Cazul Mailat şi ipocrizia europeană

Recentele violenţe din Italia au readus în discuţie – fie şi pe un ton patetic – problema ţiganilor. Dintr-o dată, Europa pare că descoperă o problemă de care nu era conştientă, deşi ea există de zeci de ani.

Cât timp au stat în România, ţiganii erau o naţie exotică, drăguţă, cu o muzică deosebită şi dansuri furtunoase. Parizienii ascultau muzica ţigănească la Olympia, filmele lui Kusturica dădeau o imagine plăcută a unei minorităţi vesele şi plină de viaţă, deşi ţiganii sârbi din „Vremea ţiganilor” făceau în anii ’80 ceea ce fac ţiganii români azi.

Acum, că şi-au instalat şatrele prin toată Europa, de la Dublin la Viena, Occidentul descoperă că ţiganii nu au doar muzică exotică, ci şi un… miros exotic. Prea exotic pentru nasurile fine obişnuite cu parfumuri franţuzeşti de firmă şi nu cu odicolon bulgăresc de trandafiri. Cu ocazia asta descoperă că ţiganii sunt… români şi o problemă pe care România trebuie să o rezolve.

Mailat, victima perfectă

În cazul Mailat nimeni nu a stat să ia în considerare faptul că un oligofren a fost arestat şi acuzat isteric, încălcându-i-se toate drepturile. Ţigan, slab de minte, singur într-o ţară străină, fără apărare este victima perfectă pentru opinia publică. Ce mai contează că este posibil ca el să nu fie deloc vinovat? Ce mai contează că de la „soţia unui parlamentar” s-a ajuns la „soţia unui poliţist” şi în final la „soţia unui căpitan de marină”, că violul nu există. Ţiganii şi prezumpţia de nevinovăţie…

Poate că Mailat este el însuşi o victimă, poate a fost abuzat când a fost mic de un tată iresponsabil şi o mamă alcoolică. Poate victima a fost ea însăşi de acord cu violul care n-a avut loc. În definitiv, se ştie că ţiganii sunt amanţi focoşi. „Brută mică!” Poate că… Poate că am văzut prea multe filme americane cu procese interminabile. Şi, totuşi, unde sunt drepturile omului? Unde sunt ONG-urile care vin în România şi ne fac capul calendar că nu respectăm dreptul ţiganului de a fi împuţit? Ups, poate că nu este foarte corect politic aşa ceva. Mailat este în primul rând un potenţial infractor şi abia apoi ţigan şi abia în cele din urmă român. Dar de ce ar fi vina noastră?

Vina României?

Decizia României de a-şi cere scuze a fost o prostie imensă. Nu-mi aduc aminte ca premierul britanic să fi cerut scuze pentru că un englez beţiv a omorât un talentat regizor român trecând pe roşu la semafor. Sau ca SUA să-şi fi cerut scuze că un alt beţiv a omorât un câtereţ de muzică rock. Mai mult chiar, americanii nici nu au stat la discuţie şi l-au dus imediat în America unde a fost mângâiat părinteşte pe creştet şi făcut scăpat. Nici belgienii nu am auzit să-şi ceară scuze pentru cetele de pedofili care îşi fac de cap cu aurolacii de la Gara de Nord.

De ce să ne cerem scuze? Pentru ce sunt vinovat eu că un infractor comite o crimă undeva în lume? De când este o ţară vinovată pentru acţiunile unor infractori?

Pe de altă parte, însă, nici reacţiile de tipul „dar şi voi italienii sunteţi mafioţi” nu au ce căuta.

