Duios dictaturile treceau…

După ce „antenele” şi „lingăii” au făcut spume la gură denunţând „dictatura” „tiranului” Traian Băsescu, iată că a venit rândul propagandei portocalii să dea în clocot. „Mineriadă”, „hai să emigrăm”, „râde Europa de noi”, „protestele ambasadorilor”. Am avut manifestaţie organizată de Badea şi Ciutacu? Uite că avem şi una organizată de Mircea Marian. Probabil domnul locotenent-colonel era reţinut în „misiune”. Atunci era greu de empatizat cu „lingăii” şi „mogulii”, dar nici cu Roberta Anastase şi Vasile Blaga nu mi-e ruşine. E cam patetic să vorbeşti de dictatură doar pentru că s-a schimbat din funcţie o tanti care număra voturile ca Pristanda steagurile sau cu un „buldog” năuc care „încă nu am vorbit la telefon cu preşedintele, probabil era ocupat” să se odihnească pe plaja de la Neptun, de unde s-a întors aseară fiindcă „e groasă fraţilor”. Naţiune, fii deşteaptă!

Abuzurile lui Năstase din 2000-2004 au fost întrecute cu vârf şi îndesat de abuzurile administraţiei Băsescu, autorul unei adevărate Kama Sutra de sex cu democraţia şi legea. Atunci, vajnicii apărători ai democraţiei împotriva abuzurilor tăceau chitic când preşedintele folosea „soluţie imorală” după „soluţie imorală”, Roberta număra din doi în doi sau când repeta voturile pentru membri Curţii Constituţionale (asta apropo de independenţa ei) până ieşea cine trebuie. Sigur, un abuz nu scuză un abuz, ci deschide calea pentru unul şi mai mare. Diferenţa, totuşi, este că „majorităţile” lui Traian Băsescu nu au fost niciodată legitime, rezultate în urma votului, în vreme ce USL tocmai a trecut testul unor alegeri, fiind validată cu un scor confortabil.

Şi nu trebuie uitat că ce s-a întâmplat ieri este doar un răspuns la atacul serviciilor secrete băsesciene împotriva lui Ponta. (Şi nu, nu este vorba de negarea plagiatului lui Ponta, ci de modul în care s-a utilizat o informaţie „la momentul potrivit”. Ponta nu este de ieri de azi în politică, fapta este din 2003, de atunci Ponta a fost de câteva ori ministru iar de vreun an şi este preşedintele principalului partid de opoziţie. Scopul nu scuză niciodată mijloacele. Preşedintele a provocat în mod evident şi acum culege rezultatele.)

Sincer, nu-mi este foarte clar de ce a lansat preşedintele acel atac. Sunt toate şansele ca tot acest scandal să fie primit cu simpatie de public care nu are cum să simpatizeze cu Roberta Anastase sau chiar cu Vasile Blaga. Apropo de acesta, spuneam că Emil Boc este un comunicator dezastruos, dar Vasile Blaga îl depăşeşte cu mult. Când îl vezi pe Vasile Blaga chinuindu-se să fie aspru şi critic vorbind de abuzuri nu ai cum să nu te pufnbească râsul, dar asta nu-l face deloc mai simpatic, din contră.

Este foarte posibil ca ideea mea iniţială, prin care spuneam că scenariul lui Traian Băsescu este de a obţine alegeri prezidenţiale simultan cu cele parlamentare, ca singura posibilitate de a ridica scorul PD să fie totuşi corectă. Ceea ce pare să încerce Traian Băsescu este de a face totul ca să fie suspendat pentru a intra în campanie alături de PD.

26 comments to “Duios dictaturile treceau…”
  1. intre solutie „imorala” si solutie „ilegala” e o mica – mare diferenta.

    oricat de mult le-au picat greu la stomac pedelistilor sau lui Base unele decizii ale CCR (si sunt destle care le-au picat ca un bolovan), inca nu i-am auzit raspunzand cu „ma doare-n paula!” ca pe Copylot.

    si ca un p.s.: n-am nimic cu schimbarea LEGALA a presedintilor camerelor. aia ilegala ma deranjeaza.

