Prezidențiale: linia de start

Mai avem puțin și rămân doar 12 luni până la debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, dar în momentul de față avem un singur candidat sigur: Crin Antonescu. Să vedem potențialii contracandidați și șansele lor în ordinea probabilității candidaturii:

Dan Diaconescu. Fără televiziune îi va fi greu, deja lumea l-a uitat. Pe de altă parte, această uitare îl ferește de gafe și de supraexpunere. La momentul oportun se vor găsi suficiente televiziuni care să-i preia mesajele excentrice. În plus, este o categorie de electorat care nu are lider (deși Traian Băsescu încearcă să și-l aproprie). 15%.

Nicușor Dan/Claudiu Crăciun. La alegerile locale Nicușor Dan a obținut aproape 10% în București. Modul în care evoluează protestele și gradul de mobilizare prin internet pot produce o combinație de factori care să schimbe situația. Estimez că un „candidat al pieței” va trece de 10%.

Elena Udrea. Este pohta ce-o phtește Traian Băsescu, așa că sunt cele mai mari șanse ca ea să fie candidatul „dreptei”. Nu poate spera nici măcar la voturile pe care le-ar obține Traian Băsescu, adică undeva spre 10%. PD nu mai există ca organizație iar Traian Băsescu nu are o organizație. Presupunând că PD și Traian Băsescu vor cădea la pace, ceea ce nu este exclus, proiectul său de partid fiind inexistent în ciuda sprijinului masiv și pe față din partea sa. Cel mai probabil, în cel mai optimist scenariu, doamna Udrea nu va depăși cu mult 10%.

Mugur Isărescu. Este a doua opțiune a lui Traian Băsescu și a „dreptei”. Are însă o problemă cu modul în care a gestionat sistemul bancar, numărul contestațiilor la adresa sa înmulțindu-se. Principala vulnerabilitate o constituie modul în care a gestionat clauzele abuzive din contracte în favoarea băncilor. Fiind „tehnocrat” percepția publică asupra sa este mai degrabă de „premier” decât de „președinte”. Cel mai probabil ar avea un scor sub Elena Udrea.

Sorin Oprescu. Game Over. Oricum era o candidatură umflată artificial. Șansele sale în afara Bucureștiului sunt reduse, iar în București deja are probleme după un al doilea mandat dezatruos asemănător cu cel al lui Videanu. Bomboana pe colivă, copilul omorât de maidanezi. Nici măcar mașinăria de vot a PSD nu poate face din rahat bici.

Victor Ponta. S-a umplut complet de ridicol cu proiectul Roșia Montană. Până acum își gestionase foarte bine imaginea publică dar și-a făcut praf tabloul construit cu atâta migală. Candidatura sa din poziția de premier va pune însă probleme, iar o eventuală renunțare la această funcție va pune probleme partidului. În ciuda mașinăriei de vot a PSD, nu cred că Ponta ar depăși 25%. S-a dovedit mult prea slab, un al doilea Geoană, care însă nu va beneficia de suportul PNL și nici de antipatia față de Traian Băsescu, care s-a mai domolit pe măsură ce președintele a devenit irelevant și patetic.

MRU/Predoiu. Sunt două avataruri ale aceluiași personaj: „birocratul ajuns la nivelul maxim de incompetență”. Nesemnificativi.

 

Deci, un eventual clasament ar putea arăta: 35% Crin Antonescu, 25% candidatul PSD, 15% Dan Diaconescu, 15% PD, 10% „candidatul pieței”.

15 comments to “Prezidențiale: linia de start”
  1. Nicusor Dar a fost mare doar in online. Vorbeam cu un inginer de 68 de ani din Berceni si imi zicea ca nu a auzit de el…

    Nu are sanse la babele din sate…

  2. Cred ca exagerati irelevanta presedintelui. Omul are in continuare suficiente parghii de control pentru a conta in jocul politic. Sunt insa de acord ca antipatia fata de el s-a domolit.

    Cat despre viitorul Presedinte, chiar daca nu se adopta Constitutia revizuita, credeti ca mai are vreo importanta numele lui?

  3. Dacă președintele ar avea „suficiente pârghii de control pentru a conta în jocul politic” nu s-ar duce ca atârnache la tot felul de paranghelii comunale și nnu s-ar stresa atât de tare ca să o rezolve pe aia mică să nu rămână „fără coledzi”.

    Numele noului președinte încă mai are importanță fiindcă poate modifica majoritatea parlamentară, fie prin scoaterea PNL, fie prin scoaterea PSD de la guvernare.

  4. Cred ca supraestimati masiv scorul lui Antonescu. Din nefericire pentru el si pentru noi, cei care mai credeam in PNL, Antonescu a facut mai multe gafe decat toti ceilalti la un loc, iar luna de trista amintire in care a jucat rolul de presedinte l-a demascat ca fiind un fanfaron orgolios, fara pic de substanta.

