timp ca PNL sa faca „mea culpa”, eventual sa demisioneze si ceilalti cercetati pentru a fi cercetati, etc. Pentru ca chiar daca la ceilalti doi, treburile sunt cred ca fortate, treaba asta cu Remes i-a bagat deja in aceiasi oala, si nu cred ca se pot scoate altfel.

  8. Pingback: Ori sau şi? » PoliTichii de mărgăritar

Comments are closed.