Cum şi de ce se va vota la referendum

La referendumul pentru demiterea preşedintelui vor fi trei categorii de voturi:

1) Votanţii USL care vor vota împotriva preşedintelui. Aici lucrurile sunt clare şi mobilizarea la vot va fi foarte bună, mai ales că acum USL controlează 38 de judeţe unde deţine preşedinţia Consiliului Judeţean şi majoritatea primarilor.

2) Votanţii pe care PD îi mai poate mobiliza la vot. Teoretic, sunt între 15-20%. În realitate, vor fi mai puţini, pierderea puterii reducând semnificativ capacitatea de mobilizare prin pierderea unor poziţii din administraţie. Mitingul de la Bucureşti a arătat o mobilizare între 50-60% din planificare, dacă mergem pe estimările cele mai optimiste de 3000 de participanţi. În realitate, cei care cunosc Bucureştiu ştiu că în parcarea din faţa Palatului Regal în care în mod normal intră în jur de 150 de maşini nu au cum să intre mai mult de 2000 de persoane înghesuite la maxim, ceea ce nu era cazul [Pentru cei care nu cunosc zona, este aproximativ un pătrat cu laturile de circa 50m, cu 8 rânduri de locuri de parcare a câte 18-20 de maşini, iar în zona asta a intrat şi scena şi vreo 10 autocare]. Deci, în realitate, cifrele de mobilizare au fost mai mici. Acordând ca circumstanţă atenuantă timpul scurt, putem să păstrăm estimarea iniţială de maxim 60% (părerea mea este că este o variantă optimistă). Nici în ţară mitingurile nu au trecut de 200-300 de persoane.

3) Votanţii anti-USL. Atenţie, aceştia nu sunt votanţi pro-Traian Băsescu. Aici includem oamenii rămaşi cu sechele de pe urma mineriadelor, „anti-comunişti”, victimele propagandei, „oameni de dreapta”, „apărători ai statului de drept”. Majoritatea lor au ca motivaţie o spaimă mai mult sau mai puţin reală care îi face să cadă victime sigure propagandei abile a democraţilor care la toate alegerile a încurajat votul de frică: „vin ruşii”, „dispare cota unică”, „comuniştii”, „mogulii”, etc. Unii dintre ei cred sincer că Ecaterina Andronescu va scoate engleza din şcoli şi copiii vor învăţa numai rusa sau că primul lucru pe care îl va face Antonescu la Cotroceni va fi să-l elibereze pe Năstase. Lor li s-a pregătit spaima supremă: „Ne dau afară din UE”. În rândul lor mobilizarea poate fi bună deşi frustrările lor se defulează mai degrabă online pe bloguri şi facebook. Totul depinde cât de repede se va fâsâi spaima cu datul afară din UE. Caracteristica lor principală este că văd în Traian Băsescu răul cel mic.

Ar trebui să existe şi o a patra categorie, a votanţilor pro. Dacă există astfel de votanţi, ei sunt într-o cantitate neglijabilă (exceptând pe cei din categoria 2). Ţinând cont că 1 vs. 2 este cam 4:1, cei din categoria 3 nu au cum să remonteze, aşa că scorul actual 65-35 nu are şanse de a fi modificat prea mult.

31 comments to “Cum şi de ce se va vota la referendum”
  1. Propaganda se poate face extrem de multa. Dar nu stiu cine mai are interes sa bage milioane de euro doar ca sa mai stea asta inca 2 ani. Cu sanse infime de reusita oricum…

  2. Mai e o categorie… a mea de exemplu. Voi vota cu convingere pentru demiterea lui Basescu, dar dupa ce s-a intamplat in ultima perioada imi va fi aproape imposibil sa mai votez vreodata pentru USL – mi-au aratat ca pot face exact ca basistii, si chiar mai cu asupra de masura, cand ii arde pe ei sa-si atinga un scop.
    Deci: votanti anti-basescu si, de acum, anti-USL.

  3. E clar, vine apocalipsa 😆

    Mă surprinde însă că o trompetă prezidenţială are puterea să recunoască adevărul:

    Totusi, comparand cu contributiile la sanatate practicate in alte tari europene, romanii platesc o contributie relativ scazuta: in Germania se plateste 14.9%, in Cehia 13.5, in Ungaria 14%. In Romania, contributia la asigurarile de sanatate a fost redusa in 2008, inaintea alegerilor parlamentare, cand a scazut de la 14% din salariul brut la 10.7% in prezent, din care angajatorul datoreaza 5.2%.

