O ipoteză interesantă…

… are Ion Cristoiu în editorialul de azi, despre solicitarea lui Chiuariu de al a-l demite pe Ţuluş. Şi eu sunt de părere că Ţuluş îi face în momentul de faţă mai mult deservicii lui Traian Băsescu decât îl ajută, în condiţiile în care lupta împotriva corupţiei nu mai are nici o credibilitate.

În plus, referendumul organizat riscă să-i aducă numai ponoase, în condiţiile în care singurul efect vizibil va fi blocarea votului uninominal. De altfel, atacurile mincinoase la adresa proiectului ProDemocraţia (un exemplu de manipulare este demontat aici de Doc) se înteţesc, deşi, în stilu-i caracteristic, Traian Băsescu şi-ar putea asuma la final proiectul lui Tăriceanu, după ce şi-a făcut datoria faţă de PD. Desigur, există şi probabilitatea ca numărătoarea la referendum să ne facă o surpriză ca la precedentul şi preşedintele „să câştige”.

Aici trebuie să fac o paranteză. Nu sunt adeptul proiectului APD şi la vremea respectivă am argumentat de ce. Prefer varianta PSD. Numai că votul uninominal este doar un mijloc, şi nu un scop. Îmbunătăţirea clasei politice trebuie făcută printr-o reformă mai amplă, care să includă „checks and balances” mai clare şi mai ferme, criterii de performanţă, o responsabilizare mai clară ş.a.m.d. A considera că reforma clasei politice este rezolvată de votul uninominal este ca şi cum ai considera că prin vopsirea automobilelor în culori fosforescente va fi rezolvată problema siguranţei circulaţiei.

One comment to “O ipoteză interesantă…”

Comments are closed.