O schimbare de ton

Am sesizat o schimbare de ton în tabăra prezidenţială care pare să indice o abandonare a ideii „puciului” şi „loviturii de stat”. Acum au o dilemă cu „etica” referendumului. Nu ştiu de unde vine schimbarea, este posibil să fie din cauza sondajelor care dau ca probabilă validarea referendumului prin întrunirea cvorumului necesar. Sau poate doar au realizat că teza este nesustenabilă fiindcă nici ei nu sunt chiar singuri pe lume şi nu te poţi plânge „afară” de lovitură de stat când ai o procedură parlamentară constituţională finalizată printr-un vot popular.

Abia aducând discuţia pe tărâmul etic pot avea unele şanse, fiindcă USL nu a încălcat legea, singura lor problemă fiind că totul s-a petrecut pe repede-înainte. Nici USL nu a încălcat Constituţia şi legile, după cum nici Traian Băsescu nu a făcut-o în litera ei. Nu este ilegal că USL a schimbat Avocatul Poporului, dar nu e frumos. Nu este ilegal/neconstituţional că USL a schimbat şefii celor două camere, dar nu este elegant. Nu este ilegal/neconstituţional că USL a limitat drepturile Curţii Constituţionale să cenzureze hotărârile Parlamentului (atenţie, hotărâri, deci vorbim de decizii interne, cum ar fi de exemplu să cumpere Audi sau Logan, HP sau Dell, să-l pună pe Zgonea în locul Robertei ş.a.m.d.), dar în context a părut cu totul aiurea.

La fel, nu a fost neconstituţional că Traian Băsescu a refuzat o majoritate parlamentară numind 2 tentative ridicole de premieri (Croitoru şi Negoiţă) după ce Parlamentul îi demisese un premier. Nu a fost neconstituţional că o bună parte din parlamentari şi-au schimbat partidul şi au deturnat voturile către o altă majoritate, asistând la cea mai mare migraţie politică (pe care rapoartele CE din trecut o condamnau pe vremea lui Năstase). Nu este neconstituţională procedura de asumare a răspunderii în Parlament, însă excesul făcut de guvernul Boc nu este tocmai frumos. Singura infracţiune flagrantă aparţine taberei prezidenţiale, prin votul fraudulos de la legea pensiilor, iar faptul că justiţia independentă a dat NUP reprezintă o palmă dură asupra democraţiei parlamentare. La fel, în tabăra USL, singura infracţiune este plagiatul lui Ponta.

Şi putem continua cu exemple similare din ambele tabere.

Trecerea de la legitimarea unui referendum impus de o „lovitură de stat” la „legitimarea unui referendum constituit pe baze lipsite de etică” este un salutar pas înapoi. Se poate să fi înţeles că există viaţă şi dincolo de referendum şi că scorul cu va pierde Traian Băsescu nu este chiar indiferent. Să presupunem că susţinătorii săi nu se prezintă şi preşedintele pierde cu 80-90%. Mai contează că referendumul nu mai este validat? Acest scor va legitima demersul USL şi toată campania propagandistică anterioară se va întoarce împotriva lor. Nimeni din Occident nu va mai spune nimic la adresa USL şi a demersurilor sale, iar furia populară va lovi în Partidul Democrat (şi avatarurile sale) care vor fi „pedepsiţi” pentru invalidare. Interesul politic al PD este în momentul de faţă validarea referendumului, nu soarta lui Traian Băsescu.

7 comments to “O schimbare de ton”
  1. Nu subscriu la prima parte a postarii. De fapt, au fost incalcari de ambele parti, chiar destul de grave – cel putin in cazul lui Base, nici macar CCR nu l-a scos chiar basma curata in avizul consultativ de la suspendare, desi motivatia scrisa de USL a fost slabuta (se puteau scrie mai multe si mai grave lucruri acolo!).
    Subscriu in schimb la concluzie… numai ca avem o problema: de cand se poarta PDL ca un partid politic, cu o minima rationalitate si instinct de conservare? De cand poate PDL macar sa-si constientizeze interesul in afara sferei basismului? De la fuziunea nucleara Base-Boc, PDL se comporta mai degraba ca o secta in jurul profetului sau. Vor merge pe mana lui Base, pana la capat, chiar daca este sinucigas, pentru ca stiu ca au mers deja mult prea departe ca sa se mai poata detasa de el in mod credibil. Tocmai de-aia se pregatesc sa faca apel la boicotarea referendumului.
    Daca era Blaga ales presedinte al PDL in 2010, probabil ca alta era discutia acum… Dar atunci Base s-a amestecat grosolan si pe fata in lupta interna de partid ca sa se aleaga Boc (curat constitutional rolul presedintelui, n-asa?), iar Blaga acum nu are spatiu de manevra sa incerce o reorientare, a fost luat pe sus de evenimente…
    Fiecare pasare pe limba ei piere…

  2. Inca ceva: nu stiu de unde ai tras concluzia ca basistii au abandonat discursul cu „lovitura de stat”. A trecut juma’ de zi fara sa vorbeasca Base in termenii astia? Nici o grija, o va face din nou. Si va sari de la una la alta, nu te astepta de la el sa mai fie si coerent, la cat e de incoltit.

  3. Asta cu coerenţa este vizibilă de la o poştă, se contrazic de la o zi la alta.
    Dacă se încăpăţânează cu boicotul s-ar putea să aibă o surpriză foarte mare prin mobilizarea suplimentară a taberei pro-demitere.

  4. Interesul politic al PD este în momentul de faţă validarea referendumului, nu soarta lui Traian Băsescu.

    ––––-

    Lol. Ei doar asculta si executa cuminti ce zice taticul lor.

  5. Mamă, ce delir! Încep să cred că omul a pierdut orice contact cu realitatea. Când am citit parcă la Gândul, scriptul emisiunii de-acum câteva zile am crezut că a fost un derapaj, dar e deja cronic. DEacă mai face două-trei emisiuni de genul acesta, USL nici nu mai are nevoie de campanie.

  6. Pe de altă parte, în interviul de azi de la Hotnews are alt discurs, ceva mai temperat:
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12865350-video-traian-basescu-despre-participarea-referendum-nu-pot-spun-decat-faca-fiecare-cum-vrea-fraudarea-referendumului-ingrijoreaza-serviciile-secrete-performat-excelent-pastrat-neutralitatea.htm
    E posibil să aibe mesaje diferite în funcţie de target. Teoretic, pe Hotnews sunt oameni mai inteligenţi care mai ştiu ce e aia o lovitură de stat.

Comments are closed.