    Eu am o curiozitate. De ce te rişti tu prin stepele URSS şi nu te întorci aici să trăieşti fericit cu 700 de lei brut pe lună. Măcar o lună, de test, să-mi spui dacă e „fezabil”. Care este legătura? Mai citeşte o dată articolul semnalat şi fă şi tu nişte conexiuni.

  4. @cristian
    pai nu-i bai, are grija pontacu & gang sa ne scoata din pozitia aia rusinoasa de a plati putin la sanatate :))

    asa imi place mie viata palpitanta 🙂

    imi oferi tu un job cu 700 lei brut pe luna? ca am inteles ca-i greu cu munca in Romania, se moare de foame, nu gasesti de munca nici sa tragi cu pusca.

    p.s. pe mine m-ar afecta la modul cel mai direct sa reuseasca ponta & gang sa ne dea afara din UE. nu e imposibil, sa stii. cum au inventat un mecanism de aderare, se poate inventa si unul de dat afara. acu, sper ca nu e cazul.
    dar, revenind:
    m-ar afecta direct la buzunar. in momentul in care Romania a intrat in UE, mi s-a schimbat si mie automat statutul de la TCN (third country nationality, un soi de „pielea .ulii” in limbaj corporatist) la „UE”. cu o marire decenta de salariu.
    chiar nu mi-ar conveni ca din cauza cretinilor de ponta & gang sa ajung iar „TCN” si sa fiu ars la lovele.

  5. Până în 1000-1200 lei pe lună (+/- bonuri de masă) găseşti oricând de lucru în România. Cam jumătate din ele la negru, încă vreo 30% la gri (adică în acte minimul legal – care nu este 700 – ci salariul aferent a 2 ore pe zi), restul „în plic”.

    Mă surprinde că un om inteligent poate lua în serios aberaţia cu scoaterea din UE. Are totuşi şi SIE limitele lui, iar făcăturile se descoperă repede în epoca internetului…

  6. @cristian
    cred si ca si grecii se bazau foarte mult pe chestia asta si s-ar putea sa le cam iasa pe nas. 🙂

    orice constructie politica poate fi si desfiintata sau/si modificata. nu spun acum ca suspendarea d-anboulea a lui Base (pentru a 2-a oara) ar fi un motiv suficient pentru asta.
    dar daca cretinii astia din usl continua cu desfiintari / modificari / inlocuiri / a tot ceea ce nu-i coafeaza, mai gratiaza cativa parnaiasi „condamnati politic”, mai schimba niste judecatori chiar inainte de a da niste verdicte importante samd, se pot gandi astia din UE ca macar sa inventeze mecanismul.

    si vezi ca sunt niste declaratii recente ale „SIE” (cum ar fi cea a ministrului german de externe) pe tema asta.

    p.s. ma intreb, daca Base e asa atotputernic pe plan international, de comanda FAZ, Nature, ministerul german de externe, consiliul europei, buna parte din europarlamentari, departamentul de stat american, autoritati italiene, frantuzesti, etc etc etc, cum dracu de se impiedeca de niste puleti din parlamentul romanesc??? nu ti se pare si tie curios?

  7. pana mea, vaz ca mai nou madam Macovei ii face de rusine pe Murdoch si Mata Hari la un loc. conform uslasilor, ea coordoneaza campania internationala de presa impotriva lor.

    mi-o si imaginez pe madam Macovei in bunkerul SIE, cu telefoanele la indemana:
    – locotenent Cireasa, ce mortii lui face ala de la la Reuters, ca a intarziat 5 minute publicarea articolului? suna-l acu si zi-i ca daca in 5 minute nu apare articolu, dau drumu DNA-ului pe capu lui.
    – Gigele, CNN e gata sa dea drumu la stire? zi-i redactorului ca daca nu iese cum a vorbit, dau drumu la pozele alea cu copii, si-l ia mama dreaku
    – sergent Capsuna, ai grija sa fie totul gata la BBC, zi-i sefei ca daca intarzie 1 secunda dau drumu la pozele alea cu gagica-sa. si cu piticii.

