Se joacă strâns

Ultimul sondaj indică o prezenţă la vot de 52%. Videanu spune 42-44%. Cu marjele de eroare, cifrele sunt apropiate. Ele se potrivesc şi cu acuzaţiile PD că USL ar avea „normă” de introdus în urnă de 50 de voturi pe secţie. Cum în sondaje ponderea celor anti era în jur de 40% din total populaţie şi a celor pro în jur de 20%, cifrele lui Videanu sunt plauzibile şi înseamnă că peste 30% din susţinătorii preşedintelui vor veni, totuşi, la vot (am pus 38% anti şi 6% pro). Dacă rămâne pe cifrele acestea, adică în jur de opt milioane prezenţi şi şapte milioane voturi pentru demisie nu cred într-o fraudă de un milion de voturi, mai degrabă cred că planul B va fi ca Parlamentul să decidă repetarea votului şi modificarea legislaţiei astfel încât să se poată demite preşedintele fără prag. Nu cred că UE poate ignora şapte milioane de voturi, dacă USL va comunica şi va acţiona corect, nu ca în primul caz.

Pe de altă parte, miza mi se pare suficient de mare ca să se întrunească cvorumul. PD a arătat că nu mai dispune oricum de suficiente capacităţi organizatorice, mitingurile organizate având o prezenţă mediocră, în vreme ce USL a adus peste 30.000 de oameni în Bucureşti, astfel încât oricum cei care ar fi venit la vot pentru preşedinte ar fi venit mai degrabă din convingeri proprii decât împinşi de la spate de maşinăria de partid. În plus, faptul că indiferent de boicot, estimările de participare sunt aproape de numărul necesar validării va face ca boicotul să fie foarte riscant şi sunt şanse ca, de la un moment dat, PD să înceapă să aducă oameni la vot.

2 comments to “Se joacă strâns”
  1. Mie de mult mi se pare că PDL are o problemă cu T. Băsescu cu care nu știe ce să facă. Cât era pe val au beneficiat din plin, dar nu au strategie pentru situatia de acum când e sub val. Cred că ieșeau mai bine dacă ziceau noi îl susținem, dar e lupta lui, și nu putem să susținem neprezentarea la vot.

  2. Asta am zis şi eu. Interesul politic al PD este ca referendumul să se valideze, altfel ei vor plăti preţul frustrării celor şapte-opt milioane la alegerile parlamentare.

Comments are closed.