Strategii de campanie

Odată cu interviul Doamnei din Evenimentul zilei de azi (apropo de EvZ – site-ul lor este aproape imposibil de utilizat) şi ieşirea de peste weekend a lui Traian Băsescu Emil Boc (prin care anunţa că PD susţine orice vot uninominal) devin clare strategiile partidelor în vederea campaniilor electorale şi lucrurile par a se aşeza.

Strategia PNL de a exacerba orice acţiune a lui Traian Băsescu şi a o transforma într-un conflict gălăgios pare să fi dat roade. Preşedintele bate acum înapoi, devine chiar atent cu guvernul (decizia CC parcă a fost scrisă special pentru circumstanţele de acum, practic PNL poate numi pe oricine, preşedintele nu poate zice nu), PDL-ul devine cooperant.

Preşedintele pare să fi conştientizat că principalul său adversar este chiar el însuşi şi că strategia PNL dă roade. Rămâne de văzut dacă nu cumva răul a fost făcut şi dacă va mai reuşi să schimbe imaginea de scandalagiu deja intrată în percepţia publică.

În rest, tabăra prezidenţială renunţă la orice aparenţe: orice traseist este bun dacă are suport popular şi „lucrează pentru partid”, PSD este un bun partener de guvernare, dacă scapă de Iliescu/Năstase, corupţia nu mai interesează pe nimeni (deci, DNA-ul va intra într-un binemeritat concediu), Vasile Blaga va fi premier, Doamna la Justiţie (ce să faceţi domnu’ Ponta, ghinion, dar va avea grijă domnul de dumneavoastră).

În vremea asta, PSD face joc de glezne, iar PNL îşi continuă strategia de a-l provoca pe Traian Băsescu (vezi situaţia cu trupele din Ciad, bine jucată de PNL, dar parată elegant de preşedinte) şi de a creşte notorietate liderilor prin atacuri la adresa Lui sau a Ei (recentul caz Dragoş Dincă – candidat PNL la o primărie de sector – vs. Elena Udrea). Probabil că vor lua acum o mică pauză de gândire fiindcă strategia asta nu mai are eficienţă. Sunt tare curios ce va urma.