Se pregăteşte ruperea USL

Am prins o bucată din monologul lui Crin Antonescu de la Antena 3. Este o ieşire care clarifică multe lucruri şi arată cum se va juca la toamnă. PNL a fost principalul câştigător al alianţei cu PSD. Datorită lor a ajuns să aibă un număr record de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, mai mulţi decât ar fi obţinut pe cont propriu. E drept, au fost avantajaţi şi de desfăşurarea alegerilor într-un singur tur de scrutin, dar în multe locuri, dacă ar fi avut de luptat ŞI cu PSD, ŞI cu PD, ar fi pierdut.

Prima surpriză a fost atacul la Crin Antonescu, gratuit în opinia mea, al lui Ioan Rus când şi-a dat demisia. Nu am detalii de interior, însă este puţin plauzibil ca Antonescu să aibă mijloacele pentru a face presiune, fie direct, fie indirect. A urmat apoi demiterea lui Marga, un om important în economia conducerii PNL, devreme ce a fost pus într-o funcţie atât de importantă (şi nu s-a găsit nimeni să-l tragă de mânecă în ciuda prestaţiilor catastrofale). Că au existat tensiuni o dovedeşte şi amânarea cu aproape o oră a depunerii jurământului de către noii miniştri. Atacul violent la adresa lui Ponta vine, deci, pe un fond de tensiuni între cele partide.

Nu trebuie uitat că Victor Ponta a fost mai degrabă prietenos cu Mihai Răzvan Ungureanu şi, ulterior, cu Traian Băsescu, până când acesta din urmă nu a declanşat scandalul la adresa sa. Ulterior războiului, este primul care cedează şi abandonează lupta, deşi sunt multe lucruri neclare în comportamentul Curţii Constituţionale. Oricum, el a avut tot timpul atitudini împăciuitoriste.

Dacă Victor Ponta a făcut primul pas în direcţia ruperii USL, Crin Antonescu s-a grăbit să-l facă pe al doilea, ieşirea de aseară având două obiective: pe de-o parte, construirea unei explicaţii pentru faptul că nu va ieşi din politică aşa cum a promis că va face dacă „cetăţeanul cu tricou albastru” se va întoarce la Cotroceni, ci „va muri cu ei de gât”, pe de altă parte, în condiţiile non-combatului lui Ponta, să se legitimeze ca unic opozant al lui Traian Băsescu, încercând astfel că-şi aproprie cât mai mulţi dintre cei 7,4 milioane care au votat la referendum.

În cazul ruperii USL, PSD nu va avea mari probleme, ei având electoratul lor de circa 30% şi, s-a demonstrat asta, o maşinărie administrativă destul de eficientă. În schimb, PNL nu are ca proiect politic decât „Jos Băsescu!” Este un fel de PD pe invers. În această situaţie, o guvernare PSD-PD nu este deloc improbabilă după alegerile din toamnă, cu un guvern condus de un Florin Georgescu, aşa cum tot sugerează Adriean Videanu. Într-un astfel de scenariu, nici Ponta, nici Antonescu nu vor mai apuca ghioceii în fruntea partidelor lor.

3 comments to “Se pregăteşte ruperea USL”
  1. „În această situaţie, o guvernare PSD-PD nu este deloc improbabilă…”

    daca pd vrea sa isi piarda si ultima bruma de sustinatori… n-are decit. basescu a mai facut o data greseala asta, de unde i se trage o parte maricica din ne-sustinerea populara de azi.

    eu inca nu sint convins ca s-a terminat bilciul cu referendumul. nu inca.

  2. Amanarea depunerii juramantului la Palatul Cotroceni s-a datoral unor probleme tehnice. Decretele de numire ale ministrilor au fost semnate cu intarziere, pentru ca s-a sperat intr-o rezolvare a situatiei lu’ madam Pivniceru. Cand a fost desemnata nimeni nu a stiut ca exista o serie de conditii speciale in ceea ce o priveste. In al doilea rand, lucratorii de la Monitorul oficial au jucat un pic aria sabotajului, publicand in jur de 21.20 decretele lui Antonescu

  3. Două observaţii scurte: 1. USL nu se va rupe pînă la alegeri. Altă şansă n-are. După – posibil, chiar probabil… 2. Cu PD nu se va alia nici PSD, nici PNL. Eventual, vor înghiţi grupuscule liberale, gen Chiliman&co.

Comments are closed.