  2. pe mine totusi ma distreaza altceva:
    ok, uslasii vor avea succes in lovitura lor de stat (fara ghilimele la lovitura de stat), vor scapa si de Base ca presedinte.

    rezultatul acestei actiuni va fi un Basescu complet liber, dezinhibat si cu toate armele la indemana pentru campania electorala din toamna.
    campanie in care se va prezenta cu ciordelile lui Ponta si a complicilor, cu un PDL basca cateva organizatii / partide mai mici chiar daca nu in subordine, macar de aceeasi parte a baricadei. cu o simpatie a publicului marita (se stii ca romanii tin cu aia care lupta singuri impotriva tuturor), cu un sprijin international substantial (sa fii ciorditor chiar conteaza in lumea civilizata, chiar daca pentru noi e ok). si cu o motivatie sa zicem destul de puternica. 🙂

    practic, USL isi creeaza pentru toamna un adversar redutabil in locul buldogului, care era de-al lor, si care are oricum charisma unui soarece fiert.

    • @dracu
      aşa cum a spus şi Raţional Idealist, lucrurile sunt diferite. Acum ne aflăm după 8 ani de mandat frenetic care a obosit masiv electoratul. Nu cred că Băsescu & PD mai sunt în măsura să stârnească mila cuiva, mai degrabă bucuria că cineva „le-a tras-o!” în sfârşit. Care din liderii PD poate stârni milă? Boc? Blaga? Videanu? Udrea? Oltean? Sever Voinescu? TRU? Mihai Răzvan Ungureanu?
      În rest, eu nu aş aduce argumentul legalităţii într-o dispută Traian Băsescu vs. oricine altcineva. A la guerre comme a la guerre, că to e Turul Franţei. În momentul în care lupţi cu mijloace ilegale, nu trebuie să ai pretenţia să ţi se răspundă legal. Ori suntem golani, ori nu mai suntem.

      @Fish
      Au fost alegeri locale, care au certificat o anumită configuraţie a simpatiilor electorale. Chestia este cuantificabilă legal, fiindcă oamenii aceia au intrat în funcţii 🙂 Că nu se poate face o translaţie directă către parlamentare, este adevărat. Dar vorba lui Nenea Iancu, „Alegătorii au vorbit”.

  3. ma rog, am exclus posibilitatea, deloc improbabila, ca guvernul Ponta sa dea o OG cu textul:
    „Cetatenilor al caror nume care incepe cu „B” si se termina cu „asescu” li se interzice sa vorbeasca in public sau sa apara in mass media”.

  4. „a trecut testul unor alegeri, fiind validată cu un scor confortabil.” ce alegeri? au fost parlamentare azi noapte cind dormeam?
    ca in rest au fost alegeri de primari. asta asa. sa fim corecti.
    ca se poate estima simpatia usl-ului – asta nu e o chestie cunatificabila legal.

  5. si un ultim comentariu, ca am de lucru

    intre „soluţia imorală” si cea aplicata de uslasi, solutia ilegala, diferenta e fix aia de la „dictatura basesciana” la „democratia pontaca”.

  6. Hm… pornesti de la ideea ca Basescu mai poate fi o locomotiva pentru PDL? Nu mi-e clar pe ce te bazezi, scorul lui in sondaje nu este mult diferit de al partidului. Dimpotriva, as spune ca un PDL fara Basescu, distantandu-se de el (desi Blaga a cam ratat momentul asta dupa ce a preluat sefia partidului) si curatandu-se de tuterii lui, ar avea mai multe sanse.

  7. @rational
    pot sa pariez ca in ultima saptamana base a castigat macar vreo 10% in simpatie. ai rabdare sa apara ceva sondaje (daca n-o sa fie declarate ilegale de Ponta & Gang).