Din păcate însă, acţiunile României sunt acţiunile unei naţiuni complexate, cu o identitate incertă, nesigură pe ea, mereu în căutarea aprobării celorlalţi. În loc să trimită în Italia o echipă de avocaţi care să protejeze interesele cetăţeanului român, ai noştri au trimis cinci poliţişti, probabil ca să-l înfunde şi mai tare să nu se supere italienii pe noi. Abia târziu şi-au venit autorităţile române în simţiri şi au adoptat o atitudine demnă faţă de Italia, urmând a sesiza Comisia Europeană cu privire la noua legislaţie italiană în domeniul siguranţei publice, având în vedere faptul că „românilor repatriaţi nu li s-a dat nici o şansă să apeleze la justiţie”. Şeful statului a susţinut că adoptarea unor măsuri „pripite” poate duce la „confuzie, nedreptăţi” şi abuzuri. „Măsurile improvizate care induc teama şi trezesc ura pot fi nedrepte şi pot avea efecte contrare celor sperate. Taberele ilegale de la periferia marilor oraşe italiene nu sunt un fenomen nou, ci există de dinainte de aderarea României la UE. Existenţa lor e o consecinţă a politicilor aplicate de ţările gazdă, inclusiv de autorităţile locale.”

Recrudescenţa dreptei

„Străinii”, mai ales dacă sunt şi un pic coloraţi, au fost întotdeauna o soluţie comodă la problemele interne. Să ne aducem aminte incidentele cu magrebienii din Franţa de anul trecut. Probleme cu ţiganii există peste tot în Europa şi cele din Italia nu sunt mai grave decât cele cauzat de aceştia în Marea Britanie sau în Spania. Ceea ce diferă este gradul de inflamare al localnicilor. „Rumeni di merda”(„români de rahat”) şi „Via acasa rumeni” („mergeţi acasă români”) – acestea sunt vorbele preferate ale tot mai multor italieni. Extrema dreaptă a profitat de scandalul provocat de crima comisă de Romulus Mailat pentru a pune gaz pe foc. Toată Roma a fost împânzită de afişe din care te privesc ochii pătrunzători ai unei femei pline de sânge. „Femeie italiancă violată şi ucisă de un rom. Italia plăteşte cu sânge nebunia imigraţiei”, scrie cu litere de o şchiopă pe afişele prin care Partidul Forza Nuova şi-a chemat susţinătorii, pentru duminică seara, la o demonstraţie în Ponte Milvio. De altfel, fie că sunt în metrou, fie că sunt la vreo tavernă, italienii discută despre problema românilor.

De ce doar în Italia şi nu în alte ţări? Simplu. În Italia, „pericolul românesc” a fost adus în atenţie de către clasa politică italiană, în căutarea unei supape pentru nemulţumirile populaţiei. Tot ce se întâmplă până acum nu este decât campanie electorală pentru primarul Veltroni, care încearcă să scape de problema siguranţei publice aruncând-o pe români, iar Mailat s-a dovedit victima perfectă.

O problemă complexă

Problema ţiganilor nu este una simplă. Poate România să o rezolve? Mai ales, singură? Cum poţi să ajuţi pe cineva care nu se lasă ajutat?

Dincolo de obligaţiile europene, România chiar a făcut eforturi în vederea integrării ţiganilor în societate. Aceştia au asigurate locuri în instituţiile de învăţământ, locuri speciale în învăţământul superior, există programe guvernamentale de integrare şi în momentul de faţă numai cine nu vrea să muncească nu găseşte un loc de muncă.

Desigur, există sincope, există neîmpliniri, dar România chiar îşi face datoria în acest sens. Mai departe însă, este şi problema comunităţilor de ţigani care refuză cooperarea. Nu poţi să-i acuzi pe ceilalţi că nu vor să dialogheze cu tine când refuzi reguli elementare de igienă. Nu poţi să acuzi că nu ţi se oferă şanse dacă nu mergi la şcoală. “Suntem victimele propriei noastre culturi retrograde. Trebuie spart cercul automarginalizării în care trăiesc mulţi dintre noi”, recunoaşte sociologul Gelu Duminica, preşedintele asociaţiei Împreună, neuitând însă să critice autorităţile române că „fac prea puţine pentru minoritatea romă”. Mihai Neacşu, directorul asociaţiei Amare Romentza, a precizat pentru agenţia France Presse citată de Rompres că „rata de şcolarizare în rândul copiilor rromi este de trei ori mai mică decât în rândul majorităţii, iar numărul şomerilor este cel puţin dublu faţă de media naţională.” Neacşu denunţă totodată tendinţa accentuată în ultimele zile de a „lega delincvenţa de etnie”, citând declaraţii ale unor responsabili români ce aruncă vina în mod colectiv asupra ţiganilor după incidentele violente înregistrate în ultimele luni în rândul imigranţilor români din Italia, mai consemnează AFP.

