Fiți rezonabili și cereți imposibilul!

Un puber de la România liberă își face norma de înjurat autoritățile din București că nu deszăpezesc străduțele dintre blocuri, lăsând bieții băștinași blocați în nămeți. Pesemne că salariile din presă nu permit sărmanului o gazdă în Capitală, altfel ar fi știut că, din cauza mașinilor, un utilaj de deszăpezire pur și simplu nu poate intra pe marea majoritate a aleilor, unde, în condiții normale oricum se circulă la milimetru.Acum, sigur, ADP ar fi putut da niște bani pentru mașinuțe de deszăpezit mai micuțe care să se poată strecura, dar atunci aceiași urlători i-ar fi taxat pentru cheltuieli… Se tot face caz de costurile deszăpezirii din România comparate cu cele din altă țări. Nu se face însă și comparație între dotări și tehnologie. Comparăm costul pe kilometru cu o țară care are 6 luni/an zăpadă, și pentru care investiția în tehnologia specifică are sens și este făcută de serviciile publice, cu o țară în care ninge 2 săptămâni pe an, în care serviciile publice s-au desființat fiindcă automobile iar serviciile sunt prestate de privați pentru care investiția nu are sens. Matematic, costul/kilometru cu un BMW care consumă 6%, este mai mic decât cel al unui Logan cu 13%. Dar chiar e relevantă comparația? Contabilicește vorbind, este mai scump să sapi un șanț cu 10 dorei în 12 ore, decât să o faci cu un excavator într-o oră. Însă costul excavatorului este mult mai mare decât salariile doreilor pe 10 ani.

Cât costă utilajele de deszăpezit? Un prim link descoperit cu Google ne arată că Statul Maryland a plătit 202,299$ pentru un utilaj de deszăpezire cu 2 lame, 150,000$ pentru un camion cu lamă, și 86,000$ pentru o lamă simplă. Un calcul simplu ne arată că doar pentru București-Pitești ar fi necesare 10 astfel de seturi (câte un set pentru fiecare 20km, câte unul pe sens), deci vreo $3,000,000 investiția inițială. Ținând cont că valoarea anuală a contractului pe această autostradă este de $2,000,000, ce firmă privată face investiția în condițiile în care contractul este volatil și nu ai nici o garanție că el va fi dus până la capăt sau prelungit? Și în ciuda cheltuielilor și investițiilor, și la americani e haos când e viscol. Măcar la noi, SMURD a apucat s-o ducă pe gravidă la spital.

În obsesia noastră de a „reduce rolul statului” nu mai vedem că anumite servicii nu trebuie transferate privaților, care nu au motivație de a investi serios. Și aici vorbim de lucruri „lejere”, dar mi-e groază să mă gândesc ce vom face când „dreapta” va triumfa și serviciile de sănătate se vor privatiza. Dacă o procedură care, la urma urmei, poate fi realizată și acasă în cadă (OK, sunt rău) costă la o clinică privată 1500 de euro, dreptacii vor avea amețeli când vor trebui să plătească 55,000$ pentru o operație de apendicită.

Fără să ne dăm seama, a lucra la stat a devenit o rușine, un stigmat. Niște cerșetori, tolerați cu scârbă nedisimulată, plătiți mizerabili „din taxele noastre” pe care le plătesc corect cam doi din cinci români. De la niște amărășteni plătiți cu 800 de lei (fără bonuri de masă) se așteaptă un învățământ de nivel Harvard sau Stan(d)ford. De la asistente medicale plătite cu 1000 de lei se așteaptă servicii de Howard Johnson și să lucreze 24/7 fără a merge la toaletă. Sărăntocii plătiți cu 1500 lei trebuie să fie niște doctori hauși/grei geniali, ajutați de la fel de genialii rezidenți plătiți cât o vânzătoare în Piața Moghioroș (care, în plus, primește și bonuri de masă). De la funcționarul care lucrează pe un 486 într-o aplicație scrisă în FoxPro 2.6 se așteaptă servicii de nivel Star Trek. Ni se pare că le facem o favoare când le plătim „din banii noștri” salariile de mizerie, dar așteptăm de la ei servicii de înaltă clasă.