    :))
    da bre, curat SIE. habar n-aveam ca astia ai nostri is mai meseriasi decat Mossadu, CIA si KGB-ul la un loc.
    daca tot is asa super-performanti, io zic sa le subcontractam serviciile, ca amatori ar fi la greu. ete saracii iranieni sau nord coreeni ce imagine de cacat au in presa. ii inchiriem pe astia de la SIE si facem si noi un ban cinstit, nu??? :)))

    • Mata Hari zici?
      Hai să vedem:
      Reacţiile pot fi grupate în două categorii: partizane, exprimate de socialiştii europeni sau de populari, în special cei germani. În mod normal, trebuie excluse şi unele şi celelalte fiindcă este evident biasul. Mas-media intră exact în aceeaşi categorie. Cu excepţia FAZ, a cărui orientare politică e clară şi un fel de Evenimentul Zilei mai spălat, în cazurile Economist, Figaro, Nature nu vorbim de ediţiile tipărite, ci de bloguri afiliate, în care diverşi îşi publică opiniile. În cazul Economist este vorba de o româncă, la Figaro este un bulgar, iar în Nature este vorba de un tip care tocmai publicase un interviu cu marele savant Funeriu, pe care se bat cele mai prestigioase universităţi şi institute de cercetare, dar el, modest cum îl ştim, preferă să stea consilier la Cotroceni pe 1500 de lei şi bonuri de masă.
      În cazul preşedintelui comisiei de politică externă a Bundestag, unul dintre cei care a făcut declaraţiile cele mai dure, ce putem descoperi? Că distinsul domn este căsătorit cu o distinsă doamnă de origine română, foarte implicată în „exportul de copii”, care stimabilă doamnă, la un moment dat, a fost, nici n-o să-ţi vină să crezi, consiliera Monicăi Macovei.
      În rest, declaraţiile Departamentului de stat SUA, a ministerului de Externe francez au fost răspunsuri diplomatic neutre la întrebări provocatoare. Şi au fost făcut de purtătorii de cuvânt, nu de titulari. Dacă le citeşti în original poţi să vezi deformarea. De asemenea, nici în Germania nu sunt toate nasoale, DW având comentarii mai echilibrate, iar analiştii şi politicienii citaţi de ei sunt ceva mai echilibraţi.

      Nu este nevoie de cine ştie ce reţea super-elaborată. Este suficient să ai ici-colo câte un agent de influenţă care să arunce la vale o pietricică. Aşa poţi declanşa o avalanşă. Însă nu mai poţi prosti chiar aşa uşor (decât pe unii 😉 ).

      Greşeala lor a fost că au exagerat prea mult vorbind de „lovitură de stat”. E cam greu să accepţi ideea de lovitură de stat când e vorba de voturi în parlament şi un referendum popular.

      PS Vezi că era plutonier Căpşună 😆 Eşti total dezinformat.

  8. Simpatiile politice si partizanatul vor conta mult mai putin sau chiar deloc. PDL-ul si D-l Basescu vor deconta multe prostii facute in timpul celor 8 ani de guvernare.
    Cine va vota pentru demiterea presedintelui ?
    – soferi nemultumiti de taxa auto / de prima inmatriculare;
    – antreprenori care au experimentat impozitul forfetar al lui Pogea;
    -bugetari cu salarii mici (profesori, medici,functionari publici) unde reducerea de 25% s-a simtit serios in bugetul familiei;
    -pensionari de la bloc care au experimantat gigacaloria mai scumpa;
    -soferii care au cumparat combustibil mai scump;
    -patroni haituiti de Garda Financiara, Protectia Consumatorului,Sanepid…
    -parintii copiilor din clasa 0 si cei care au dat Bac-ul dupa metoda Funeriu;
    -toti pentru marirea TVA-ului la 24%;
    -cei cu credite bancare carora le-au crescut ratele ;
    -etc……
    Cred ca va fi un singur vot pentru ramanerea D-lui Basescu – votul d-lui Raed Arafat.

  9. in Nature a fost chiar in revista, si nu pe blog.

    am inteles ca madam Merkel a raspuns prompt ordinului lui Base.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12748063-angela-merkel-considera-inacceptabila-incalcarea-statului-drept-romania.htm

    si guvernul canadian e la mana lui Base, nu-i asa? ca si aia ne-au tras un flit in freza.

    hai Cristiane, pe bune ca devine ridicol. care e diferenta intre „manipularea SIE” si agenturili lu Ceasca?
    chiar trebuie ca fiecare stat civilizat din lumea asta sa ne spuna ca ne cacam pe ele de legi cu dezinvoltura (desi stim si noi foarte bine lucrul asta, nu-i asa? numai ca noi consideram acceptabil ca sa scapam de Basescu).

    inteleg, ziceau 2-3 ziare de mana a 3-a si vreo 2 europarlamentari, te / va credeam. da cand toata presa buna, si o mare parte din autoritati europene si nu numai ne trag suturi in cur ca suntem magari si prosti, deja pe bune ca incercarea de a nega realitatea e echivalenta cu hotararea tzaranului de la zoo ca girafa nu exista. desi o vede cu ochii lui.