Da, ţiganii sunt o problemă, şi Europa trebuie să fie conştientă că este o problemă europeană, nu doar a României, iar soluţia nu este deportarea, fie ea în România, cum vor italienii, sau în Egipt, cum vrea ministrul român de Externe.

23 comments to “Cazul Mailat şi ipocrizia europeană”
  1. italienii zic ca noi suntem tzigani , ar trebui sa ii vedeti pe studentii care vin in schimb de experienta intre universitati 75% is mai negrii ca tziganii ;))
    francezii zic ca noi suntem tzigani si ei au 2 oameni albi in echipa nationala de football, restu sunt negrii.
    italienii ne zic noua ca sa plecam de la ei din tzara pentru binele sigurantzei publice. cand ei sunt model de mafioti, de la ei a plecat mafia. cand „patronii” veniti de la ei care si-au deschis croitorii aici dau 250-300 lei pe luna muncitorilor care lucreaza 12 ore sau mai mult cand „trebuie terminata comanda”. parerea mea ca si noi ar trebui sa ii expulzam din tzara pe criminalii astia , astia nu ne omoara la colt de strada noaptea , astia ne omoara in fiecare noapte in fiecare zi cate un pic . sau cand trebuie sa dea salariu restant pe 3 luni si fuge „patronu” cu banii.
    Si nu in ultimul rand desi de morti numai de bine, ce cauta tanti aia care am inteles este sotie de capitan de nava, deci are un status totusi, in zona aceea de periferie, rau famata, NOAPTEAAAAA.
    Poate problema asta a fost creata saturati fiind si italienii astia de prea multi compatrioti care le ocupa locurile de munca mizere pe care ei oricum nu le-ar ocupa(spalat wc-uri,funduri de batrani, vase la restaurante si multe altele).

  2. In Italia nu e nici o campanie electorala sau, daca vrei, capania electorala e permanenta… o fi ca Berlusconi se asteapta de pe o zi pe alta trecerea pe lumea cealalta?! Nu stiu.
    In Italia care datorita dobitocului de Prodi nu a adoptat moratoriul asa cum au facut Franta, GB, etc. am fost leteralmente invazii de romani. Sunt peste tot. Dorm intre gunoaie, fura, violeaza,… sunt o EMERGENTA pentru persoanele comune si nu pentru milionarii italieni. Asta e ADEVARUL !!! Romani sunt o PROBLEMA si pe santiere, la locurile de munca in NEGRU… Nu se mai poate tolera un asemenea degrad pentru ca 1000 de italieni sa se imbogateasca. Romania e vazuta ca o tara de lupi infometati, Italia nu vrea sa devina ca Romania. E dificil de inteles?
    Un francez care traieste in Italia isi plateste asistenta sanitara, un Roman – la acest moment – NU, i-o platesc italieni… acum BASTA !!!

