PNL – The Party is Over

Ajungerea lui Victor Ponta în fruntea PSD şi în poziţia de viitor candidat al social-democraţilor la preşedenţie prinde PNL în offside. Pornit pe caii mari ai iluziei că este „liderul opoziţiei”, Crin Antonescu devine brusc a cincea roată la căruţă. El nu a înţeles că, la alegerile prezidenţiale precedente, nu a fost decât un Remus Cernea la o scară mai mare, acumulând voturile celor nemulţumiţi de Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Acele voturi au dispărut cam la fel de uşor cum apăruseră şi PNL este din nou în zona 15-16%, unde ajunsese după debarcarea lui Tăriceanu şi ieşirea de la guvernare.

Faptul că liberalii şi-au programat Congresul atât de aproape de cel al PSD face ca în cursa pentru preşedenţia partidului să rămână doar candidaţi „vechi” – Antonescu, Orban, Cataramă şi, poate, Tăriceanu. În momentul de faţă, rivalii lor pe „flancul drept” au două variante, Sever Voinescu şi Cristi Preda, oricare dintre ei având cele mai mari şanse de a ocupa scaunul lui Traian Băsescu. Între Ponta şi Preda/Voinescu, preşedintele liberal ar fi dintr-un alt film sau, mai bine zis, dintr-o altă epocă istorică.

Incapacitatea de a înţelege lumea în care trăiesc şi de a reacţiona corect împing PNL spre irelevanţa politică. Nu poţi trăi la nesfârşit dintr-o doctrină sexy fără a-ţi adapta măcar discursul la nevoile celor care consideră acea doctrină sexy. Se plăteşte tribut unei politici de resurse umane defectuoase a lui Călin Popescu Tăriceanu care a promovat preponderent mediocrităţi ca Asteluţei sau David, sau a lui Crin Antonescu, înconjurat de dinozauri politici detestabili ca Norica Nicolai, Radu Stroe sau Fenechiu. Dacă prezenţa lui Geoană în fruntea PSD mai putea justifica o candidatură a lui Antonescu, în momentul acesta este penibil. Proiectul Johannis a eşuat, PSD are alte gânduri şi nici Traian Băsescu nu se simte tocmai bine. Dezamăgitor este că nu are nici un challanger, din contră, pe internet i se tot ridică temenele în blogosfera liberală. Şi mai trist este că PNL nici măcar nu va dispărea, precum PNŢCD, ci va rămâne un zombi politic, un mort-viu, menţinut în viaţă de incantaţiile interesele celor două aripi ale FSN.

31 comments to “PNL – The Party is Over”
    • @Cos
      ce anume? Detaliază.
      @Liviu
      Sever Voinescu nu este neapărat „şansa”, decât pentru PD (aşa cum şi Ponta este cea mai bună variantă pentru PSD). Cred că ar trebui să ne lecuim de ideea politicienilor „salvatori” ai neamului.

  1. Mi se pare prematur sa tragem concluzii atat de categorice, desi, ca de obicei, multe din observatiile dvs. sunt corecte.

    PS Daca Sever Voinescu este ‘sansa’, eu sunt patriarhul Antiohiei 🙂

  2. Hm… In primul rand nu cred (ba chiar as baga mana in foc ca nu va fi asa) ca Voinescu sau Preda au vreo sansa sa candideze la presedintie din partea PDL. Ei sunt pana la urma niste outsideri care dau bine la TV si in anumite medii mai cu pretentii, dar jocurile in PDL sunt facute de cu totul si cu totul alta gashca. Dupa ce isi vor fi indeplinit rolul (desigur, nu pe gratis! un post de deputat sau unul in PE pe lista partidului nu sunt „de colea”), numitii Preda si Voinescu vor primi scurt cate un dos de palma peste gura, ca acel copil din Ploiesti.

    In al doilea rand, miza in acest moment nu mai sunt alegerile (de orice fel), ci apararea institutiilor fundamentale in fata asaltului pedelist. Ce rost mai au alegerile, daca presedintele si ai lui fac ce vor din parlament, schimband majoritatea cum le convine (vezi aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/02/fraudarea-alegerilor-ro.html)? In acest moment nu mai exista checks and balances in Romania, asta e adevarata problema. „Reforma” partidelor de opozitie este si ea o falsa miza in momentul asta, ca sa le tina ocupate in timp ce PDL (plus satelitii) se tot umfla in parlament.
    Sunt de acord ca Antonescu pare oarecum din alt film, dar urgenta in momentul asta nu este intarirea democratiei interne si competitiei din PNL, ci un pact intre partidele de opozitie (plus – de ce nu? – UDMR) pentru salvarea ordinii democratice.

