Despre emigrație

Cum de la 1 ianuarie 2014 s-au ridicat ultimele restricții pe piața muncii din Europa au apărut tot felul de discuții legate de un posibil nou val de emigrație. Aș vrea să punctez câteva lucruri:

  • România are un procent relativ scăzut de absolvenți de facultate, cu tot cu cei de la „Spiru” – doar 14%. Rata de emigrare în rândul acestora este mai scăzută (deși mult mai interesantă pentru ziariștii care au auzit și ei de conceptul de brain drain), fiind doar 10% ca procent în total emigrație,  fiindcă, de regulă, aceștia au slujbe peste medie și un statut social mai bun. Sunt grupați în orașele mari, unde nivelul de trai este ridicat, salariile mai mari cu 20-30% decât media țării. Exceptând categoria medicilor, unde problemele sociale sunt grave, lucrurile nu stau chiar atât de rău. „Ne pleacă elitele” sună mișto, dar, din păcate, tragedia este că nu prea există elite care să plece. Dacă ne uităm la numărul de români cu rezultate de excepție „dincolo” – absolvenți de Ivy Ligue, descoperiri remarcabile în lumea științei etc. – observăm că stăm foarte prost în raport cu alte țări. Elitele noastre sunt simpli pălmași – actori secundari, figuranți, nu protagoniști. Sunt realizări individuale, nu sistemice. Pe zona de HSW (Highly Skilled Workers) diferențele între România și Vest nu mai sunt atât de mari, iar o persoană cu un salariu de peste 1000 de euro trăiește mai bine în România decât ar trăi în Vest cu un salariu mediu. Interesant este că procentul celor cu salariu peste 3000 de lei – 11% – este relativ apropiat de  cel al absolvenților de studii superioare.
  • Și mai trist este că noii îmbogățiți tot la o parti’ își trimit copiii, nu la studii serioase în străinătate. În afară de fata lui George Copos care a studiat la Princeton și făcea un masterat la Harvard, nu am mai auzit de o experiență similară a copiilor vreunui politician sau om de afaceri de la noi.
  • Grosul plecărilor este dat de zona rurală sau urbanul mic, ceea ce înseamnă personal slab calificat sau necalificat. „Dincolo” practică meserii refuzate de localnici (menaj, construcții, agricultură) care nu necesită calificare, dar nici nu sunt plătite. Cel mai probabil, în rândul lor emigrația nu este definitivă deoarece perspectivele lor sunt la fel de sumbre și acolo. Multora dintre ei însă, banii câștigați acolo le asigură un statut superior aici în țară.
  • Pe măsură ce situația economică a localnicilor începe să se precarizeze, emigranții vor fi supuși unor presiuni din ce în ce mai mari. Dacă SUA și Canada sunt țări tradiționale ca destinație pentru emigranți și statutul lor este unul mai degrabă pozitiv, în Europa nu este cazul și politicienii vor încerca să-i transforme în țapi ispășitori pentru nemulțumirile sociale.

De aceea, nu cred că vom asista la un val masiv de emigrare de anul acesta, fenomenul fiind mai degrabă în remisie. Tot legat de asta, ar merita menționat că sunt în jur de 100.000 de străini care muncesc legal în România și probabil cam pe-atâta ilegal, asta în condițiile în care criza economică este încă prezentă.

23 comments to “Despre emigrație”
  1. Sigur că nu vom avea un val de emigrare. Pot fi mici segmente de nișă pentru anumite profesii, dar nu ceva semnificativ.