Nu toți bugetarii au șansa unei meserii glamour ca pompierii și smurdiștii (deși nu-i întreabă nimeni ce salariu au și cum se descurcă cu mașinile care erau vechi încă de pe vremea lui Ceaușescu). Nu toți bugetarii și-au construit vile și și-au luat mașini luxoase. Nu cred că procentul de nesimțire și/sau prostie este mai mare în rândul bugetarilor decât al „privaților”. Din contră, impresia mea este că la privat este mai rău. Șpăgile sunt mai mari, nepotismul mai solid (măcar bugetarii sunt vânturați la fiecare schimb de putere) iar prostia…

27 comments to “Fiți rezonabili și cereți imposibilul!”
  1. inteleg stangismul tau, pe alocuri sunt chiar de acord cu unele idei. pe alte locuri insa nu.
    NU astept servicii de star trek de la functionarul cu 486, astept doar un pic de organizare sa nu stau la coada, un pic de bun simt, un buna ziua. DA, mi se pare ca ii fac o favoare platindu-i salariul lui madam sacaz de la impozite daca ea nu stie sa imi incaseze impozitele cu cardul, daca isi cheama o colega si inca o colega ca sa apese trei butoane, daca se uita la mine cu ura cand scot cardul, nu cash.
    Hai sa ne intelegem. Nu critic faptul ca se cheltuie bani ( si ca se sifoneaza din ei), cat critic faptul ca, din banii nostri, nu se cheltuie cu cap. asta e problema cea mare. NU faptul ca isi trag ei 10% la achizitie, cat faptul ca isi trag 90% si cumpara rahaturi care nu functioneaza.
    Pe de alta parte ( si am lucrat numai la privat), eu n-am intalnit spagi in privat. prosti da, dar nu atat de multi. Oricat ar fi corporatia de mare, nu poti sa te pitesti prea mult. Am vazut in schimb oameni care ( platiti sa lucreze opt ore) lucreaza cate 12 – 14 ore, si o mai fac si bine…
    iarta-ma, dar despre functionari publici ( si nu vorbesc de politie / smurd/pompieri/doctori/profesori) care sa fi murit de munca n-am auzit. aia fac atac cerebral cand ii prinde cu spaga…
    despre angajati la privat care au murit de supradoza de munca in schimb…

    • Bogdan, până la faza „eu de șpăgi în privat n-am auzit” aproape că te luasem în serios… De asemenea, sunt convins că tu ai numai cuvinte de laudă despre relațiile cu clienții de la marii furnizori de utilități, vânzătorii din magazine sau mecanicii din service. Desigur, pentru că automobile.

      LE Cât despre murit la datorie, am așa vaga impresie că bugetarii bat de departe privații 😉 Numai dacă ne referim la pompieri și polițiști.

  2. Aşa cum le ziceam şi altora, de râdeau de mine, să înlocuieşti corupţia de la stat cu corupţia de la privat e o mare măgărie. Mai ales că şi la privat se cere (şi se dă) şpagă la greu, pe principiul „mie ce îmi iese dacă îți dau lucrarea?” şi nu numai. Intermediarii câştigă cel mai bine.

    Pe de altă parte pe bugetari nu i-a obligat nimeni sã se angajeze la stat. Când ştii cã salariul e de rahat, dar tu insişti sã te angajezi acolo, parcă nu prea mai au rostul văicărelile de după. La fel cum nu pot sã nu mã întreb de ce bătaia asta pe posturile de inspector antifraudă.

  3. @Cristi,
    fac si io ca rabinu, amandoi aveti dreptate 🙂

    in primul rand, ceea ce se cere functionarului public (si lipseste din pacate, de prea multe ori), nu e sa faca din rahat bici, ci sa-si faca meseria, cat se poate de bine. nu i se cere sa inventeze becul, nici sa restructureze ministerul (celui de la ghiseu), ci sa incerce sa-si faca treaba fara sa te reguleze la creieri prea mult.

    cu „spaga la privat”, depinde ce intelegi prin asta. daca e vorba de spaga de la o firma privata pt a lua un job la o firma de stat, clar e de porc, si condamnabil, si etc, iar pe contribuabil il afecteaza in modul cel mai direct. vezi contractele de deszapazire.

    daca prin „spaga la privat” se intelege o spaga intre 2 firme private pt joburi sau orice altceva, nu prea mai e treaba contribuabilui, si nu exista un cost, cel putin nu unul direct. sigur, se poate pune probleme in justitie de catre firma prejudiciata, da statul / cetateanul n-are nici o treaba cu asta. deci mi se cam rupe daca Gigi SRL da spaga la OMV ca sa ia un contract. e treaba alora de la OMV sa se pazeasca de asta.