  3. Fereasca D-zeu, cred ca as fi ultimul care sa dea o para chioara pe ideea de ‘Mesia’ politicesc al norodului. Ziceam doar ca e destul de trist ca san sansele (nu de salvare, ci de normalitate, daca vreti) ajung sa se numeasca S. Voinescu. Dintre cei doi, culmea e ca Ponta mi se pare cel mai respirabil, nu de alta, dar macar n-are ifose de intelectual abisal 🙂

  4. @Paul-Sorin Tiţă,
    citeşte, te rog, eventual cu voce tare, ultima propoziţie a articolului. Mulţumesc. Este încă o dovadă a atenţiei cu care ascultă liberalii.
    @Raţional idealist
    mersi pentru atenţionare, nu ştiu de ce au intrat la moderare – o fi concurenţa între platforme, am observat că preponderent cei de pe blogspot sunt puşi la moderare 😀
    La chestiune – Voinescu şi Preda nu sunt în nici un caz puşi acolo „ca să dea bine la TV”. Amândoi au propriile lor jocuri şi sunt profile diferite. Dacă Preda poate intra la categoria „disidenţi”, nu se poate spune acelaşi lucru şi pentru Voinescu. El a fost purtătorul de cuvânt al lui Băsescu, dar are o relaţie bună şi cu greii partidului. Cam aşa a început şi Boc, a fost cel mai activ parlamentar al PD. Am dubii că vreunul din greii partidului are dispoziţia de a ieşi prea evident în faţă.
    Oricum, în momentul de faţă, cel puţin cât este premier, Boc nu va fi îndepărtat din fruntea partidului, dar PD trebuie să-şi pregătească un lider, şi acela nu va fi Boc, e suficient de erodat.
    „Ordinea democratică” este o problemă atâta timp cât este conştientizată ca problemă. În afară de mine sau tine şi alţi câţiva fraieri, problema nu pare să preocupe. Atâta timp cât Boc îl demite pe Oprea motivând că „aşa cere FMI” şi PNL, că despre el vorbim în articol şi este omul lor, doarme… Dacă ar fi fost membru PD, până acum Boc depusese 3 moţiuni de cenzură şi era legat cu lanţuri de poarta institutului…

  5. „PNL nici măcar nu va dispărea, precum PNŢCD, ci va rămâne un zombi politic, un mort-viu, menţinut în viaţă de interesele celor două aripi ale FSN.” – spune ce cred eu. Opui locig şi semantic unei prime aserţiuni „PNL nici măcar nu va dispărea, precum PNŢCD”, o a doua care începe după „ci”

    Ceva de genul:
    „PNL nici măcar nu va dispărea, ci va rămâne un zombi politic, un mort-viu, precum PNŢCD, menţinut în viaţă de interesele celor două aripi ale FSN.” – ar fi spus ce afirmi tu.

    Oricum, nu-i bai…

  6. @Paul-Sorin Tiţă,
    interpretarea e un pic peste logica textului. Chiar şi pornind de la statutul PNŢCD – pe care eu îl înţeleg ca decedat/dispărut politic, iar tu – zombi, tot nu văd unde ar apărea „decesul”, devreme ce fraza începe cu „PNL nici măcar nu va dispărea
    Ceea ce mi se pare şi mai dezamăgitor este că nimeni din zona PNL nu pare să aibă frustrări pentru irosirea imensului potenţial… Să ai „la dispoziţie” un guvern atât de incompetent şi tu să scazi în opoziţie fiind e… tu cum ai spune?

