Back in business

Zăpada şi companiile low-cost au fost subiectele isteriei mediatice a începutului de an. Se pare că mass-media românească nu mai cunoaşte decât un singur fel de exprimare: isteria. Într-un anume fel, nu este rău, chiar şi când isteria este orientată greşit, aşa cum a fost cazul acum.

Fiindcă, dacă stăm să ne uităm dincolo de indignările isterice, autorităţile au cam început să-şi facă datoria, fie că este vorba de inundaţii, fie că este vorba de zăpadă. În Bucureşti se circulă decent şi dacă nesimţirea cetăţenilor nu ar fi atât de mare, s-ar circula chiar foarte bine. Nu cred că era de datoria lui Videanu să vine să-mi dezăpezească maşina, deşi ar fi putut să fie prezent în ţară (mi se pare absolut comic cum se întâmplă ca Adriean să fie de fiecare dată plecat când „vine apocalipsa” în Capitala noastră…).

Cred că realizarea anului 2007 este creşterea „atitudinii” cetăţeneşti. Chiar dacă lumea se isterizează (încă) foarte uşor, presiunea împinge lucrurile spre mai bine. Cetăţeanul-client a învăţat că poate reclama la ANPC şi mulţi chiar o fac, presa îi mitraliază pe politicieni (tăcând spăşită însă când nu trebuie). După ce am văzut în România „capitalismul sălbatic”, în 2007 am intrat în perioada „consumatorismului sălbatic” în care celebra sintagmă comunistă „clientul nostru, stăpânul nostru” este luată ad literam.

Când spun „capitalism sălbatic” nu mă refer numai la „agenţii economici”, ci şi la stat. În 2007 am avut cetăţeni care au dat statul în judecată şi pentru altceva decât neregulile din justiţie (nerespectarea dreptului la proprietate, anchetări abuzive etc.). Un cetăţean a câştigat în instanţă un proces pe tema taxei auto (eu, personal, consider bună taxa auto şi cred că guvernul trebuie să lupte pentru menţinerea ei). Profesorii au câştigat în instanţă majorarea salariilor. Sunt deja două mari victorii ale românilor împotriva „statului sălbatic” cu o valoare enormă de precedent.

Încă o paranteză – că tot acuză toată lumea că actualul guvern nu este „liberal” -, îşi poate cineva închipui aceste două victorii în timpul unui regim Adrian Năstase sau Traian Băsescu-Theodor Stolojan(Vasile Blaga)? Think about.

One comment to “Back in business”
  1. Asta cu nesimtirea cetatenilor este cat se poate de adevarata. Eu stau pe Gazarului, si pe strada e asfalt, iar pe trotuare e nametele. Intamplator imi parchez masina langa curtea unui cetatean in varsta, care dimineata cand a nins, a iesit, si-a curatat trotuarul in jurul casei, si se poate merge pe acolo. In afara de el insa, nimeni n-a miscat un deget. Toti asteapta de la primarie, de la stat. Revenind, eu sper ca atitutidea asta cetateneasca sa duca si la o alta atitudine de comunitate, in care nu doar individualismul sa conteze, sa se mai uite si la cel de langa.

Comments are closed.