PD – între NLP şi teoria conspiraţiei

Noua „pastilă” aruncată de Sebastian Lăzăroiu – era şi timpul, basmul cu Alba ca Zăpada fâsâindu-se de mult – are două potenţiale explicaţii:

Varianta NLP – Băsescu & trompeta încearcă să ţină moralul ridicat activului de partid. Asta, împreună cu permanenta reiterare a faptului că preşedintele numeşte pe cine vrea el premier urmăreşte să limiteze eventuale dezertări în 2012. Nu trebuie să ai prea mulţi neuroni să realizezi că maxim 20, cât dau sondajele actuale pentru PD, este mai mic decât 33, ceea ce înseamnă că cel puţin o treime din oamenii PD vor rămâne „fără coledzi” şi, în general, fără ocupaţie. Dacă momentan nu este o problemă, în 2012, când se vor apropia alegerile, unii dintre ei vor începe să-şi facă nişte calcule, vor intra la negocieri şi mobilizarea va scădea corespunzător. Este posibil ca acesta să fie scenariul pe care mizează şi USL care nu pare să se agite foarte tare pentru a-şi conserva procentele sau a şi le creşte (mă rog, în cazul lor poate e doar lipsă de inteligenţă şi strategie). Acestea vor fi amplificate şi de faptul că PD va trebui să să tragă şi pentru alte partide (măcar UNPR, care, în ciuda unui număr de primari – probabil 3, în Bucureşti -, nu are forţa de a obţine şi voturi pentru partid, după cum a fost în sectorul 4, unde candidata PD a câştigat în faţa PC). UNPR este posibil să fie victima unui vot pragmatic, devreme ce se confundă cu PD, voturile lor pot fi date mai degrabă PD, pentru a nu se irosi pe un partid aflat la limita pragului electoral (în sondajele optimiste).

În această variantă, esenţială este încrederea partidului în Traian Băsescu. În această cheie poate fi citită oferirea preşedenţiei senatului „taberei” Blaga, un pas către „reunificarea” partidului şi stingere a rănilor de la Congres.Dacă partidul are încredere în continuare în preşedinte, mare lucru nu se poate schimba.

Varianta teoriei conspiraţiei este că preşedintele şi trompeta pregătesc fraudarea alegerilor astfel că un procent de 28% să nu mai fie o surpriză. Aici se potriveşte cu frauda de 7% de care vorbeşte Turambar. Asta înseamnă între 350-750.000 de voturi, în funcţie de prezenţa la vot. Foarte mult şi imposibil de realizat fizic fără a stârni un scandal enorm.

Şi dacă se porneşte de la o premisă greşită?

Dacă privim comparativ regimul Năstase cu regimul Băsescu se poate observa o deosebire esenţială. În timpul regimului Năstase, banii se făceau la guvern. Scandalurile de corupţie erau legate de miniştri. El Însuşi, Micky Şpagă, DIP… De partea cealaltă, avem preponderent primari. Scandalurile din Guvern, inclusiv de pe vremea lui Tăriceanu, sunt minore – „caltaboşii”, „spionul bulgar”. Cele de pe vremea lui Boc aproape că nu există – cu excepţia lui Ridzi. În schimb, plouă cu „primari penali”. Banii, şi puterea, sunt acum la administraţia locală, nu la cea centrală. Dacă se trece la planificare bugetară multi-anuală, plus constrângerile UE/FMI, dacă în posturi-cheie se numesc oameni de încredere (cum este la Curtea Constituţională, de exemplu), dacă se fac contracte pe termen lung, un guvern nu rămâne cu prea mult spaţiu de manevră pentru clientelă.

Înclin din ce în ce mai tare să cred că PD este mai puţin interesat de o eventuală nouă victorie în alegeri, cât de conservarea privilegiilor şi a puterii în teritoriu. Dacă la francezi este „cherchez la famme”, la noi funcţionează mai pragmaticul „follow the money”.

3 comments to “PD – între NLP şi teoria conspiraţiei”
  1. Sa nu uitam totusi si cel mai recent scandal de coruptie de la guvern, cel cu madam Andreescu. Chiar daca, financiar vorbind, sunt mai mult gainarii in raport cu alte afaceri mafiote, prezenta in media a fost destul de puternica pentru a alatura acest caz celui al lui Ridzi.

  2. Cazul Andreescu este mai degrabă unul de nesimţire decât de corupţie reală (desigur prin comparaţie chiar şi cu cazul Ridzi), prejudiciul economic fiind relativ nesemnificativ.

  3. UNPR este posibil să fie victima unui vot pragmatic asta spui tu.Ok, sa luam in calcul și lucrul asta.Dar ceea ce știu eu și nu prea ma înșel este ca in momentul de fata problema UNPR-ului pare sa fie cooptarea primarilor din țară și nu din București. Răspunsul îl știu chiar de la un lider din UNPR ,care spunea zilele trecute despre strategia și scopul UNPR-ului,de ce a fost construit din fugarii de la celelalte partide in special de la PSD.Scopul prioritar al lor este sa scoată definitiv din viata politica UDMR, adică, de ai scoate de la guvernare,de ai aduce in stadiul sa nu mai poată face negociere cu nici un partid.Spun ca se datorează faptului ca timp de 20 ani sau perindat la guvernare cu toate partidele care au condus,ca au avut și au ministere ,ca dispun de fonduri etc..In Timișoara și in zonele limitrofe Timișoarei de exemplu au cam 10000 de membrii și este in creștere,iar zona Moldovei chiar au reușit sa ia 34 de primari de la PSD și PNL,cei mai multi fiind de la PDL,de aceea ei nu se agita cu Bucureștiul ci cu cei din țară,ei cunosc faptul ca la București vor avea șanse mici sa se impună in fata celorlalți adică PSD,PNL,PDL,unde mașina de partid a început sa se pună in mișcare.UNPR-ul mizează pe primarii de la comune și sate unde vor avea de câștigat cu sacoșa,cu găleata etc..Asta nu arata ca ar fi o strategie a lui Traian Băsescu, a strategie marca PDL ci mai degrabă marca PSD- Ion Iliescu, știut fiind faptul ca Gabi Oprea a fost pe vremea când era in PSD mai apropiat de Iliescu decât de Năstase și Geoana.

Comments are closed.