  7. @Cristian Banu:
    PNL s-a apropiat prea mult de supernova PSD. Să spuna mersi că mai respiră. Nu putea să câştige mai mult decât PSD de pe urma gestionării dezastruoase a crizei de către PD-L şi asta pentru că nu îşi au bazinul electoral în categoriile sociale cele mai afectate de criză. Ideea că PNL ar putea ajunge singur vreodată la 30% mi se pare o fantasmagorie. PNL nu are atâta potenţial de creştere, decât dacă va recurge la populism, cu riscul de a pierde electorat fidel în favoarea unuia – mai numeros, ce e drept – însă labil.
    Din punctul meu de vedere, dacă revine la combativitate, PSD va fi principalul câştigător al crizei, putând câştiga alegerile din 2012, ba chiar şi pe cele anticipate, dacă va fi cazul.

    • Aici te-aş contrazice. PNL ajunsese la 20% şi ar fi putut recupera din electoratul PD (care nu este compus numai din asistaţi sociali), precum şi din zona nehotărâţilor (60% din totalul electoratului).

  8. @Cristian Banu
    Ai putea să mă contrazici dacă mi-ai spune când anume a ajuns PNL la 20%, că eu unul nu ţin minte. Nu face nici medie şi nici confuzie între scorul electoral al lui Crin Antonescu şi cel al PNL. Nu este cazul.

    • La alegerile parlamentare din 2008 a avut 19% şi ulterior a crescut uşor în sondaje. Cel mai mare scor pe care mi-l amintesc eu este de 22%. Propulsarea Noricăi Nicolai pe prima poziţie la europarlamentare i-a dus înapoi sub 15%.
      Alegătorii lui Crin nu sunt şi alegătorii PNL. Într-o analiză mai veche spuneam că pentru el marea provocare va fi să-i convertească în votanţi pentru PNL. Cred că deja putem spune că a eşuat.

  9. Vorbim deci de un prag psihologic de 20% pe care nu l-a putut nici atinge, nici depăşi. Sondajele nu se pun, doar ai văzut diferenţele între sondaje şi realitate.
    Nici nu prea avea cum să-şi transforme alegătorii în votanţi PNL. Sunt două discursuri distincte.

  10. @Paul-Sorin Tiţa – Afirmatile tale cu pragul psihologic nu tin seama de realitatile crizei care avanatajeaza opozitia.
    PNL-ul are potential de peste 40%, si daca ar avea oameni care sa explice ce se intampla si de ce sufera populatia si cum se poate relansa economia, ar putea depasi 50%.
    Conteaza mult daca ai ce spune electoratului.
    Crin Antonescu nu a crescut peste cota partidului desi a fost „ajutat” si de sondaje si de televiziuni. Cu atacuri in stanga si in dreapta, in colegii de partid, sau in adversarii politici, nu poate depasii pragul psihologic, si Crin cam aat stie sa faca, sa intre in dispute gratuite.

  11. @Deceneu
    Nu am spus că opoziţia nu este avantajată de criză. Am spus doar că nu PNL va fi principalul beneficiar al crizei, ci PSD. Din păcate, PNL nu are şi nu poate să aibă potenţialul de creştere al PSD. Sunt două partide care nu se adresează aceloraşi categorii sociale. Cu o clasă de mijloc puternică altfel ar fi stat lucrurile, aşa însă…

  12. Pe de altă parte, nici nu am auzit PNL agitându-se pentru desfiinţarea a peste 200.000 de firme sau pentru creşterea taxelor. Şi, în general, oferind vreo alternativă pentru clasa mijlocie, oricât de mică ar fi ea… Tot cu pensionarii, Bisericaşi restul tacâmului populist.

  13. @ Cristian Banu

    Analiza pe care ai facut-o are unele fisuri.

    1. In nici un caz Voinescu si Preda nu sunt cadrele din PD pregatite pentru succesiunea lui Basescu la Cotroceni (si evident la partid). Imi este ciuda (pe mine) inca nu am rusit sa deslusec rolul celor doi, desi ii studiez pas cu pas. Nu ma intreba de ce. Iti rapund: profesional. Risc urmatoarele variante in ceea ce-i priveste pe cei doi>

    a) sunt pusi intentionat sa produca zarva pentru ca boborul sa creada ca si in PD exista un proces de reforma ; a2) sunt pusi pentru a crea impresia ca „tatucu” este cu ochii pe cei care sunt criticati (de presa) din paritd. Ambele variante pot fi comparate (fortez rau nota) cu ceea ce s-a intimplat in Romania anilor 1964 – 1971. Celebrul pseudo-dezghet cu voie de la stapanire.