    La un salariu de peste 1000 EUR nu trăiești mai bine aici. Poate dacă aici ai deja casă achitată și acolo plătești chirie. Sau depinde cât peste 1000 EUR…
    În plus, chiar și acolo unde ”afară” sunt asemănătoare cu cele de aici, diferența este că aici plătești întreținerea separat, deci încă 100-200 EUR/lună. Chiriile sunt mai mici la noi doar dacă ne referim la birouri și la spațiile comerciale.
    Mâncarea este mai ieftină în multe țări europene, inclusiv în capitale, dar aici e mai discutabil din mai multe puncte de vedere…depind de gastronomia locală, de ce obișnuiește fiecare să mănânce, etc.
    Ce este ieftin la noi e transportul în comun. Probabil doar la Chișinău să fie mai ieftin.
    O altă diferență majoră este faptul că la noi trebuie să plătești și multe altele pe lângă de care nu prea se ține const în statistici: cheltuielile cu școala, cu sănătatea, etc. Iar la aceste capitole nu vreau să fac socoteala că mă enervez, deși nu am copiii la școala nr. 10 🙂

    • @Mihnea & Ionuț,
      Fie voi câștigați atât de mult încât 1000 de euro vi se pare mizilic, fie faceți mișto de mine. Un salariu de 1000 de euro nu este chiar de colo în România, iar un venit pe familie de 9000 de lei mi se pare dincolo de ceea ce se poate numi un trai acceptabil. Noi, trei persoane, ne descurcăm fără probleme cu cca 4000 de lei pe lună pentru cheltuielile curente – mâncare, utilități la două apartamente, un film, o șaorma, diverse cosumabile casnice, jocuri pe consolă – fără a face economie sau a ne uita la raft cât costă una sau alta.
      Cine câștigă 1000 de euro în România nu ar câștiga 1000 de euro dincolo, ci undeva peste media țării respective.
      În afară de ce spune Ionuț cu chiriile/ratele (prețuri mai mari la case, trate mai mari) se mai adaugă cheltuielile cu serviciile. O vizită de la un electrician 50 de euro, aici 50 de lei. Un tuns, aici 15 lei, dincolo 30 de euro. Un abonament de telefon 8 euro, dincolo 30. Impozitele sunt mai mari, asigurările mai scumpe, cam tot ce înseamnă servicii sunt mai scumpe.
      @Radu,
      eu nu cred că vom avea un val de emigrări nici după 2016. Valuri au fost 1990, 2002, 2007. De-acum încolo mai degrabă vom avea un fenomen de tip „euro-navetă”.

  2. La multi ani, Cristian! Absolut de acord cu concluzia ta, ca nu vom mai avea un val de emigrare semnificativ.

    Asta deocamdata, pentru ca, daca in vest economia se va misca sunt convins ca vom avea un mare val de emigrari prin 2016…

  3. @Mihnea Graur: Chiria e ieftină în .ro și în rezidențiale. Compară un 200 euro pentru 2 camere în bloc vechi în București cu 700 euro în Italia pentru 2 camere în aceleași condiții. Sau 850 în Irlanda.

    În rest da, cu 1000 euro trăiești ceva mai bine aici decât acolo. E drept că tot în categoria „supraviețuire”, nicidecum să te rupi în figuri, dar e decent.

  4. Stai bre, că ai înțeles aiurea… Ziceam că cu 1000 euro faci mai multe aici decât dincolo datorită diferenței de prețuri. Nu că mi se pare un mizilic.

    4000 lei, în condițiile în care suntem noi doi acum, te încadrează la supraviețuire. Adică îți ajung pentru cheltuielile curente, chiar și să îți permiți mici capricii, dar nu te ajută să faci tot felul de scheme de economisire sau să îi investești masiv. Știu că sunt familii care trăiesc și cu 1500 lei pe lună, dar ori nu au rate și alte cheltuieli de plătit ca noi, ori rostogolesc datoriile de la o lună la alta.

  5. O persoană: salariu 4400 lei.
    Chirie/Rată= 1000 lei (acum au mai scăzut prețurile și o garsonieră o poți găsi și la 800).
    Utilități: 500 lei (întreținere, mobil, internet, cablu, abonament metrou/RATB)
    Masă zilnic de la catering: 1200 lei (dacă-ți faci ceva acasă, probabil ieși la jumătate).
    Total 2700
    Rest 1700 Bani suficienți pentru a pune 100-200 euro deoparte, de a ieși cu o tipă la o cârciumă, o hăinuță, o măslină, o scobitoare, ceva.
    Nu mi se pare supraviețuire.
    În doi, cu salarii similare, suma pusă deoparte crește în vreme ce cheltuielile nu cresc cu mult – 200-300 lei în plus la rate/chirie, 100-200 la utilități, 200-300 în plus la mâncare, eventual o rată în plus la mașină. Să zicem că urci la 5000. Îți rămân 4000 de lei/lună de pus deoparte sau spart pe fițe.

