Perspective politice 2014

Arestarea lui Adrian Năstase reprezintă o prefață foarte sugestivă a ce va însemna din punct de vedere politic anul 2014. Sunt mai mulți politicieni care au ajuns în justiție la termene decisive și opinia mea este că toți vor ajunge la pușcărie. Cei mai importanți sunt Liviu Dragnea și Relu Fenechiu. Dan Voiculescu, deși baubaul principal al lui Traian Băsescu, este doar un personaj secundar, care nu mai conta în jocul politic.

Cel mai dificil va fi pentru Victor Ponta. El are o mare problemă: nu livrează. Pentru electorat, reîntregirea salariilor bugetarilor se dovedește a fi anulată de creșterea costului vieții, alte măsuri de îmbunătățire economică nu există, continuă politica Boc-Băsescu de subordonare penibilă unor interese riscante. Pentru partenerii externi: nu este capabil să asigure „investițiile strategice”, deși deține o majoritate copleșitoare în Parlament, nu-și controlează partidul, nu-și respectă angajamentele. Pentru propriul partid – nu este capabil să-i apere de „justiția băsistă”, nu le oferă suficient de mulți bani (fiindcă nu are de unde). Eforturile sale în planul imaginii nu au cum să dea rezultate, ci, din contră, la un moment dat se vor întoarce împotriva sa din cauza diferenței prea mari între realitate și butaforie. În plus, sincronizarea din ce în ce mai bună cu Traian Băsescu nu are cum să nu fie observată, după celebra lege a lui Murphy: „dacă arată ca o rață, merge ca o rață, măcăne ca o rață, atunci e rață”.

Pentru Crin Antonescu poate fi un an bun, anul în care, în sfârșit ajunge președinte datorită PSD. Pentru că fie este sprijinit de PSD, și atunci nu va mai avea contracandidat, fie PSD va propune un candidat și, cum s-a întâmplat întotdeauna când PSD a fost singur împotriva tuturor, va câștiga prin mobilizarea împotriva social-democraților, mai ales dacă PNL se va rupe pentru ca o parte să rămână la guvernare.

Apropo de asta, trebuie remarcată marea confuzie care domnește în ceea ce privește alegerile prezidențiale. La mai puțin de 10 luni de debutul campaniei electorale nu știm încă cine va candida și singurul candidat oficial nu știe pe cine va reprezenta în alegeri.