    b) cred (varianta asta imi este mai draga) ca Preda si Voinescu sunt pusi (de seful lor evident) sa-i „demaste” (pina la un punct) pe baronii Blaga, Berceanu, Videanu, pentru a nu emite pretentii la prima pozitie in stat.

    c) cred (varianta asta chiar o iubesc) ca amandoi reprezinta interesele unei anumite grupari din PD si se lupta pentru ca PD junior (viitorul partid al lui Oprea) sa nu urmeze traseul PLD, adica sa fie inghitit si un numar mare de lideri ai lui sa preia fotolii de orchestra din PD. A se vedea cazurile „Draga Stolo”, Flutur, Fl.Popescu, Mona (pina au prins-o cu musca pe caciula), Turcan, Boureanu s.a. De aici si iesirile lor dure la adrea „independentilor”.

    2. Eu banuiesc ca pentru succesiunea la tron este pregatita Duduia (Si ca sa fiu sincer, chiar PD nu prea are nici un cadru care sa rupa gura targului. Boc este „no name” si va fi extrem de uzat, Blaga – nu-l vor nici colegii pentru ca s-au cam saturat sa fie slugi la stapan). Prea se aduna toate in ultimul timp. Face „n” prime case la pret de dumping, da case moca la specialistii care vor merge la tara (daca spunea asta „prostanacul” lua foc jumatate din Romania), vrea sa faca aia si aia, cam lucruri care sunt pe placul boborului pentru entertainment. Ma rog, vor urma povesti cu „sa promovam femeia”, si cine stie ce mai scoate Lazaroiu si Felix din cutia cu maimute.

    3. Ai dreptate cand spui ca Antonescu (si PNL) a pierdut din ce a castigat la prezidentiale. Este corect, un meci Antonescu – Geoana pentru un loc in finala sau chiar pentru titlu, ar fi fost perfect pentru Crin. Un meci cu Ponta este infinit mai greu si cu sanse mai mici de castig. Asta daca Titulescu junior nu face tampenii majore sau daca se va lasa dirijat de Nastase, Iliescu si alti dinozauri. Pina una alta cel care face tampenii este Antonescu. El o tine matu gaia cu votul pe lista la congres, desi stie ca ar castiga in orice conditii. Chestia cu votul pe lista nu se poate aplica legal insa decat de la viitorul congres. Smecheria pe care o face – vineri congres extraordinar, dupa care urmeaza sambata congresul ordinar este o golaneala strigatoare la cer. Mai mult, in ultimele zile a avut o serie de iesiri pe sticla si a facut o serie de afirmatii care ii pot aduce porecla de Pinocchio. Pai cum sa declari ca Orban nu te-a sprijinit, cand fara el, ar fi luat locul trei din doi candidati in martie trecut.

    4. Nu cred ca Fenechiu poate fi pus pe aceiasi linie cu Norica si Stroe. Nu este un dinozaur. Il stiu destul de bine. Are defecte multe, dar se bate pentru partid si tine jumatate de Moldava in spate. Daca si papagalul de Stavarache ar avea 50% din portocalele lui Fene, PNl ar recastiga Suceava si Botosaniul.

    PS

    Era sa uit. La Antonescu mai este o buba. Consilieri 0 (ZERO) si comunicare tot asa.

    • @dan
      cu Elena Udrea ai putea avea dreptate, însă problema este că din punct de vedere electoral i-ar costa foarte mult. Chiar dacă poate fi populară, e undeva la modul „moamă, ce bunăciune”, altfel, suntem un popor misogin. E clar că doamna lucrează întru avansare, dar mă tem că sunt limite peste care nu se poate trece. Cu Voinescu şi Preda cred că mergi cam departe cu analiza. Când este vorba de politicienii români, nu există planificare, gândire strategică… Amândoi sunt tipuri clasice (dar diferite între ei) de arivişti. Voinescu pare să se înţeleagă mai bine cu gaşca Berceanu, Videanu, Blaga, în vreme ce Preda joacă rolul disidentului. Nu cred că e ceva planificat, pur şi simplu amândoi îşi promovează agenda proprie. Am dubii că vreunul din greii partidului s-ar băga în faţă. E mult mai confortabil un boc sub care fiecare să-şi facă jocurile.
      Problema lui Fenechiu este că vrea mai mult decât îi permit… portocalele. Ca „baron local” poate fi OK, dar insistând pe o prezenţă centrală devine odios, mai ales că el e „patronul spiritual” lui Asteluţei sau Chiuariu (mă rog, acesta a fost şi o victimă a mass-mediei).