  10. Nu ştiu cine cum a răspuns, dar înainte de a te entuziasma atât de tare, citeşte ce declara Merkel despre Hollande înainte de alegeri şi după aceea mai vorbim de ridicol şi penibil, flituit şi tras în freză. Sunt jocuri politice. Trebuie să-ţi amintesc că Traian Băsescu a fost singurul care a susţinut-o fără nici o rezervă sau discuţie pe Angela Merkel şi când s-a întors de la summitul la care se discutase pactul european voia imediat modificarea constituţiei. Dacă pică Traian Băsescu şi scade mult PD, Germania pierde mult în plan politic în favoarea Franţei.
    Dacă în România vorbim (încă, cel puţin) de „drobul de sare” (sper că nu eşti plecat atât de demult încât să-l fi uitat pe Creangă, în ceea ce priveşte Ungaria Europa a luat foc, ţii minte, nu? OK. Te rog foarte mult să-mi găseşti o singură declaraţie a lui Merkel contra lui Orban. Un singură, de sămânţă. Dacă ştii din ce familie politică e Viktor Orban, vei înţelege şi de ce.

  11. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me
    If Base fools you three times => you are retarded.

    Cred ca asta e proverbul complet in engleza. 🙂

  12. clar, girafa nu exista. 🙂
    si Isus daca ar declara ca schimbarea lui Base (chiar daca e dorita de bobor) e facuta facand ceva peste niste legi si regulamente, ai gasi o scuz.
    Merkel e nu stiu cum, italienii is naspa, nemtii is interesati, olandezii is vanduti, norvegienii is habarnisti, la frantuji nu se pune.

    vaz ca pontacu deja baga placa cu neamestecu in treburile interne.

  13. s-o incheiem si p-asta asa.
    tu ramai cu concluzia ca toata lumea are ceva cu mititelu de ponta, la ordinele raului de base. sau cel putin manipulati de base. (din nou, sunt uimit cat e de meserias base pe plan international, de unde era complet nebagat in seama, dupa cum zicea lumea. a ajuns o ditai eminenta cenusie a Europei din neica nimeni.)
    io n-am incredere ca SIE e format din supermani, asa ca raman la ideea ca pontacu & gang is niste idioti, care s-au cacat pe ele de legi si regulamente, ca sa scape de base, intr-un mod atat de evident incat le-a sarit si mototolilor din UE mustaru.

  14. Ai înţeles (complet) greşit. Eu nu am spus deloc că cineva are ceva cu Ponta sau că Băse este supermanul politicii europene. Realitatea este mult mai prozaică. România a nimerit la mijloc în plină dispută europeană şi este folosită de familiile politice europene (socialiştii şi populari) pentru a se cotonogi unii pe ceilalţi. Nu este deloc exclus ca Germania să vrea să folosească România ca exemplu de „pedepsire” şi de forţă a UE, în condiţiile în care alte ţinte sunt imposibil de utilizat (în Grecia nemţii au interese economice uriaşe, aşa că nu se pot atinge de ei, în Ungaria sunt ai lor la putere, Spania şi Italia sunt deja prea mari). „Furtuna” de la Bucureşti a picat la ţanc pentru Merkel care a fost silită să tot cedeze teren în ultima vreme.

  15. Ca să o iau de la început.
    Băsescu a vrut să salveze PD, aşa că l-a retras pe Boc şi la înlocuit cu MRU. Când acesta a fost trântit în parlament, a pus în aplicare planul B. A cedat puterea USL, crezând că-l poate controla cu plagiatul pe Ponta. Acesta i-a dat cu flit, ca atare SIE a declanşat scandalul internaţional al plagiatului. USL s-a enervat şi a declanşat procedurile de suspendare. Ca la poker, a licitat la cacealma şi USL a plătit. Acum, Traian Băsescu s-a trezit pe cap cu o problemă foarte mare nu atât internă, cât şi internaţională. Acum sunt două posibilităţi: fie CC temperează lucrurile, fie pune paie peste foc. În cazul al doilea, o să fie foarte naşpa şi Băsescu – chiar dacă râne în funcţie e terminat politic dimpreună cu PD.