  3. Nu exista in UE o alta tara care sa fi exportat milioane de cetateni. Doar Romania.
    „… cred ca vina apartine Guvernului roman, caci, fie face legi scelerate, cretine care forteaza cetatenii sa emigreze in masa, fie este incapabil sa ofere raspunsuri la problemele sociale ale propriilor cetateni, nu le ofera posibilitatea de a avea de lucru in tara lor, nu ofera conditiile unui standard de viata normal, civilizat. In acest sens, ma intreb ce se intimpla cu fondurile europene destinate Romaniei? In miinile cui ajung aceste fonduri, daca nu beneficiaza de ele cetatenii carora le sint adresate? Nu-mi pot explica un numar atit de mare de romani fugiti din propria tara, din ce realitate incearca acesti oameni cu atita disperare sa scape?” Alessandra Mussolini

  4. viviana, în europa există mai multe ţări care au exportat milioane de oameni, una dintre ele fiind chiar Italia. Nu este neapărat vina guvernelor române, cât este pur şi simplu o etapă de dezvoltare firească. Italia a trecut prin asta acum 60 de ani, Spania şi Portugalia acum 30, Grecia acum 20, Polonia acum 5 ani… În curând vor urma moldovenii, ucrainenii ş.a.m.d. Unii dintre ei vor ajunge în România care va deveni în foarte scurt timp ţară de imigraţie. Deja au început să apară moldoveni, chinezi sau indieni în Bucureşti. Vor urma curând africanii, asiaticii.

  5. Italia incalca toate drepturile europene in materie !

    Mailat este asa cum bine sustii un oligofren. Cred ca ar trebui sa stea dupa gratii multi ani de aici inainte in cele mai dure conditii dac ceea ce se spune ca a facut este adevarat daca e un om care nu se poate integra in nici o societate. Toate acestea dupa PROBAREA faptelor si CONDAMNAREA DEFINITIVA.
    Acum, chiar arestat el ESTE NEVINOVAT ! Vinovatia trebuie DOVEDITA!

    Politica Italiei musteste de fascism de ani buni, mai ales in nord. Cu toate asta tara nu e aratata cu degetul pentru ca inca mai este o putere economica in Europa.

    Nu cred ca trebuie sa ne cerem scuze ! Cred ca presa din cizma ar trebui sa faca acest lucru pentru fabulatii si incitare la ura. Am fi niste prosti daca nu i-am da in judecata si pune sa platesca bani grei pentru tampeniile debitate.

    Pe de alta parte cine cunoaste italienii stie ca fac o mare galagie pentru orice.
    Acum fiind campanie electorala , mass-media e si mai inflamata.

    Trebuie sa fim cu picioarele pe pamant si seriosi. Sa canterim bine faptele pentru a vedea ca de multe ori in „noua” era a informatiei de multe ori dezinformarea si manipularea este la putere!

    APROPO : Cioroianu nu e prin declaratiile tampite un vinovat? A promovat idei fascistecica fara sa isi dea seama, el fiind chiar profesor de istorie !
    Din pacate este execrabil ca diplomat. AFARA CU EL !

    In buna traditie a prostiei astept si recatii din partea Angliei fata de romani!

  6. Daca citeai cu atentie… eu am precizat UE adica Uniunea Europeana care nu e Uniunea Sovietica, suntem in secolul XXI; ca sa nu mai vorbim de „scuzele istorice” pe care le introduci (praf in ochi pentru subsemnata, ma cunosti?!)… vrei sa ne intoarcem la Sacco e Vanzetti…?!
    Italia – Romania. Ce si cum se poate imbunatati. – Citeste, asta e un punct de vedere echilibrat.

    UE nu se gandeste la tigani asa cum scrii tu (alt praf in ochii cititorilor tai!) si dovada e ca Spania are un milion de tigani care nu au invadat UE si cu atat mai putin Europa. UE a cerut Romaniei sa-si rezolve problema (si a dat milioane de euro Romaniei) si voi nu ati facut-o si astazi ca „buni” vecini incercati sa va lepadati de problemele voastre asa cum ati facut intotdeauna, cu obraznicie COMUNISTA, dar nu tine.