  8. Este foarte posibil ca ideea mea iniţială, prin care spuneam că scenariul lui Traian Băsescu este de a obţine alegeri prezidenţiale simultan cu cele parlamentare, ca singura posibilitate de a ridica scorul PD să fie totuşi corectă. Ceea ce pare să încerce Traian Băsescu este de a face totul ca să fie suspendat pentru a intra în campanie alături de PD.

    Cum sa ajute un om cu 10% incredere un partid de 15%?

    E ca si cum dai vrabia din mana pentru cioara de pe gardul de la Baicoi.

  9. @cristian,
    ok, cam ce incalcari ale legii esti dispus sa accepti din partea USL pentru a scapa de Base? unde tragi linia?

    * arestarea lui Basescu e ok? executia lui, fara un proces, e ok?
    * dar arestarea mea, pentru ca sunt pro-Base si impotriva USL, e ok pentru tine?
    * executia mea si a sotiei, confiscarea averii si lasatul fetitei mele in strada sunt acceptabile, ca pret pentru debarcarea lui Basescu?
    * dar daca te suspicioneaza vecinii cu nu esti suficient pro-USL, si te reclama, esti de acord sa fii arestat si aruncat in inchisoare pentru 10 ani, sa zicem. fara proces?

    nu-mi spune ca astea sunt imposibile. asa ziceau si evreii prin 30 si ceva.

    faptul ca ti se pare ok ca un partid + membrii sai sa comita ilegalitati PENTRU ORICE MOTIV, si nu trebuie sa fie pedepsiti pentru asta conform legii mi se pare foarte periculos.

    din pacate, romanii au ajuns la concluzia ca ORICE PRET (inclusiv incalcarea brutala a legilor) e acceptabil pentru a scapa de „dictatura” lui Basescu. vor scapa de „dictatura” lui Basescu in cateva zile. dupa care va trebuie platit acel „orice pret”. iar datul cu tesla in oua nu le va folosi la nimic.

    Mark my words!
    o sa revin peste un timp destul de scurt, sa-ti spun cu o trista satisfactie „Ti-am zis io!”

    • BTW, Nenea Sarko s-a pricopsit şi el cu un dosar, deci se poartă şi la alţii. Poate cu ceva mai multă discreţie, dar noi suntem mai balcanici, mai expansivi.

  10. pai de ce sa devin patetic?
    tu cu mana ta ai zis ca nu-i bai daca uslasii incalca si ei putin legea, doar ca sa se lupte cu Basescu, nu-i asa????
    problema e ca tu iti imaginezi ca uslasii, daca sunt dispusi sa incalce „putin” legea in lupta cu Basescu, ar avea vreun stres sa o incalce cand vine vorba de cetateanul de rand.
    poate nu iti amintesti, da nu au trecut asa de multi ani de cand un cetatean era saltat de pe strada fin’ca a scris ceva nasol de El Insusi. si a petrecut cateva zile la bulau, daca nu ma insel.

    daca eu sunt patetic, tu esti chiar naiv imaginandu-ti ca politicienii romani (si mai ales uslasii) ar avea vreo problema de constiinta sa te reclame la „organe” pentru chestii cum ar fi, de pilda, ca l-ai „binecuvantat” pe blog sau pe e-mail.

    vrei dovezi pentru naivitatea ta?
    uite aici, raspunsuri la un e-mail d-al meu:

    „daca-l dau ca plangere la SRI pentru ofensa adusa demnitatii publice, s-ar putea sa ai o problema”
    V. Zgonea, cel cu „mama constitutiei”

    „Va anunt ca tin mesajul dvs. la dispozitia autoritatilor”
    I. M. Pascu

    da sunt convins ca intre timp timp respectivii s-au schimbat, si au inceput sa accepte democratia.
    mmm, nu-i asa???

