USL – sfârşitul iluziilor pentru liberali

Încetul cu încetul, PSD pune punctele pe i şi tranşează raportul de putere în favoarea lor. Desigur, USL nu se va destrăma până nu vor căpăta puterea (şi nici după) însă este evident că între cele două partide nu mai există acea „dragoste frăţească” de la început. Modul în care s-au împărţit colegiile arată că PSD îşi va securiza un grup parlamentar mai solid decât PNL, cu tot cu cedările către UNPR, care va fi şi înghiţit la un moment dat (devreme ce nu mai are oricum raţiune de a mai exista).

Este greu de spus dacă acţiunile nepotrivite ale lui Crin Antonescu au fost cauza ruperii USL sau doar un pretext pentru ceva ce oricum s-ar fi întâmplat. Oricum, comportamentul prezidenţial al preşedintelui liberalilor a fost în mod clar de natură să stârnească serioase semne de întrebare pentru PSD. Antonescu s-a dovedit lipsit de tact şi diplomaţie, criticând de nenumărate ori guvernul Ponta, mai des chiar decât a făcut-o Traian Băsescu (acesta lovind scurt şi la obiect). A fost un preview semnificativ a ceea ce ar urma pentru PSD dacă liderul liberalilor chiar ar ajunge preşedinte. Suficient pentru a nu-şi mai asuma riscul.

Nu este, deci, de mirare că PSD îşi scoate la încălzire propriul prezidenţiabil deşi aparent continuă să-l susţină pe Crin Antonescu. În lumina acestor evenimente, mă îndoiesc că Traian Băsescu va mai fi suspendat curând, ci are toate şansele să-şi termine mandatul pentru ca PSD să-şi poată pregăti în linişte candidatul şi a-l lăsa pe Antonescu să se epuizeze.

Din punct de vedere politic, Sorin Oprescu este un candidat mai bun decât Crin Antonescu. Este mai inteligent şi mai viclean, ştie să evite gafele, poate să se pupe cu babele fără să vomite, păstrează discreţia. Are „papagal”, dar îşi controlează ieşirile. Este un om de sistem, fiu de general de securitate, deci bine trainuit. Are aer de independent, dar bine temperat. Comparat cu Crin Antonescu sau cu MRU, Sorin Oprescu este bărbat. Ca şi Traian Băsescu, nu are frustrări şi neîmpliniri. A fost un doctor foarte bun, ca primar şi-a trecut în palmares câteva realizări de excepţie – podul Basarab şi stadionul Naţional, centrul vechi – lucruri care se pot vedea. Nu este de mirare că este considerat cel mai bun primar al Bucureştiului de după cel de-al doilea război mondial. Este şi suficient de în vârstă (în 2014 va avea 63 de ani) pentru a nu mai nutri ambiţii politice majore şi suficient de superficial pentru a-şi juca cuminte rolul încredinţat de partid, desigur, cu o tuşă personală, dar fără excese. În momentul de faţă este personajul perfect pentru a juca rolul de „monarh” constituţional, pe care, cel mai probabil, noua Constituţie îl va hărăzi preşedintelui.

8 comments to “USL – sfârşitul iluziilor pentru liberali”
  1. Nu mi-a placut niciodata Oprescu. Si pana la urma ce proiect a initiat pentru Bucuresti? In afara de autostrada suspendata de 1.5 Mld Euro din care va finanta campania si conturile USL, ce proiect important pentru mine ca cetatan al Bucurestiului a realizat?

    Era notabil daca reusea sa intoarca decizia lui Ponta de a sista metroul din Drumul Taberei pentru a avea bani de pomeni electorale odata cu celelalte taieri de investitii.

    • Articolul nu reprezintă opinia mea despre Sorin Oprescu, ci o analiză a candidaturii sale. Ca cetăţean al Bucureştiului, o victorie a lui Oprescu la prezidenţiale poate însemna o şansă de a avea un primar mai bun.

  2. @taraboste: Eu sper sa nu inițieze niciun proiect. Dacă termină din alea începute, are votul meu liniștit. Toata lumea vine cu proiecte. Ca reforma din învățământ. Fiecare cu idea lui și nu termină nimeni nimic.

  3. Nu cred in aliante.Nu cred in ceea ce se spune,deoarece in spatele cortinei,este cu totul altceva!!!!Domnu Banu,Oprescu,este pervers ca si Basescu,dar mult mai versat in politica,decit Crin!

  4. Diaconescu si MRU,sunt preferati de anumiti externi,pentru prezidentiale!Antonescu a fost,un miel sacrificat.Nu a fost referendumul nostru,a fost razboiul SUA,PUTIN,CANCELARITA!Viitorul este sumbru.De ce se tot vehiculeaza unirea cu Moldova?Pentru a se indeplini ceea ce s-a hotarit la Yalta.Divizarea Romaniei.

  5. Domnul Banu,TIMPUL ISI VA SPUNE CUVINTUL!Sunt mai mult decit multumita,sa nu se indeplineasca nimic,referitor la MRU sau DD !Rezervele,fata de Oprescu,mi le pastrez!

Comments are closed.