    Nu e vina tarilor din UE ca Romania de la Comunism a trecut la Nazi-Comunism, are o societate cu cetateni de serie A (toata nomenklatura rosie a Comunismului!) si cetateni de serie B. Si toti stim ca asa zisi „cetateni de serie A” sunt hoti mai mari decat „cetatenii de serie B”, hoti de gaini care fac 3 ani de puscarie in timp ce noul Cod Penal permite hotii de 8.999.999 Euri pentru clasa politica – serie A.

    „…orice tara are dreptul la propria politica de imigratie. Economia cere forta de munca in anumite domenii. In Italia este nevoie de chelneri. In SUA sau Marea Britanie e nevoie de ingineri IT si de medici.

    O tara este, pentru cetatenii ei, nu numai activitatile economice: o tara este si casa in acelasi timp. Asadar cei care locuiesc in aceasta casa au tot dreptul sa aleaga cu cine vor sa o imparta. Pe de alta parte, sper si cred ca Europa este un loc al valorilor si, daca este nevoie de un inginer IT din India (asa cum si Franta a anuntat recent ca are nevoie de 20.000 de ingineri IT din India), atunci ei trebuie sa fie acceptati cu obiceiurile lor si cu familiile lor, sa transformam Europa si in casa pentru ei.”

    Italia nu e tara nimanui, e tara Italianilor: PROPRIETATE PRIVATA !!!

  7. Legile italiane sant facute pe masura italianilor… problema e INVAZIA romanilor si permisivismul normelor UE alaturi de nesimtirea Statului Roman.

    Acum 60 de ani in Italia existau legi care perimiteau statului sa-ti ia copii doar pentru ca erai SARAC ca si cum statul de saracie ar fi fost de ales. Intre timp italiani au muncit, au reconstruit tara si societatea (asta nu inseamna ca aceste probleme au disparut iar in ultimii ani as zice s-au agravat) si aceste legi sau schimbat cu welfare state si nu numai in Italia ci in tot Vestul Europei.

  8. Viviana, eu mă bucur că ai devenit cetăţean italian şi ai scăpat de nesimţitul stat român şi că ai învăţat istoria acestuia. Succese în continuare. Numai că nu este frumos să arunci cu noroi în statul al cărui cetăţean ai fost.

    Mă tem că nu numai eu am spus că problema principală este generată nu de statul român – sau de ţigani – ci de politicienii italieni care îi folosesc în scopuri politicianiste. Ţigani sunt şi se îndeletnicesc cu aceleaşi chestii şi prin Scoţia sau Ţara Galilor, după cum îmi spune un prieten din Cardiff. NUmai că lucrurile nu au degenerat aclo, poate şi pentru că politicienii lor sunt mai responsabili. Aşa că, te rog, nu-mi da ca exemplu de „aşa da” politicienii italieni, care nu sunt deloc mai breji decât ai noştri.

  9. Cristian, datorita persoanelor ca mine pana acum 17 ani Romania avea o buna imagine in Italia. Eu mi-am facut intotdeauna datoria, acasa la mine m-au invatat ca in societate ai drepturi si datorii. Eu m-am comportat intotdeauna in mod civil si educat si ca mine erau alti 2-3.000 de roamani in Italia.

  10. Dacă acasă (adică în România) ai învăţat de bine, de ce arunci cu noroi în „acasa” ta?

    Eu înţeleg că statul român este în stare să dea naştere unor frustrări majore, însă nu trebuie să le lăsăm să ne domine. Mai că statul suntem noi.

  11. Acasa la mine nu inseamna Romania lui Ceausescu si invatamintele Comunistilor. Acasa la mine inseamna fizic casa mea, casa familiei mele … verisoarele mele nu au putut face facultate in Romania ta pentru ca erau de origine sociala nesanatoasa. Romania asta e a ta si nu a mea.

  12. „nu înţeleg atunci ce cauţi aici. masochism? debuşeu pentru frustrări?” Hahaha, si adica un fel de japonez american la inceputul celui de al doilea razboi mondial, NU. si sunt departe de categoria (pentru ca exista acest privilegiu) care este direct interesata de stuatia la obiectul discutiei: razboiul intre saraci in practica, asmutat de clasele politice ale celor doua tari si faimoasa UE devenita Ununea Sovietica de cand au intrat tarile din ex blocul comunist.

