Crin Antonescu a rămas în offside

Discursul-surpriză al lui Victor Ponta de azi îmi pare că implică schimbarea unei atitudini păguboase pentru politica românească. Simbolic vorbind, Ponta i-a dat delete lui Traian Băsescu şi l-a salutat pe noul lider al PD. Traian Băsescu este un om politic terminat, şi nu de ieri-de azi. Viitorul este al unui alt profil de lider şi al unui alt tip de discurs. Mitocănia, agresivitatea şi miştoul ieftin nu mai sunt gustate.

Emil Boc se preta unui astfel de discurs. Cel care fusese cel mai bătăios deputat al opoziţiei împotriva lui Adrian Năstase (alt „dictator”) devenise o cârpă penibilă cu care se ştergea oricine dorea. Contra lui MRU nu mai merge. Cel puţin, nu acum. Noul premier nu a greşit cu nimic, are o imagine publică pozitivă, în ciuda încercărilor mass-media din ultima vreme de a-l mânji. Este cu totul altceva decât Emil Boc. Din acest punct de vedere, acţiunea lui Ponta este corectă şi adecvată situaţiei, iar acuzaţiile de „utecist” şi „securist” la adresa premierului sunt total deplasate şi „dintr-un alt film”.

Nu cred că Ponta „trădează”, că a negociat cu Băsescu… Nici nu ar avea ce să negocieze cu acesta fiindcă preşedintele nu mai are nimic de oferit. Simpla schimbare a guvernului nu are cum să ducă PD mai sus de 20%.  USL are toate şansele să câştige peste 50% şi nu cred că Traian Băsescu va avea curajul să nu-l pună premier pe Ponta. USL nu se va destrăma, cred, pentru că PSD are nevoie de PNL şi PNL are nevoie de PSD.

Crin Antonescu este în continuare prizonier al unui discurs şi mod de a face politică radical, exact ca Traian Băsescu. Însă PNL, în primul rând, şi USL, nu trebuie să ajungă în situaţia PD, de a se izola de restul clasei politice. Discursul său a prins în 2009 când îl avea adversar direct pe Traian Băsescu. Însă acum acesta nu mai poate candida, iar când va termina mandatul nu-l aşteaptă mari bucurii.

Dar Antonescu nu este doar prizonier al unui discurs băsescian. Ci şi al unui anturaj dubios. Asocierea cu partidul lui Voiculescu reprezintă o piatră de moară care trage greu în jos credibilitatea liderului PNL care nu realizează cât de ridicol poate fi strigând „jos securiştii!” alături de Dan Voiculescu… Asocierea cu „partidul Antena 3” poate să fi fost utilă la un moment dat, însă acum este un balast imens şi pentru Crin Antonescu şi pentru PNL, implicit şi pentru USL.

Agresivitatea şi impulsivitatea din ultima vreme – mitingul PNL, demisia din Parlament, suspendarea preşedintelui, toate eşecuri – vizează mai degrabă un public marginal, căruia Dan Diaconescu şi Vadim Tudor îi răspund mai bine. Presupunând că USL s-ar destrăma, PNL ar rămâne brusc în aer iar Crin Antonescu… ceva mai sus. Spre deosebire de Victor Ponta, ales recent şi fără concurenţă momentan în partid, Crin Antonescu conduce de ceva vreme PNL, a pierdut două rânduri de alegeri (prezidenţialele şi europarlamentarele). Odată cu apariţia lui MRU la PD, rămâne cel mai bătrân lider.

Aşa cum am mai scris-o, cred că viitorul lider al PNL va fi Bogdan Olteanu. Este liderul liberal cu cel mai tare CV. A avut un traseu politic interesant, a fost membru al guvernului, preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar stagiul actual la BNR l-a îndepărtat de „mizeria” politică oferindu-i o experienţă cel puţin interesantă.

5 comments to “Crin Antonescu a rămas în offside”
  1. Pe surse, foarte credibile, ultima ta asertiune nu are nicio legatura cu realitatea, omul are niste probleme.

  2. Ei na, ti-ai gasit si tu „in particular” 😛
    Not fair!

    On topic, am o dezamagire cu MRU: in clipa in care a inceput sa zica ca va incerca sa mareasca pensiile si salariile (ale bugetarilor, evident), m-am lamurit brusc. Toate’s noi si vechi sunt toate … or something!

Comments are closed.