Sondaje noi

Peste weekend au apărut două sondaje realizate de institute cu „afinităţi” opuse: INSOMAR, pro Traian Băsescu, aparţinând lui Sorin Ovidiu Vântu, şi BCS, apropiat de PNL. Rezultatele sunt foarte apropiate, ceea ce ne face să credem că sunt relativ corecte, astfel încât putem să le analizăm fără teama de a greşi prea tare.

În primul rând, trebuie notat că ele măsoară lucruri un pic diferite. INSOMAR se referă la alegerile parlamentare, BCS la cele europarlamentare. Diferenţa foarte mare în rezultatul PD-ului (mă rog, în sondajul BCS este mai mică, dar o iau ca o eroare datorată influenţării prin faptul că prima întrebare a fost cu europarlamentare) confirmă astfel ce spuneam eu mai demult şi anume că PD-ul nu are potenţial european, electoratul său nefiind interesat de aceste teme şi ca atare mai greu de mobilizat. Nu degeaba se agită Traian Băsescu să organizeze referendum. Ideea nu este atât de a face propagandă pentru PD cum spune lumea (după cum se vede de la o poştă nu are nevoie de referendum pentru a se plimba cu candidaţii PD), ci pentru a mobiliza electoratul la vot, o prezenţă scăzută afectând scorul democraţilor. Un scor sub 30% – care pare din ce în ce mai credibil, va submina rău de tot moralul democraţilor. Coroborat cu unele lovituri de imagine pe care PNL-ul le poate da – asumarea răspunderi pentru uninominal, o remaniere a miniştrilor cu presă proastă, alegeri anticipate – şi cu o presă din ce în ce mai critică la adresa PD (ca, de pildă, aici, sau aici), democraţii se pot trezi cu mari probleme înaintea alegerilor locale şi parlamentare, mai ales dacă acestea din urmă se vor desfăşura uninominal. Sondajele arată foarte clar că PD-ul a avut de pierdut din asocierea cu PSD-ul şi din tentativele de depunere a moţiunii de cenzură, electoratul său neagreând faptul că democraţii au votat, practic, împotriva propriilor miniştri şi al propriului program electoral. Mai degrabă, tendinţa PD-ului şi a lui Traian Băsescu va fi de scădere în continuare, pe măsură ce comportamentul acestui partid va fi asimilat de către electorat. (Ca notă aparte, scorul de la INSOMAR de 42% mi se pare mult exagerat).

PNL rămâne în bazinul său electoral clasic de 15%, nereuşind să capitalizeze realizările guvernării, pe care electoratul le trece, din inerţie, în contul lui Traian Băsescu. Indubitabil, românii trăiesc mai bine decât acum trei ani, însă nu liberalii sunt cei care culeg roadele, tocmai datorită imaginii de incompetenţă lăsate de unii miniştri (dintre care Chiuariu şi Cioroianu sunt nevinovaţi). Un lucru pozitiv este că acest bazin electoral nu scade în ciuda atacurilor la adresa PNL din toate poziţiile.

PSD nu pare să sufere foarte tare, rămânând în jur de 20%. Eu nu cred că acesta mai este electoratul lui Ion Iliescu, ci mai degrabă al lui Adrian Năstase. Ion Iliescu este mult depăşit, iar faptul că PSD se încăpăţânează să-l păstreze în prim-plan dăunează electoral.

Un lucru demn de luat în seamă este ponderea destul de mare a celor care votează partide care au şanse mici să se mai regăsească în Parlament (practic, în afară de cele trei, toate celelalte partide tremură în faţa pragului de 5%). Însumate, procentele PD, PSD, PNL duc abia puţin peste 70%. De aceea, scorul va fi foarte influenţat de prezenţa la vot a electoratului propriu, de capacitatea de mobilizare a activiştilor de partid. De asemenea, mă aştept ca pe termen mediu polarizarea să crească mai mult, electoratul renunţând să mai voteze partidele fără şanse. Aici, PD-ul ar fi cel mai avantajat, deoarece ar prelua electorat de la PRM (că tot a luat aproape jumătate din parlamentarii acestuia) şi de la PNG, acesta din urmă împărţit cu PSD. Cel mai dezavantajat ar fi PNL, care în afară de votanţii PNŢCD nu prea ar avea de unde să mai ia electorat, decât, eventual, de la PD să recupereze electoratul de dreapta.

One comment to “Sondaje noi”
  1. Daca la euro parlamentare PD-ul cu lista sa intreaga de nulitati, in frunte cu Frunzaverde, ia 42%, atunci trebuie reactualizarta poezia acea din 2004 cu emigratul in Congo……
    si apropo…la o data asa de tomnateca, 25 noiembrie, sa mai gasesti atata frunza verde…:))

Comments are closed.