Cowboy vs. indieni

De fiecare dată când câte-un occidental vine să mai frece ridichea punând placa deja uzată cu „statul de drept”, „investițiile străine”, „integritate” îmi vine în minte Winnetou. Noi suntem ca indienii din „vestul sălbatic” – amuzant că atunci civilizația venea din Est, acum vine din Vest. Suntem „necivilizați”, „sălbatici”, „păgâni” și „primitivi”. De aceea ni se iau pământurile pentru a fi date „albilor” civilizați, ni se omoară bizonii care ne hrăneau, ni se distruge civilizația în numele „progresului”. Judecând după dezbaterile din momentul de față la nivel european se pregătește deja următorul pas: rezervația.La fel ca în cazul indienilor americani, al mayașilor și l restului de civilizații distruse de spanioli, discursul „civilizator” este unul ipocrit. Ei nu sunt interesați de civilizarea și dezvoltarea noastră, ci doar de acapararea de cât mai multe resurse în schimbul mărgelelor colorate de sticlă. România sponsorizează – atât cât îi permite sărăcia – băncile occidentale, corporații de stat „privatizează” resursele naționale, școlile noastre mediocre produc personal calificat pentru firmele lor. Și suntem permanent criticați că „nu facem suficiente progrese”, fiind mult prea proști pentru a ne ridica la înălțimea civilizației lor.

8 comments to “Cowboy vs. indieni”
  1. Sunt convins că așa credea majoritatea indienilor, bucuroși de mărgelele lor strălucitoare și de gustul „apei-de-foc” 😉 Însă după o sută de ani, unii indieni sunt în rezervații, alții sunt „integrați” (dar omit să spună originea). În schimb, pământurile sunt ale albilor… Mai ales că ei scriu istoria.

  2. Lasă coane, că am văzut eu pe Descopery că în câteva sute de ani vom fi un mix de negri gălbejiți… Deci nu va mai conta cine pe cine asimilează.

  3. simti enorm si vezi monstruos 🙂
    traim (si asta din fericire!) intr-o societate globala. in care John poate sa-i cumpere casa sau ferma lui Ion, daca vrea. sau Ion p-a lui John. sincer, singura problema pe care o avem e ca nu-s destui Johni interesati sa cumpere.

    ai firma ta, parca. ti se pare asa de condamnabil ca alte firme vor sa faca afaceri cat mai bune, chestie care include cumpararea de resurse la un pret cat mai mic? daca tu ai avea posibilitatea sa angajezi la firma ta, sa zicem, moldoveni, sau chinezi, care sa lucreze la fel de eficient pe o zecime din cat platesti un roman, ai refuza, din patriotism?

    pe de alta parte, presiunile pentru „civilizare” sunt binevenite, mai ales in domeniul justitiei si coruptiei, pentru ca au efecte benefice asupra cetateanului de rand.
    sa fie clar, coruptia MARE a existat si o sa existe si in tarile mai dezvoltate. pana mea, c-asa-i in tenis, nu cotizezi, nu iei contractu.
    DAR,
    coruptia mica, cea care afecteaza cetateanul in viata de zi cu zi, e descurajata (poate fin’ca politicienii urasc competitia? :).

    pe nea Ion, il afecteaza in mod indirect ca Nastase a cumparat niste fregate bune de fier vechi la pret de vapoare noi, o plati ceva la impozit in plus, cativa lei, pentru asta, dar habar n-are. in schimb, il afecteaza foarte direct daca politaiu ii cere spaga pentru o vina inchipuita (sau chiar reala).

  4. Dap, John poate să-i cumpere casa lui „Aripă de șoim”, cu condiția ca „Aripă de șoim” să accepte prețul 😉 Problema mea este că România și-a cedat benevol monopoluri care ar fi trebuit să rămână de stat (resurse minerale, energie, utilități) către alte state. Un exemplu banal pentru bucureșteni, ApaNova. Un monopol al statului român a fost cedat statului francez, în condițiile în care statul francez nu și-a îndeplinit nimic din obligațiile contractuale (investițiile sunt făcute tot de statul român). la fel distribuția de energie, de gaze… Chestii în care efectiv nu faci nimic, dar încasezi rente profitabile.

    Problema nu este dacă eu aș angaja chinezi/moldoveni pe salarii la 10% din prețul unui băștinaș, ci dacă m-aș apuca să țin lecții chinezilor/moldovenilor că ar trebui să-și țină oamenii acasă ;).

    Cu corupția, problema reală este că NU se face nimic împotriva corupției mici, ci doar împotriva celei mari. Pe mine mă doare-n cur de codurile lor, atâta timp cât eu nu pot face nimic împotriva celor 2-3 nesimțiți care mi-au tras țeapă și m-au lăsat cu facturi neplătite pentru care nu doar că am muncit degeaba, ci am dat și bani, plătind TVA și impozit ca și când aș fi încasat acei bani. Or de asta, cowboys nu se ocupă. Ei se ocupă doar de șefii de trib care le fac concurență 🙂

    P

  5. la faza cu utilitatile si resursele iti dau dreptate, desi, chiar si aici, nu e vina privatului in primul rand, ci a statului.
    in primul rand pentru ca au facut niste contracte de tot rahatul; tot felul de gineri si pitipoance au s-au ocupat de astea, iar specialistii au fost lasati pe dinafara (si probabil ca in mod intentionat). in afara de asta, chiar si asa prost cum au fost facute contractele, nu le urmareste nici dracu ca sa vada daca cumparatorul isi onoreaza obligatiile.

    in privinta coruptiei mici, solutia exista si e dovedita, numai ca nu are nimeni chef sa o implementeze; ma refer la solutia georgiana.
    astia si-au concediat toata politia, de la primul la ultimul. si au facut apoi reangajari pe criterii de bun simt. asa a ajuns politia georgiana, de la institutia cu una din cele mai mici cote de incredere (cam 90% credeau ca-s spagari si borfasi), la una din cele mai mari cote de incredere (peste 80%).
    i-am vazut si io pe politai: tineri, fara burti, multi vorbitori de engleza sau si alte limbi straine, sedii noi, din sticla (deh, transparenta).
    n-au lichidat coruptia mare, da aia mica a fost binisor stransa de oo.

  6. 1) Nu e ca și când ar fi avut alternative, la cum i-a strâns FMI de ouțe ca pe Ceaușescu în ’80. Ăla a fost însă un dictator nebun și și-a băgat picioarele de ne-a usturat rău fundul, în anii ’90 am scăpat mai ieftin, dar unii tot au rămas cu sechele, Meryll-Lynch nefiind acceptată pe piața românească decât abia anul trecut pentru măgăria din ’96.

    2) Există o teorie (broken window) care spune că reducând corupția/criminalitatea mică o reduci pe cea mare. Însă, economia României este mult mai complexă ca să poți da afară azi toți bugetarii și să angajezi mâine alții. Și asta este mai degrabă bine decât rău.

  7. @Cristi
    cred ca la fel ziceau si unii militieni: „suntem prea multi ca sa ne dea afara”. si au avut o surpriza :))
    nu stiu daca stii cum a fost faza: repejor dupa ce a fost ales presedintele nou, satul de spagarii de politisti, le-a dat un ultimatum. nu mai stiu, o zi, 3 zile. le-a zis sa se opreasca din jaf si sa se transforme in oameni cinstiti.

    bine, avantajul georgienilor a fost ca presedintele AVEA dreptul sa faca asta. cred 🙂 ca de facut, oricum a facut-o.

Comments are closed.