  6. @Cristi si Ionuț
    Eu tot nu sunt de acord cu ce spuneți voi de chirii. O garsonieră de 35-40 mp mobilată mișto în Aviației este încă 350 euroi/lună, ceea ce mie mi se pare enorm. Amicul lua 500-600 înainte de criză. Îmi spunea că acum este cam 800-1000. Să nu-mi spuneți că e o zonă scumpă că nu vreau să discutăm despre condițiile de aici și afară. Repet: în condițiile în care afară e inclusă și întreținerea.

    @Cristi
    Bugetul fiecărei familii ține de ț chestii. Pe calculele tale ar trebui să trăim bine. Însă ignori fix ce spuneam mai devreme: cheltuielile la școală (nu mă refer la cele normale precum caiete, creioane, etc., ci la manualele care trebuie luate că sunt mâzgălite, la ”olimpiadele” care se plătesc, etc.), cheltuielile cu sănătatea (în 2013 am avut o operație de apedicită a circa 1000 RON, 3 perechi de ochelari încă vreo 1000 RON, plus analize și consultații vreo 800 RON, plus suplimente naturiste încă vreo 100-200 RON/lună). Mai continui? Plus că tu nu ai pus în calcul o mașină oarecare, standard în clasa medie pe care o invoci. O mașină înseamnă cheltuieli cu benzina, cu rate, cu asigurări, etc.

    @tot Cristi 🙂
    Nu sunt de acord nici de faza cu elitele. Că la noi nu se vorbește de ele, e altceva, dar ele există și la NASA, și la Microsoft, etc.

  7. @Mihnea,
    de când e Microsoft parte a elitei? 😆 (BTW – am o fostă colegă de liceu care lucrează acolo, chiar la HQ).
    Despre cheltuieli, ce povestești tu acolo sunt inevitabile, dar însumate nu trec de -400 de lei/lună, în condițiile în care tu oricum vorbești de o familie cu 2 copii or eu pusesem o persoană singură care câștigă 1000 de euro, o familie cu venit de 2000.
    În Drumul Taberei garsonierele sunt 180 de euro, 2 camere 250, 3 camere merge spre 350. Desigur, poți găsi și variante mai scumpe, dar cartierele obișnuite pe-aici sunt. La Unirii, pe lângă blocul Zepter (deci la bulevard, nu prin spate), 350 un apartament de 2 camere de vreo 70 mp.

  8. @Cristi:
    Alo, domnu Banu, nu toată lumea câștigă peste 1000 euro de persoană în familie ca la dvs! 😆 Despre ce vorbim? 😆 Unii dintre noi câștigăm 1000-1500 euro TOATĂ familia, și știu cupluri în care amândoi câștigă 350-500 euro împreună!

    Vezi că de când nu mai mergi cu transportul public ai cam uitat prețurile. 😆 Hai să îți fac eu un calcul:
    – RATB + metrou = 100 lei x 2 persoane = 200 lei
    – rata la casă = 1300 lei (să vedem ce face euro, că tu scrii mereu că o ducem ca pe roze, dar Isărescu nu te citește :lol )
    – rate la cardurile de pe care ne-am mobilat cât de cât casa = 200-500 lei, depinde de lună
    – întreținere = 223 lei (unde stăm acum, dar în Drumul Taberei poți plăti și mai mult, de exemplu iarna se ajungea la 500 lei; nu-mi vorbi de ăia care se spălau cu o cană de apă, că nu mă interesează)
    – curent = 100 lei (decent, la fostele locații plăteam cam tot atât fără să avem mașină de spălat cu uscător și cuptor electric, plus BMS pornit non-stop; în condițiile de acum alții plătesc cel puțin 150-200 lei)
    – gaze = circa 150 lei/lună
    – alte utilități (TV/net fix/net mobil/telefoane mobile) = 400-500 lei
    – hrană = în medie 50 lei/zi, real până la 2000-2500 lei/lună