    • 1) Cei mai multi isi fac datoria in masura in care ii ajuta sistemul (procese, proceduri, management). Din acest punct de vedere, se poate spune ca unii chiar supraperformeaza, avand rezultate impotriva sistemului.
      2) Spaga intre doua firme private nu afecteaza cetateanul, corect. Era doar vorba de nivelul de coruptie similar si in privat.

  4. si ca sa revenim si la preturi:
    utilaje de montat pe camioane / tractoare, noi noute, intre 7.500 si 12.500. $, nu euro:
    http://www.snowvac.com/

    utilaje profesionale la mana a 2-a, care arata binisor in poze, in jur de 50.000. tot $.
    http://www.truckntrailer.com/used-trucks/equipment/snow-blower/0012002

    camioane se gasesc lejer, pe la mai toate firmele. la o adica, iti cumperi utilaju, si inchiriezi camionu cu ziua, daca n-ai, si tot iesi mult mai ieftin.

    daca mai adaugi o spaga rezonabila, de 10%, tot iesi mult mai jos decat preturile pe care le-ai dat.

    • Cele din primul link sunt cam ce folosesc ai nostri. Cele din al doilea sunt destul de vechi, 1981, 1990, ceea ce inseamna ca la vremea lor au costat chiar peste sumele gasite de mine. Oricum, masini vechi de 20-30 de ani…

  5. În afară de relaţia firmă-interpuşi-client nu prea mai găsesc paralele între şpaga de la stat şi cea de la privat.

  6. @cristi,
    daca cei mai multi si-ar face treaba, cred ca opinia publica ar fi mult mai buna despre ei.
    in afara serviciilor de urgenta (pompiere, smurd, salvare, si in mai mica masura, politia), opinia publica e dezastroasa la adresa bugetarilor. presupun ca asta se datoreaza interactiunii inevitabile cu ei, si nu unor povesti din copilarie.

  7. Eu cred că este o opinie indusă printr-o campanie a lui Traian Băsescu și a intelectualilor săi. Din punct de vedere practic, unul din patru români lucrează la stat, deci, inevitabil, toți avem în familie cel puțin un bugetar 😉

    Și mai interesant este că vârfurile de lance sunt tot bugetari prin excelență – Aligică, Tismăneanu, Mihăeș, plus tot felul de subvenționați.

  8. discutiile stat versus privat sunt lungi si cam fara finalitate. stam prost in ambele domenii, sa fim seriosi: eficienta institutiilor statului bate spre zero, iar la etica in afaceri, romanii sunt pe ultimele locuri in lume. este evident insa ca un serviciu oferit intr-un mediu concurential va fi mai bun si mai ieftin decat unul in regim de monopol sau oligopol, indiferent daca cei implicati sunt de stat sau privati. (apropo, singura data cand am dat spaga a fost la o firma privata, una care, cu contract semnat in martie, venea sa ma branseze in noiembrie, la doua luni dupa ce ma mutasem in casa, asa ca a trebuit sa ung putin rotitele) cat despre deszapezire, sa fim seriosi, ca in toate locurile unde firmele private se intalnesc cu banii publici, discutia nu are relevanta in termenii discutati mai sus.