  11. Again, revenim la aceeaşi problemă. Era OK când Băsescu & gaşca încălca legea, acum că USL face acelaşi lucru e câh, tragedie naţională, dictatură blablabla şi mie trebuie să-mi fie ruşine că mă bucur că Băsescu şi-o fură în sfârşit. Sorry, not gonna happend. După cum nici tu nu ţi-ai făcut sepuku de ruşine când Patapievici l-a dat afară pe Buzura, când Roberta număra voturile din doi în doi, când nu ştiu ce cucoană urla „ciocu mic, că acum suntem noi la putere”, când Boc se pişa cu jet peste Parlament and so on…

  12. off topic: dl Banu aveti contracte cu institutii ale statului ? daca da, cate?

  13. Nu sunt de acord ca abuzurile si ilegalitatile din trecut ale basistilor (despre care am tot scris de aproape trei ani incoace) le scuza pe ale USL-ului de acum. Nu e vorba doar de Base aici – sa si-0 fure, si-o merita cu varf si indesat! (eu cred in necesitatea suspendarii lui ca gest de igiena democratica) – ci de lege si ordine, de democratie si institutii. Eu, ca cetatean, nu am nici o vina pentru ce au facut Base si ai lui, dar sunt lezat in mod direct de „razbunarea” USL-ista, pentru ca de acum inainte tara mea va avea institutii si mai fragile, suprematia legii va fi si mai indoielnica decat a fost pana acum.
    In privinta asta, sunt de acord cu ‘dracu’ (ptiu’!). Sau, ca sa parafrazez, „pe Base l-ati omorat, da’ cu statu’ ce-ati avut?” In treacat fie spus, cred ca modalitatea de actiune a USL in chestiunea asta vadeste prostie si primitivism politic – se puteau atinge aceleasi scopuri cu putina inteligenta si strategie, jucand in cadrul regulilor, nu in afara lor.
    Si mai e ceva ce nu-mi place – nu ma refer in special la tine, pentru ca am vazut asta in multe locuri: tendinta de a desconsidera orice critici care vin din partea unora care nu au protestat si impotriva basistilor. Mi s-a intamplat si mie, am fost nevoit sa dau linkuri de pe blogul meu ca sa dovedesc ca nu sunt basist si sa-mi castig dreptul la opinie. C’mon! Chiar am ajuns sa nu mai putem discuta pe argumente, fara atacarea la persoana a preopinentului?

    • @Rational Idealist
      nu este vorba de atacuri la persoană. Dracu e chiar un tip OK, ne-am certat şi „în particuler” şi am mai discutat şi pe teme profesionale. Ceea ce vreau eu să scot în evidenţă este dubla măsură cu care sunt judecate lucrurile. Sincer, nu mă interesează etichete gen „băsist”, „pontist” (desigur, atâta vreme cât nu vorbim de propagandişti oficiali). Îmi plac discuţiile în contradictoriu, ar fi şi plictisitor.

      Revenind la chestiune, s-au schimbat nişte persoane cu clare opţiuni politice, nu instituţii. Deocamdată, discutăm de schimbări legitime.

  14. @ Cristi Banu

    Discutam de schimbari legitime? Depinde ce intelegi prin asta (vorba lui MRU :)), dar legale nu prea sunt. Uite, de exemplu, schimbarea presedintelui Senatului: iti amintesti cat s-a chinuit PDL sa-l schimbe pe Geoana in 2010 si tot nu a reusit, desi avea majoritatea in plen? Asta pentru ca exista o decizie a CCR din 2005 care spunea negru pe alb ca art.30 din regulamentul Senatului (invocat de PDL atunci, de USL acum) este neconstitutional. Gasesti mai pe larg aici, cand scriam impotriva abuzurilor portocalii: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/03/batalia-care-conteaza-ro.html
    Pana la urma, au reusit sa-l schimbe abia intr-un tarziu, cand PSD i-a retras sprijinul politic (singura modalitate in regula, conform acelei decizii CCR). Deci vorbim pur si simplu de actiuni ilegale. Ce se pregatesc sa faca cu sistemul de vot e din aceeasi categorie.