  16. ok, sa admitem ca ai dreptate, romania a picat la mijloc.

    nu ti se pare ca Ponta & gang sunt curat cretini ca sa le ofere un motiv pe tava familiilor europene de a ne regula?
    sper ca iti dai seama, oricat de mult incearca sa se ascunda asta, ca situatia creata de ponta & gang ne face de cacat international.

  17. Well, situaţia a fost creată de Băsescu 😉 El va plăti preţul politic.
    Dacă nu ar fi declanşat atacul la Ponta, USL nu l-ar fi suspendat, din contră, îi convenea să fie la Cotroceni, cel puţin până la alegeri.

  18. mda, o fi creata de base, da uite ca marlanii astia de europeni (si nu numai) il iau la maciuci pe pontac si restu gastii.
    deh, ghinionu lor 🙂

  19. Totul depinde de scorul referendumului şi de paiele pe care (nu) le va pune CC pe foc. Dacă nu se schimbă prea mult în favoarea lui Băsescu (şi eu zic că nu), la 60-40 nu mai contestă nimeni nimic. Plus că mai sunt şi alte forme de împăcare.

  20. vin si eu cu un link: daca tot e joc politic socialistii lu’ ponta versus merkelisti de ce apare chestia asta la stiri?

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12751391-seful-socialistilor-germani-normele-democratice-standardele-parlamentare-sunt-incalcate-romania.htm

    parca nu mai rimeaza cu numai PPE-eul a reactionat impotriva lui’ ponta
    ah, si la capitolul capra riioasa rage ca bezmetica: ponta se ratoieste la ei si zice ca nu simtem colonie. well…
    sa vedem ce suturi in cur incaseaza toata economia cea multilateral dezvoltata

    • Văzusem declaraţia respectivă. Nu ştiu cum să o interpretez, dar, şi în lumina deciziilor CC, declaraţiile germane îmi par hazardate şi exagerate, ceva mai multă prudenţă şi diplomaţie nu ar fi stricat. Atâta vreme cât declaraţiile (nu numai ale germanilor) nu sunt susţinute de fapte, le putem interpreta ca declaraţii politice, care poate ar trebui citite într-o grilă „germană” (adică mai degrabă legate de politica internă germană) decât una „românească”.

      În momentul de faţă, singurul „abuz” juridic imputabil USL putea fi considerat revocarea lui Vasile Blaga de la Senat, în rest toate celelalte sunt fie corecte, fie rămase la stadiul de simple declaraţii. Acum, curtea a decis că nici decizia de revocare a lui Blaga nu încalcă normele. A mai rămas în suspensie problema demiterii preşedintelui la referendum cu voturile majorităţii celor prezenţi, pe care nu are de ce să o admită, deoarece USL nu a făcut decât să elimine un avantaj suplimentar impus de PD unei proceduri constituţionale care iniţial nu prevedea acel lucru.

  21. „Acum, curtea a decis că nici decizia de revocare a lui Blaga nu încalcă normele. ”
    ===
    Curtea respinge ca INADMISIBILE contestatiile referitoare la revocarea presedintilor celor doua camere.
    ===
    Asta insemana 3 lucruri (cu “sau” intre ele):
    1. Ori contestatia a fost depusa dupa o procedura incompleta (nu s-a repectat procedura de contestatie)
    2. Contestatiile sunt inadmisible pentru ca hotararile Parlamentului de revocare a presedintiilor camerelor nu “afecteaza valori si principii constitutionale“. Adica mai pe romaneste e o problema interna a Parlamentului si nu e treaba Curtii (exita jurisprudenta pe tema asta, nu dau link ca n-am chef sa caut)
    3. Contestatiile sunt inadmisibile pentru ca onor Curtea nu mai are dreptul sa se pronunte pe hotararile Parlamentului pentru ca e in vigoare OUG-ul care limiteaza atributiile Curtii (ala renumit cu lovitura de stat).

    in alte cuvinte curtea a respins pe „forma” si nu a intrat sa judece pe fond.
    asta asa sa fim putin catolici pina la capat

Comments are closed.