    Până acum avem 4600-5500 lei. Fără excese, dar și fără să murim de foame. Dar asta nu e tot. Mai pune și alte cheltuieli cu firma, care variază de la lună la lună, adică încă 1000-1500 lei. Avem deci un total de cheltuieli de aproape 2000 euro pe familie de 2 persoane. Ce vrei să economisesc din ei când media veniturilor este pe la 1500 euro amândoi? Eu zic că e supraviețuire, tu zici că e curvăsăreală. 😆

    Știu că pare mult, dar pic cu pic se face lacul. 😀

    @Mihnea:
    Jupâne, 200-300 euro în cartiere muncitorești sunt sub nivelul dumitale?

  9. Ionuț, mă îndoiesc că acele „cheltuieli cu firma” de 1000-1500 pe lună le are orice familie 😉 Și cheltuieli de 400-500 pe mobil/internet/catv. Aici e ceva ciudat, fiindcă eu plătesc la Voda 180 de lei pe 4 abonamente de voce și unul de date mobile și 210 pe 3 abonamente CATV/internet/tel fix. O familie normală n-ar trebui să plătească mai mult de 200 de lei pe mobil/CATV/internet/tel fix. Dintr-o dată îți apar 1200-1700 lei în plus.
    Mă rog, chestia asta s-a personalizat prea mult. Ideea era însă că o persoană care câștigă în România peste 1000 de euro nu are motiv să emigreze, deoarece aici trăiește mai bine decât ar trăi „dincolo” cu un salariu echivalent.

  10. @Ionut
    Și eu tot în cartier munictoresc stau 🙂 În cartierul vecin Militari 🙂 Eu însă am avut în vedere să fie un nivel de confort similar cu cel de afară, adică: nu centru, dar cartier bun, nu blocuri înghesuite, ci aerisite, apropierea de un parc mare, etc.
    În rest sunt de acord – în mare – cu calculele tale . BTW: ce e ăla BMS?!

    @Cristi
    1. Eu fac calcule la familia mea, că pe alea le știu, nu la ale altora :)) Apropo, am uitat să bag cheltuielile cu activitățile extrașcolare (cursuri chitară, meditații engleză, etc.) care însumează lunar 600-700 RON. Norocul meu este că există și multe cursuri gratuite pentru copii – de ex. cele de la Palatul Copiiilor sector 6, unde fiică-mea face karate și pictură. Acum, că și-a luat prima centură, trebuie echipament de vreo 200 de RON. Nu mă plâng, din contră! – spun că e foarte OK să aibă aceste activități. Dar vorba lui Ionuț: pic cu pic se face lacul.:) Și n-am pomenit nimic de țigări 😀
    2. Să conduci un departament de cercetare la Microsoft mie mi se pare elită. Ne place sau nu MS, e o altă treabă, dar este vârf într-o industrie încă nouă, ca să nu spun de pionierat.

  11. @Ionuț

    Pot să îi cer lui Cristi adresa ta de email să-mi dai câteva detalii? Că nu găsesc decât chestii scumpe și să nu îi deturnăm omului postarea 🙂

  12. Venit familie de 3 persoane – 7200 lei.
    Rate – 2060 lei
    Intretinere – 350 lei
    Telefoane – 60 lei
    Cablu – 74 lei
    Energie electrica – 200 lei
    Economii – 1350 lei
    Cheltuieli fixe diverse – 300 lei
    Total cheltuieli – 4400 lei
    Rest – 2800 lei

    Sunt de acord ca, la acest venit n-ai nevoie sa pleci nicaieri.

Comments are closed.