  14. Tin sa anunt pe aceasta cale pe colegii de la PNL ca eu una nu sunt ”moarta” deloc, sunt mai vie si mai activa ca niciodata, ca umblu sa imi adun colegii vechi din PNTCD si ca NU am murit deloc ca partid. (PNTCD)
    Ca eu nu vad adevaratul beneficiar al crizei NICI un partid. Vad doar o restructurare si o reasezare si o desprindere a valorilor de non-valori.
    Si dupa aceea, cei valorosi , in doctrinele lor: de stinga , social democrati (tot respectul), de centru si de dreapta. Tot respectul pentru toti.
    Eu vad ca incet incet va trebui sa primeze valoarea, scoala, morala si dupa aceea banul si interesele meschine.
    Nu de alta, dar cine crede ca romanii sunt un popor de prosti si nu realizeaza cine e cinstit si luminat si cine nu, atunci se insala. Suntem orice, numa prosti nu.
    Ca atare, sa nu se stresseze colegii liberali, taranistele exista, ba mai mult sa stiti ca am facut si un pui mic de taranist, are 6 ani si nu am de gand sa ma opresc.
    Deci nu numai ca nu am murit, dar ne inmultim. Si pe orizontala si pe verticala.
    Numai de aceea ca binele triumfa si Dumnezeu ajuta celor cinstiti. Si Biblia mai zice si celor”saraci cu duhul”.
    Cu deosebit respect, asteptam colegii liberali sa isi reia locul in dreapta esichierului politic si sa nu uite ca sunt urmasii Bratienilor (doctrinar, moral si istoric). Sa apere si sa pretuiasca aceasta mostenire, sa nu uite ca sunt in primul rand romani si dupa aceea europeni.
    Dr. Cristina Coldea,
    medic specialist pediatrie, rezident MF, doctor in medicina
    Cluj-Napoca

    • @Cristina,
      felicitări şi să-ţi trăiască „puiul de ţărănist” şi să-ţi aducă numai bucurii 🙂
      Cu PNŢCD-ul… sunt sceptic cu privire la succesul resuscitării, dar ai tot respectul meu pentru încercare. Atâta timp cât există oameni ca tine, într-adevăr, nu se poate spune că e mort. Dar trebuie să fii de acord cu mine că nici că e viu nu se poate spune…

  15. Ma alatur felicitarilor si indemnului de mai sus. Chiar e indicat pentru sanatatea psihica a micutului sa aiba pe cineva de varsta lui in familie cu care sa se harjoneasca. 🙂

    PNTCD-ul nu a putut fi asimilat si e tinut prin tribunale ca sa nu se poata relansa.
    Drama este ca nici conducerea nou aleasa nu da semne ca ar vrea sa relanseze partidul, pentru ca intiative organizatorice se pot lua daca filiale rasapund la intitative.
    De acord, conducerea nu are autoritate legala, dar daca are autoritate recunoscuta activitatea poate fi relansata.

  16. Cu intarziere, dar iti datoram un raspuns:

    Nu gresesti in concluzii – nu stiu daca gresesti in concluzii – dar gresesti in abordare. Faci declaratii bombastice care sunt doar atat, declaratii; nu sunt sustinute cu nici un fel de argumentare.

    „Ajungerea lui Victor Ponta […] prinde PNL în offside.”
    De ce? In ce fel?

    „PNL este din nou în zona 15-16%”
    De unde stii atat de sigur incat nu pui nici macar un amarat de „probabil” in fata? Ai masurat?

    ” PNL nici măcar nu va dispărea, precum PNŢCD, ci va rămâne un zombi politic, un mort-viu, menţinut în viaţă de incantaţiile interesele celor două aripi ale FSN.”
    PSD poate vrea drapta impartita in doua dar nu vad nicicum de ce PD-L ar vrea sa memtina in viata PNL.