    Confrontul este sarea DEMOCRATIEI !!!

  13. Viviana, confruntarea este una, jignirile sunt altceva. Sunt mulţi care comentează pe acest blog care nu sunt de acord cu ideile mele şi invers, dar păstrăm dialogul. Nu am pretenţia că sunt infailibil şi sunt dispus să cedez în faţa unor argumente viabile. De la tine nu am văzut decât jigniri şi invective (ca să nu mai vorbesc de inconsecvenţa, până la urmă, UE este sau nu este Uniunea Sovietică?)

  14. te-am jignit? si UNDE ?! In tot cazul, NU era intentia mea, eu am scris ce gandesc.

    Aseara la TV (emisiunea la care a intervenit fata romanului care a fost ars de viu de italianul pentru care lucra) erau prezenti impreuna cu reprezentanti ai Partidului Rifondaione Comunista, la Guvern cu Prodi, un grup de tigani. Ei bine la un moment dat au cerut fara invarteli de cuvinte CASE de la Statul Italian. O alta propunere (care mi-a amintit situatia cu tiganii in centrul Timisoare, la Tecuci, etc.) era sa le fie date ll cascine (case care nu sunt locuite in mediul agrar, la tara) in care sa se instaleze ei… cum nu sunt locuite nu le trece prin minte ca sunt PROPRIETATEA cuiva, statul italian ar trebui (dupa „mintea” lor) sa le ia si sa le dea la tiganii romani dupa care chiar asa darapanate: se decurca ei !!!

    Atunci un italian a propus ca italienii sa iasa din casele lor, sa le dea tiganilor si romanilor si ei sa plece in Romania. Nu au inteles ridicolul si nici de ce toti cei prezenti radeau si au inceput sa balbaie ceva cu „comunistii” care ii discrimineaza: ACUM si NU IERI !!! Si dai avanti asa… Kafka sau Unione Sovietica!!!

    Veltroni a facut un curs de arheologie pentru tigani la Roma. Zilele astea, perchizitionand campul (platit de Primaria din Roma, deci de Italieni) au gasit nu numai droga ci si o statue din epoca romana –> furata aici

    UE asa cum este ASTAZI nu are nici o posibilitate. Din multe alte motive pe care noi nu le-am pomenit aici.

  15. Viviana uiti un lucru : Cristi banu ca si mine prin varsta nu putem fi comunisti!
    Eram prea tineri !
    generalizezi aiurea in tramvai cu comunismul.
    Esti italianaca, bravo tie ! Atunci nu te mai inflama la problemele romanilor dintre care singura recunosti ca nu mai faci parte.

    Cat despre Veltroni asta e un adevarat comunist!
    Sa fi comunist din convingere intr-o tara capitalista asta da stupizenie!
    Si ne mai faci pe noi comunisti…

  16. nu trebuie sa mai facem polemica noi intre noi romanii, ii convine sau nu, viviana este produsul indoctrinarii si educatiei comuniste din copilarie (dovada este lipsa de toleranta si mai ales lipsa de respect fata de tara in care te-ai nascut)
    poate ea este chiar efectul migratiei italiene din anii 60=70, unde eram plini de asazisi turisti italieni, din sud, mai ales, care se faleau cu un fiat 600 si care veneau dupa fetele noastre, care asa comuniste cum erau, aveau trasaturi de caracter si fizice de invidiat.
    viviana, demnitatea si coloana vertebrala pe care sustii ca o ai, ar fi trebuit in cel mai rau caz sa te fi facut sa meditezi in sinea ta, cu atat mai putin sa iei o atitudine atat de subiectiva fata de un subiect atat de delicat cum este acesta.
    intr-un final stau si ma intreb ce educatie dai copiilor tai…daca ai?

Comments are closed.