  15. @ Cristi Banu

    Mai zici ca au schimbat doar persoane, nu institutii… Dar Monitorul Oficial? Dar ICR? Au umblat la aranjamentele institutionale, sau au trecut peste practica politica stabilita, ca in cazul TVR (bine, genul asta de abuz l-a facut deseori PDL inainte). Mentionez ca nici una din astea trei nu sunt ilegale la propriu (desi se poate discuta cum se justifica OUG in cazul ICR, de exemplu), dar schimbarea lui Blaga, in felul in care s-a facut, e pur si simplu in afara legii. (Si nu-mi place Blaga, crede-ma!)

    Am citit acum si articolul lui Pepine la DW. E corect tot ce spune acolo, dar daca-l citesti ajungi la exact ce spuneam eu mai sus, ca USL in 2012 a mers mai departe decat PDL in 2010 in materie de ilegalitate la schimbarea presedintelui Senatului. Sigur, PDL a inceput, dar astia escaladeaza si stabilesc noi precedente nefaste.

  16. @Fish
    Au fost alegeri locale, care au certificat o anumită configuraţie a simpatiilor electorale. Chestia este cuantificabilă legal, fiindcă oamenii aceia au intrat în funcţii 🙂 Că nu se poate face o translaţie directă către parlamentare, este adevărat. Dar vorba lui Nenea Iancu, “Alegătorii au vorbit”.

    intrebarea mea: vorbim de legi sau de simpatii aici? Ne conducem tara pe legi sau pe „vorbele alegatorilor”

    2) Schimbarea responsabilitatilor CCR-ului – in ciuda Constitutiei, care scrie clar in art. 115, al.6: “6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului…”.

    asta contrazice putin pe Cristian Banu care ne spunea mai sus:

    „Revenind la chestiune, s-au schimbat nişte persoane cu clare opţiuni politice, nu instituţii. ”

    3) daca PDL-ul a incalcat legea asa cum sustii – dece USL-ul nu a deschis proces/e penale pe cadrul legislativ respectiv? care sint acele procese ca eu n-am auzit nimic de asa ceva.

    4) Cind parlamentul incalca legea – prin ignorarea ICCJ – cu exemplul clar de ieri:
    „Deputații Sergiu Andon (PC) și Florin Pâslaru (PSD) au fost găsiți vinovați de incompatibilitate de către instanță, sancțiunea fiind retragerea mandatului de deputat. […] este vorba de decizii definitive și irevocabile, cu precădere în cazul Andon, unde s-au judecat în toate instanțele […]” – ce fel de „stat” mai e asta?

    „Faptul că instanţa a decis să-mi dau demisia nu este o motivaţie să-mi dau demisia. Am lămurit situaţia cu preşedintele partidului într-un minut. Probabil voi candida şi la alegerile parlamentare”, a precizat Pâslaru.

  17. 5) BTW, Nenea Sarko s-a pricopsit şi el cu un dosar, deci se poartă şi la alţii. Poate cu ceva mai multă discreţie, dar noi suntem mai balcanici, mai expansivi.
    ====
    i-au repectat mandatul nefiind cazul de inalta tradare sau ne-avind „simpatia poporului”
    s-a intimplat dupa ce a pierdut alegerile. sau poate vorbim de alta Franta.
    au cu ce sa-l prinda pe basescu pe subiectul casei din mihaileanu? foarte frumos, sa astepte pina se termina mandatul legal. daca a fost atit de prost incit sa nu se acopere cu hirtii beton sau cu sora matusii tamara – sa-l inchida.

    • 1) Sincer, nu ştiu despre ce vorbim 🙂
      2) Din ce am citi eu, ordonanţa respectivă NU afectează atribuţiile CC stabilite în Constituţie, ci retrage o atribuţiune suplimentară introdusă, guess what, de PSD. De aia e viaţa amuzantă.
      3) Asta chiar nu e treaba mea, nu sunt consilierul lor 🙂
      4) Iar nu înţeleg.
      5) Asta o să vedem după ce nu va mai avea imunitate. La un moment dat a zis el însuşi că are „o problemă”. Ţinând cont că şi Adrian Năstase a fost condamnat pe probe „circumstanţiale”, nu cred că e nevoie de mai mult.

Comments are closed.