    Am extras doar cate ceva din articol. Restul, daca-l recitesti, poate o sa-ti dai si tu seama cu ce venin este scris. Ma mira pentru ca te stiam, din ce ai scris pana acum, liberal iar acest articol trece mult de granita unei critici constructive pentru PNL. Pare mai degraba o gramada de injuraturi scrise de presa aia cu limba adanc implantata in dosul prezidential.

  17. 1) Pentru că PNL era pregătit pentru Mircea Geoană. În momentul de faţă, PNL este „descoperit” şi Antonescu va avea probleme în a se poziţiona ca lider al Opoziţiei.
    2) A fost un sondaj publicat după congresul PSD.
    3) Problema este că PNL a depăşit pragul de la care se punea problema existenţei, astfel că atât PD, cât şi PSD au nevoie să şi-l aproprie, nelăsându-l nici să moară, nici să se dezvolte.

    Sunt liberal, am votat cu PNL din 90 până la europarlamentare, dar nu pot să mă mint la nesfârşit votând cu Norica, Antonel Tănase sau Rareş Mănescu, doar fiindcă sunt candidaţii PNL. Poate tu ai avut noroc de candidaţi decenţi. Faza cu Norica m-a dezgustat cel mai tare (şi nu sunt singurul). Puteau măcar să nu o pună prima.

  18. 1. In ce fel era PNL pregatit pentru Geoana? Moral? Iar acum ca a castigat Ponta, le-a scazut moralul? Apoi, de ce ar avea probleme mai grave Antonescu in fata lui Ponta decat in a lui Geoana. Geoana avea un istoric decent de diplomatie in spate. Ponta are un istoric de acoperit corupti. Antonescu nu prea are nici un istoric. Iar la dat din gura, desi Ponta e mai bun decat Geoana, Antonescu cred ca ii face fata lejer.

    2. Care sondaj?

    3. „PNL a depăşit pragul de la care se punea problema existenţei” – de curand?
    Apoi, tocmai spuneai ca poate sa moara. Daca e asa, care ar fi motivul pentru care PD-L sa nu vrea asta? Pentru PD-L ar insemna implinirea visului, pozitionarea electorala definitiva ca singurul patrid care acopera dreapta. Apoi, tinand cont ca nu are o doctrina politica, ar acoperi si partial stanga, centru iar dreapta extrema a luat-o de mult (Vadim nu mai are votanti :)?

    In primul rand, nu spun ca PNL-ul nu merita criticat. Dar impresia mea in momentul asta e ca totusi, este cel mai „curat” dintre cele trei. Cum e doar o impresie, ar fi interesanta o analiza varfurilor celor trei partide folosind hartapoliticii.ro.
    Si eu cred ca se putea gasi lejer oameni mai potriviti pentru fruntea listei, dar totusi, de ce e Norica Nicolai atat de blamata? Nu incerc sa o apar dar nu urmaresc foarte indeaproape scena politica si nu stiu de nici o alta buba inafara de scandalul „nepoatei” – scandal care-mi pare lejer comparabil cu somnul in parlament sau absenteismul si incomparabil mai putin grav decat furturile masive din bugetul statului de care sunt acuzati (evident, nu si condamnati) altii mult mai putin criticati.

    Oricum, iti prefer articolele mai vechi in care erau mai putine concluzii si mai multe argumente.

    • @Cos,
      scuze, a intrat la spam.
      1. Antonescu avea o înţelegere cu Geoană, pe care Ponta a anunţat că nu este foarte interesat să o continue. Ponta este într-o altă categorie decât Geoană şi chiar decât Antonescu. Nu cred că ai fost atent la traiectoria lui. Oricum, de „făcut”, Antonescu nu cred că mai „face” pe cineva. Ultimele ieşiri ale sale au fost plate, neinspirate, autosuficiente. Şi aici nu este numai părerea mea.
      2. Cel făcut de Dâncu.
      3. Nu am spus că PNL poate să moară, ci, din contră, că nu are… şansa asta :P. Problema PD este legitimitatea. Singurul mod în care se poate legitima ca „dreapta” este înghiţirea PNL. Experimentul Stolojan a demonstrat că o simplă facţiune nu este suficientă. Deci, interesul PD este un PNL slăbit, pe care în cele din urmă să-l înghită sau, să-l aibă aproape ca partener minoritar într-o „mare coaliţie de dreapta”.

