What’s next?

Adi face pe blogul său pronosticurile pentru un potenţial guvern PDL, pornind de la premisa că următoarele alegeri vor aduce două variante: guvern PDL-UDMR sau PNL-PSD-UDMR. Nominalizările sunt cele vehiculate pe piaţă, neexistând alternative. În ceea ce priveşte premierul, Stolojan nu are nici o şansă, el având rezervat fotoliul de la BNR – o alegere de politician înţelept. Problema este însă alta. PDL nu are cum să facă guvernul.

Dacă luăm de bune ultimul CURS, PDL are 36%. Scorul este exagerat, dar să spunem că îl luăm de bun. În caz că va trece pragul, UDMR mai adaugă 5%, dar nu mai mult. S-ar face 41%. Insuficient pentru o majoritate rezonabilă, cu tot cu redistribuire. De partea cealaltă, PNL+PSD fac 39%, iar cu UDMR ar ajunge 44%. Redistribuirea le-ar asigura o majoritate cât de cât, oricum mai puternică decât cea pe care o au acum liberalii.

Dacă ne uităm la acţiunile lui Traian Băsescu, observăm că acesta încearcă să-şi construiască un PSD dezirabil ca partener de guvernare. Adrian Năstase este hărţuit permanent ca nu cumva să reuşească să coaguleze în jurul său un grup suficient de puternic pentru a-l deranja pe Mircea Geoană. Cuplul de la Cluj s-a destrămat astfel că nu mai contează nici măcar la nivel de imagine. Cei doi potenţiali candidaţi PSD la primăria Bucureştiului au fost „avertizaţi” de Cotidianul că nu e bine ce fac – este vorba de Ponta (scandalul cu liceul de la Petroşani) şi Sorin Oprescu, scandalul cu lucrările lipsă din „mapa profesională”. Practic, PSD-ul este în momentul de faţă controlat de cuplul Geoană-Vanghelie, un cuplu inofensiv politic.

Aşadar, următorul guvern va fi format de PDL-PSD, şi va dispune de o majoritate confortabilă, fără ajutorul UDMR. Deci, lista lui Adi trebuie completată cu nişte nume de la PSD – celebra listă de ministeriabili: Cristian Diaconescu (Externe), Liviu Dragnea (MLPAT), Ponta (Justiţie), Nica (MCTI), Puşcaş (Afaceri Europene). Şi cum rămâne cu Mircea? Nici premier, nici preşedinte? Ei bine, el va trebui să se mulţumească cu preşedenţia Senatului în locul lui Văcăroiu. În cel mai rău caz, la Camera Deputaţilor, pe postul lui Năstase.

3 comments to “What’s next?”
  1. Iti multumesc pentru referinta. Scenariul tau e interesant si poate fi luat in considerare. Cred ca niciuna din variante ( a mea si a ta) nu poate fi exclusa din start. La rigoare, putem avea in vedere si un guvern PDL-PNL fara Tariceanu, desi, intr-adevar, posibilitatea este extrem de redusa

  2. Si in conditiile in care avem un presedinte asa jucator, chiar credeti ca in eventualitatea unei majoritati pnl-psd-udmr acesta va numi un prim ministru facand parte din aceasta majoritate?
    Si in cazul constitutiei actuale, cand numeste presedintele un prim-ministru? Dupa alegerile parlamentare sau dupa ealegerile prezidentiale?

Comments are closed.