306 lei

Acesta a fost impozitul plătit pentru anul acesta pentru un apartament în Bucureşti, un automobil de clasă medie şi un loc de parcare de reşedinţă. Mi se pare penibil de puţin, în condiţiile în care numai asigurările maşinii mă costă de 10 ori mai mult pe an, iar asigurarea pentru casă de 1,5 ori. Poate că în loc să se taxeze excesiv munca, ar trebui ridicate un pic impozitele pe proprietate. De exemplu, în loc să se plătească 10,7% sănătate (angajat + angajator) de către 5,5 milioane de angajaţi, să se majoreze corespunzător impozitul pe proprietate şi o parte din sumă să fie dată la sănătate şi spitalele să treacă în subordinea autorităţilor locale. Dar cum nici un politician nu munceşte, dar toţi au proprietăţi…

9 comments to “306 lei”
  1. romania e o tara de proprietari saraci.

    si, in definitiv, de ce trebuie platit impozit pe proprietate? care e rolul lui? la modul strict economic vorbind, desigur. stim ca rolul lui istoric a fost de „bir care umfla burta regelui”. ce treaba mai are el in secolul 21? ca rolul de stimulator al mobilitatii proprietatilor nu cred ca s-ar incumeta cineva sa-l recunoasca.

  2. Teoretic vorbind, ca să ajung la proprietatea mea, trebuie să circul pe nişte străzi, care sunt întreţinute de municipalitate. Copilul meu învaţă la o şcoală publică, plătită de municipalitate. Ca să câştig bani, utilizez o infrastructură a municipalităţii. Unele servicii se plătesc direct (de exemplu, transportul în comun), altele nu.

  3. posibil.

    mie personal orice forma de taxare imi provoaca reactii adverse, cred ca ar fi mai eficient dpdv economic sa se simplifice/reduca/imbunatateasca sistemul administrativ dar… desigur… nu se poate. cetateanul trebuie tratat cu sictir si nesimtire maxima, pentru ca noua ne-a dat mamica scaunul asta (ceea ce in multe cazuri nu e o figura de stil).

    si 2, asigurarea e un serviciu pe care il cumperi, nu un impozit, deci cele doua nu pot fi comparate. si daca statul si-ar face cu adevarat treaba si nu si-ar bate joc de bani, poate asigurarile alea ar costa mai putin, din lipsa de… hoti, de ex.

  4. Am şi eu o curiozitate: de câte ori ai fost tratat tu personal, nu prietenul, prietenul unui prieten etc. cu sictir şi nesimţire maximă?
    Eu am destul de des tangenţă cu administraţia şi cu tot felul de instituţii de stat (chiar în ultimele trei zile am avut nişte experienţe interesante, care ar merita povestite) şi nu mi-aduc aminte să mi se fi întâmplat ceva de genul. De la Administraţia Financiară, Poliţie, Primării, ISU, diverse comisii, garda de Mediu, INSP, spitale, până la institute de cercetare. Eu ştiu că sunt special, dar totuşi 😆

  5. ceea ce sugerezi tu e o chestie desteapta: reducerea impozitarii muncii, cresterea impozitarii proprietatii. pariez cu tine ca, daca va creste vreodata impozitul pe proprietate (apropo, pedeleii au facut o incercare de genul asta), impozitele pe munca NU vor scadea. mai degraba vor creste si ele.

Comments are closed.