13 comments to “5-4 pro”
  1. Atunci cum comentezi declaratia Aspaziei Cojocaru (PSD)…

    „eu, după mine, trebuia anulat referendumul”

    Nu se pupa…

  2. Mihai,
    lucrurile erau „cristal clear”. Nu s-au prezentat 50%+1, referendumul trebuia invalidat fără întrebări, fără dileme. În opinia mea – n-am de unde să ştiu care au fost discuţiile – argumentul pentru validare poate fi formularea ambiguă „este constituţional în măsura în care se asigură prezenţa la urne a jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste”. Nu sunt sigur că citatul este exact, dar cam asta era ideea. Prin boicotul uneia dintre părţi este clar că nu se poate întruni cvorumul. De aici şi ideea de anulare a referendumului şi reluare a sa a doamnei Cojocaru. Amânarea deciziei şi solicitarea refacerii listelor electorale pare o încercare de a obţine o justificare a deciziei de validare.
    În opinia mea, nu este corect ce face CC.
    Pe de altă parte 12.09 este suspect de interesant aleasă. Google Merkel 12.09.2012.

  3. Eu sper ca macar cu ocazia aceasta, in al 12-lea ceas, sa se curete listele de electori.

    Am dat cautare pe Google si nu m-am prins. Ce e cu data aia?

    • O altă Curte Constituţională se va pronunţa asupra Tratatului de . Şi e o decizie care poate îngropa euro.

      Europe remains in suspense after Germany’s Federal Constitutional Court announced that it will not rule on the constitutionality of Germany’s participation in the European Stability Mechanism and the EU fiscal pact until September 12.

  4. Ok, mersi. Am citit articolul. Nu vad nicio conexiune intre decizia CC RO si CC DE. Mi se pare o concidenta. Dar nici nu pot zice ca ma pricep la chestiuni din astea 🙂

  5. Conexiunea poate fi că în timpul unei salve de tun nu se mai aude dacă trage cineva cu pistolul, astfel că validarea referendumului nu va stârni atâta gălăgie în exterior. Acum face sens? Plus, Cristoiu a dat o chestie interesantă, „ăştia l-au păcălit pe Băsescu credibilizând Curtea Constituţională”. Apoi, de la 12 septembrie sunt cam 90 de zile până la 2 decembrie, deci se pot organiza alegerile simultan.
    Mă rog, cei de la USL mi se par mult prea proşti pentru un plan atât de elaborat.

  6. ccr a luat singura decizie pe care putea sa o ia: faceti ce stiti, sinteti niste nebuni, pe noi sa ne lasati in pace. daca ne gidilati cu cite o lege, ceva, ne bagam. dar daca vreti sa le descurcam noi pe toate sinteti nebuni de legat.

    tragerea asta de timp ar putea fi benefica si cu siguranta evita niste reactii violente, de care recunosc ca m-am temut.

  7. Tu chiar crezi că pe 12 septembrie se decide renunțarea la euro? Între ”poate” și ”o să” e diferență mare.
    Eu spun că e probabilitatea foarte mică. E clar pentru toată lumea că implicațiile sunt cvasiimposibil de estimat.

    CC nu își putea permite să ignore evidența faptului că listele electorale sunt făcute cu piciorul stâng atâta timp cât încă de acum o lună a vorbit de un nr de alegători. Or fi toți oamenii ăia puși politic acolo, dar asta nu înseamnă că nu sunt conștienți că o astfel de decizie trebuie să fie 100% clară pentru toată lumea. Doar tu spuneai că ”Demiterea preşedintelui este o situaţie excepţională”.
    Dpdv tehnic e discutabil dacă îi scoți de pe liste pe cei 0,6 mil fără acte de identitate, fac pariu că acolo sunt incluși mulți care nu au niciun căpătâi (ca să îți faci buletin trebuie să ai un domiciliu!), dar și mulți care sunt plecați la muncă afară de ani de zile.
    Nu m-ar mira să fie și Elodia pe listă 🙂

  8. Aham, da, e plauzibil dar improbabil din pricina ca, vorba ta, USL sunt prea prosti pentru un plan atat de elaborat.

  9. De fapt e 1-0 🙂 Fiecare trebuia sa suceasca 2 (ala de la udmr si ala din tabara adversa). Basescu l-a sucit pe udmr-ist si atat. La Curtea Constitutionala se intampla cele mai mari compromisuri. Ei nu se inteleg la o decizie clara (datorita influentelor politice) si iau niste decizii (pe care le negociaza la sange) foarte vagi. Ei fac asta ca o poata sa ia decizia mai taziu (cand „se inteleg” mai multi dintre cei 9).
    Exemplu: Treaba cu referendum – au zis ca guvenul trebuie sa asigure majoritatea. Ce dracu-i asta? Trebuie ca sa voteze jumate? Trebuie ca jumatate dintre votanti sa aiba posibilitatea sa voteze? 🙂 … Trebuia sa zic „trebuie sa voteze X concetateni ca sa validam referendumul”

Comments are closed.