    Clasamentul meu e dupa cum urmeaza:
    1. Ponta 40%
    2. Udrea 15%
    3. Antonescu 15%
    4. DDD – 15%
    5. MRU/Predoiu – 2% daca candideaza Udrea, 10% daca nu candideaza Udrea.
    6. Sorin Oprescu – 2%
    7. Altii

    • @Jordan,

      posibil să supraestimez, însă și scorul de 15% este mult prea mic. În eventualitatea unei candidaturi a lui Ponta probabil că voturile se vor împărți mai egal. Pe de altă parte, în PSD sunt multe interese divergente și oricine ar candida nu se poate baza pe o susținere 100% din partea partidului.

  5. Nu pot avea Antonescu + candidatul PSD impreuna 60% din moment ce USL-ul e la 50%. Iar Basescu nu este genul care sa sustina un candidat perdant din start, asa cum ar fi Udrea (care este inca tanara, isi asteapta mai intai randul la postul de premier).

    • @ disneyland 😆
      USL are 58-60% în toate sondajele recente, inclusiv măsurată separat. În plus, candidaul/candidații USL vor lua voturi de la celelalte partide. Uită-l pe Băsescu. Nu mai contează politic.

  6. cred ca glumesti putin punand candidatul psd la 15%. chiar si cu un bou de oprescu, cu o masa critica deja de bucuresteni nemultumiti de el si absolut irelevant in restul tarii, masinaria psd-ului isi va duce candidatul la peste 80% din voturile partidului, adica la peste 30% din total. iar in turul 2, cel care conteaza, psd-ul are totul de oferit contra voturi, pnl-ul nu are nimic…

  7. Tu pornești de la premisa că PSD este o armată disciplinată. Nu este. Nu uita că au pierdut ultimele 2 alegeri prezidențiale deși sunt partidul cu cel mai mare electorat. Ponta poate spera la un 80% din scorul partidului. Oprescu, în nici un caz. Un 50% ar fi o performanță pentru el.

  8. banuiesc ca turambar si de asta a fost angajat: sa dea cifre exacte a sanselor diferitilor prezidentiabili pesedisti. oricum, pesedeul nu a pierdut alegerile din cauza propriilor alegatori, ci din cauza candidatilor. in primul rand, au avut contracandidat serios. acum nu au (antonescu e o gluma). in al doilea rand au avut candidat fie prea puternic (nastase a avut cu 500000 de voturi mai mult decat partidul in turul 1), de care lumii i s-a facut frica (ceea ce a insemnat un salt de peste 1,5 milioane voturi in plus pentru basescu in turul 2, fata de un salt de doar 600000 de voturi pentru nastase), fie unul prea slab in raport cu adversarul (geoana a luat foarte putin in plus in turul doi fata de basescu cu tot ajutorul nelimitat acordat de candidatul de pe trei).
    altfel spus, nu prea conteaza acum numarul de voturi acordate de electoratul pesedist, cat conteaza cate voturi ia contracandidatul sau (si vor fi putine, pentru ca prezidentiabilul pesedist nu se va intalni cu reteta din 96 sau din 2004: toti impotriva lui)

  9. Cu partea asta sunt și eu de acord. Nici acum nu dispun de candidați. Ponta este mai slab decât Geoană, iar Oprescu nu contează în afara Bucureștiului. Va fi interesant, pentru că nu avem nici un candidat puternic.

  10. IN SITUATIA IN CARE,NU AVEM NICI UN CANDIDAT PUTERNIC PENTRU PREZIDENTIALE,DENOTA MODUL IN CARE SE FACE POLITICA IN ROMANIA!
    DE NICAIERI,AU APARUT FETE NOI IN POLITICA,DESPRE CARE HABAR NU AVEM,CINE SUNT,CE SUNT SI CIT SE IMPLICA POLITIC!UN CANDIDAT LA PREZIDENTIALE,CRED CA TREBUIE SA AIBA SI PREZENTA FIZICA,PE LINGA MULTA,FOARTE MULTA CAPACITATE INTELECTUALA,DE CARE TREBUIE SA DEA DOVADA SI SA NU-I LIPSEASCA DIPLOMA DE ABSOLVIRE A SCOLII VIETII !AVEM CANDIDATI MULT MAI BUNI DECIT CEI PREZENTATI,DAR NU AU PERMIS DE A IESI LA RAMPA CANDIDARII!BLAGA,RADU STROE,RARES MANESCU,MARIA GRAPINI,TITUS CORLATEAN SI CHIAR DUMNEAVOASTRA,DOMNUL BANU.IN OPINIA MEA,CRED CA CEI DE MAI SUS,AR AVEA O CU TOTUL ALTA REPREZENTARE SI AR FACE FATA STAIFULUI POLITIC.DACA AR CANDIDA UNUL DIN CEI DE MAI SUS,AS FACE MOBILIZARE GENERALA,DAR CEILALTI…….!DD?DISTRACTIV SI FEREASCA DUMNEZEU !

Comments are closed.