  9. Salut.
    Dupa cum spuneam, nu vorbesc despre medici / pompieri/servicii de urgenta atunci cand ma refer la „morti in actiune”. Poate n-ar strica sa facem diferenta intre ei si „functionarul de birou”. Cred ca acolo este una din marile probleme.
    O a doua problema ( ridicata si de tine) este lipsa procedurilor. Tu spui ca aceasta problema ii transforma pe unii in eroi. Nu contest. Ceea ce contest eu este faptul ca aceste proceduri lipsesc sau sunt prost facute. Come on, nu ne pune nimeni sa reinventam apa calda. Exista – daca vrei o comparatie larga – state care au facut asta inaintea noastra. Nu trebuie decat sa le citim, sa le analizam, sa le adaptam si sa le punem in practica. Dar asta cere dedicare. Si lipsa dedicarii o reclam eu.
    Revenind la partea cu paga in privat, am inteles mai pe larg ceea ce vrei sa spui ( sper). Daca e vorba de o spaga pe care privatul o da ca sa obtina o lucrare – surpriza, ea se practica peste tot in lume, indiferent de tara, la orice nivel, dintotdeauna. Daca e vorba de o spaga pe care cineva o da sa se angajeze la privat – despre astea n-am auzit. Nu le contest existenta, dar eu n-am intalnit asa ceva. Spre deosebire de stat. Si asta pentru ca, insist sa o spun, la privat se muceste. Al naibii de mult. La stat in schimb….

  10. @Bogdan
    Problema ta este că vezi lucrurile în alb și negru, or sunt foarte multe nuanțe de gri. La stat se lucrează foarte mult – de exemplul, cei de la Casa de pensii recalculează de ani de zile pensiile, fiindcă se schimbă mereu legislația, ei sunt puțini, nu se angajează… Și mai pot să-ți dau exemple, că nu sunt unicat. Probabil că experiența ta se rezumă la unul-doi funcționari din primărie/Administrația financiară și o extrapolezi la tot ce înseamnă Administrație publică. La fel aș putea să-ți dau exemple de privați care nu muncesc deloc 😉 Nu-ți mai baza concluziile pe ceea ce vezi tu.
    @Beranger
    Ești de acord că deszăpezirea este un serviciu public care ar fi trebuit prestat de autoritățile publice așa cum este peste tot în lume?

  11. la 300 de metri de un drum european si la 8 km de unul din primele trei orase din tara, in a opta iarna de cand locuiesc aici nu a trecut niciun plug trimis de serviciile publice. niciodata. au fost ani in care oamenii, si eu printre ei, au luat lopetile si au curatat drumul. de cativa ani avem cu totii in agenda nr de telefon al unei firme care, iarna, se ocupa si de curatatea unor stradute. 20 de case fac ca costul sa fie infim, si evit astfel sa ma cert cu un primar incompetent, asa cum am facut-o de vreo doua ori. asa ca iti raspund clar, NU, atata vreme cat autoritatile publice din romania sunt cum sunt, incompetente si corupte, in primul rand. desi sunt minarhist, raspunsul acesta nu are legatura cu ideologia, ci cu pragmatismul.

  12. 1) De câte ori ai făcut o sesizare la primăria localității?
    2) De câte ori ai făcut o sesizare la mass-media locală, națională?
    3) Ai dat primăria în judecată?

    Dacă asupra „sistemului” nu există nici o presiune, nici nu se va schimba ceva. Din contră, ei ne încurajează să emigrăm – vezi chiar acum câteva zile Băsescu în Germania (s-a întâmplat ca ultimul care s-a pronunțat să fie Băsescu, nu e doar el, singurul care a făcut pipi contra vântului fiind Antonescu, însă la el nu este foarte clar dacă e prostie sau chiar înțelege ceva).

  13. Dacă asupra „sistemului” nu există nici o presiune, nici nu se va schimba ceva. Din contră

    de ce trebuie „eu” sa schimb un sistem – cind rolul meu e sa platesc pt un sistem bun. adica imi iau dacie si imediat dupa aia trebuie sa sun la fabrica/ziar sa-mi dea o piese sau sa cirpesc ceva la ea sa fie functionala?

  14. Nu trebuie să „schimbi” tu un sistem. Dar sistemele funcționale din „țările cu apă caldă” se bazează pe „checks and balances” și participarea cetățenilor. Un exemplu banal: „dincolo” lovești pe cineva. Imediat cetățenii din jur se mobilizează, te rețin și cheamă poliția care sosește. La noi, nu se întâmplă nimic.

    Pentru că tu ești angajatorul și este responsabilitatea ta cum performează angajatul. E atât de simplu. La noi, cu evaziunea de masă, noi ne facem că-i plătim, ei se fac că muncesc.