      Este posibil să mă fi schimbat, nu eşti primul care îmi spune. Mi-a scăzut toleranţa la nesimţire şi prostie şi probabil că mi-a crescut frustrarea că PNL se afundă în mediocritate. Probabil unde îmbătrânesc şi „timpul nu mai răbdare”. PNL este acum în postura din acea butadă – mai bine taci şi să te creadă lumea prost, decât să vorbeşti şi să elimini orice dubiu. Vorbeşte prea mult (şi face foarte puţin). Oricum, îmi plac în continuare discuţiile în contradictoriu, deci, combate-mă 🙂

  19. Daca ma inviti,

    1. Aici e o chestiune de gust. Mie nu-mi place Ponta pentru ca afiseaza acea atitudine superioara specifica lui Nastase. Este cu atat mai nepotrivita cu cat vine din partea unui om de stanga. Cat despre Antonescu, cand tace, e criticat ca tace, cand vorbeste, e criticat ca vorbeste. Mie-mi pare ca acum face exact ce ar trebui sa faca: iese la televizor cat mai des sa reitereze pozitia partidului.
    2. Permite-mi sa fiu sceptic. Partidele nu fac salturi de 6% in urma unor alegeri interne.
    3. Da. Doar ca PD-ul nu va avea sansa sa loveasca PNL-ul nici pe departe suficient.

    Ei bine, discutia asta are aerul articolelor mai vechi 🙂

    • 1) N-am spus că-mi place Ponta, ci că îi este superior lui Antonescu.
      2) Cred că te afli într-o confuzie 😀 Mergem la argumente: La alegerile parlamentare, PNL-Tăriceanu a obţinut 19%. Ulterior, imediat după alegerea lui Crin, urcase şi peste 20% în sondaje. La alegerile euro-parlamentare, PNL-Antonescu a obţinut 13%. Sunt ultimele rezultate certificate. La vremea respectivă scrisesem că Norica Nicolai a costat PNL 5%. Cei 20% obţinuţi de Crin Antonescu nu trebuie contabilizaţi la PNL. Dacă ne uităm pe excelurile lui Turanbar, observăm că liberalii sunt cam 2/3 din cei 20%, deci ar corespunde unui scor de 15-16%.

      Deci, bazinul electoral al PNL este în jur de 12-15% care a urcat ocazional prin pomeni electorale (cazul Tăriceanu) sau entuziasme de moment (alegerea lui Crin – Schimbarea, Yes, we crin…). Alegerile prezidenţiale au o altă logică, mai puţin partinică.

      Potenţial de creştere există, desigur – sunt 60% din electori care nu se regăsesc în oferta politică, dar pentru asta este nevoie în primul rând de oameni, de programe, nu de vorbe şi gălăgie, de băsescisme şi anti-băsescisme.

  20. 2. Nu stiu ce sunt excelurile lui Turumbar si nu am timp sa caut acum dar daca Antonescu e la 20% (si probabil ca e) iar acum e noul „dictator” al partidului, e probabil sa-l traga dupa el. Iar prestiatia guvernului din primele luni si alegerile agitate din interiorul PSD nu vad de ce ar fi inclinat balanta in defavoarea PNL.

    Eu pariez ca PNL este peste 20% in urmatoarele sondaje serioase. Pun si o bere la bataie, ca oricum imi mai esti dator una 😛

  21. Nu ştiu dacă Emil Bobu & PD au ajuns să simtă efectele crizei. Momentan, se pare că sunt încă sub efectul „The Winner Takes it All”. Ca să capitalizeze, Crin & PNL ar trebui să se focuseseze pe Guvern, nu pe Băsescu, de altfel absent în ultima vreme. Ca să se lupte cu Boc, oratoria poate fi suficientă, dar voturile sale au fost aduse de „proiectul Johannis”, pe care chiar şi el l-a abandonat. Fără un asemenea proiect, alternativa PSD este, totuşi, mai interesantă, fiindcă ei sunt deja un partid de 30%, au o conducere nouă şi tânără cu care pot lua electorat din alte zone (vezi înscrierile online – chiar e de urmărit), au capacitatea administrativă superioară.

    Berile anytime 😉 Doar să fie roşu şi sec 😛 Da’ cel mai aproape de Timişoara aş fi pe la Deva.

Comments are closed.