  15. ah. moralitatea si educatia in tarile cu apa calda nu au de a face cu oamenii/ sistemul. nu. acolo stau aia cu garda civila sa-i pazeasca pe aia sa nu fure (ca la noi). asa e. definitiv si irevocabil.

  16. Interesant, ai descoperit că 200 de ani de „dresaj” nu pot fi asimilați în doar 20. Bravo. Ești pe drumul cel bun. Să vezi câte lucruri extraordinare vei descoperi.

  17. @cristian
    coane, suntem oameni seriosi, nu-i nevoie sa dam in paranoia. nici ca Basescu e atotputernic, nici ca de caderea lui se fac vinovate doar Antenele.

    opinia publica proasta se bazeaza nu pe „campaniile lui Basescu” (ma si apuca rasu), ci pe interactiunea directa a cetateanului cu omu de la ghiseu. is pline blogurile de patanii, nu cred ca e nevoie sa-ti explic.

    ca amuzament, daca scrii pe guglea „bugetarii sunt”, primele 4 sugestii sunt liberi de craciun, rusalii, boboteaza. asta ca sa ne dovedeasca care este preocuparea nr 1 a bugetarului 🙂

    acu zi tu sincer, in ce an s-a intamplat sa aiba omu de rand o parere buna despre bugetaru cu care interactioneaza? posta, impozite, taxe, amenzi, etc etc. pe cati i-ai auzit (procentual) spunand „am fost sa-mi platesc XXX dare la stat, si a fost super. functionaru a fost amabil si zambitor, am terminat in 10 minute si ne-am despartit prieteni.”

    • Înainte de a cădea în paranoia, să nuanțăm un pic lucrurile. De acord că exista o părere relativ proastă despre funcționarii publici, așa cum exista o părere proastă despre țigani, despre unguri, despre moldoveni whatever. Însă nimeni nu s-a gândit să taie salariile moldovenilor/țiganilor/ungurilor cu 25%, nimeni nu s-a gândit să-i transforme în vinovați de serviciu. Traian Băsescu i-a invitat explicit pe medici să plece din țară, le-a spus profesorilor că sunt puturoși, a spus că bugetarii sunt „omul gras” cărat în spinare de omul slab ș.a.m.d. În siajul său, băsiștii mai băsiști decât băsescu au adoptat un discurs și mai agresiv, de-a dreptul fascist.

  18. Uiţi însă că ţinta au fost privaţii, nu bugetarii. Funcţionărimea și-a recuperat până la urmă mare parte din ce le-a luat „dictatorul”, ba chiar unii au cunoscut şi măriri babane de salariu, dar în mediul privat de afaceri lucrurile nu au mai revenit la situaţia de dinainte de criză.

  19. @cristi
    pai nah, a taiat de unde a putut. cum de la privati n-ai cum sa tai in mod direct salariile (poti sa tai indirect, cu impozite si alte biruri), normal ca i-a ars pe angajatii la stat.
    atentie, nu spun ca-i bine sau rau ca a facut-o.
    pe moldoveni nu putea sa-i taie de la bautura, nici pe tigani de la ciordit, sau pe unguri de la palinca / gulas 🙂

    e drept ca spusele lui Base nu i-au ajutat cu nimic pe functionari, dar daca ei ar fi fost baietii buni in povestea asta, n-ar fi ajuns toata lumea la concluzia „uite bah ce bou e Base, ca functionarii astia is asa de treaba!”?

    realitatea (nedreapta, dar realitate!) e ca omul isi formeaza opinia despre bugetari nu cugetand asupra muncii functionarilor pe care nu-i vede, aia care ii recalculeaza pensia, ci asupra celor de care se izbeste fata in fata.

    oricat ar fi de faini aia din spatele cortinei (si sunt de acord ca sunt destui), daca ala de la ghiseu e un imbecil sau o imbecila, care ii reguleaza omului ziua de la prima ora, si il pune pe drumuri zile / saptamani / luni, parerea lui despre TOTI functionarii va fi in consecinta. si chiar n-are nevoie ca parerile lu Base sa i le intareasca pe ale lui.

  20. asta cu datul in judecata a primariei ca nu mi-a curatat drumul e buna… gluma. de cateva zile nu mai am nici iluminat public. si asta e motiv de proces…

Comments are closed.