O nouă isterie mediatică

De câteva zile s-a iscat o isterie pe tema majorării impozitelor, pusă de toată lumea pe seama majorării pensiilor. „Au mărit pensiile şi acum nu mai au bani şi sunt disperaţi, impozitând tot ce mişcă”, în linii mari, asta este ideea care răzbate, încă o dovadă că populismul de doi bani este mai puternic decât orice raţiune.

Aici este vorba de o neînţelegere cauzată de o mass-medie prea grăbită şi prea ignorantă când vine vorba de probleme economice şi nişte guvernanţi incapabili să se exprime corect şi coerent.

Deci, nu este vorba de impozit ci de contribuţie. Diferenţa între impozit şi contribuţie este că aceasta din urmă ţi se întoarce. În cazul de faţă, vorbim de lărgirea bazei de impozitare a CAS şi măsura nu este neapărat de „disperare” pe termen scurt, deoarece pentru anul acesta şi chiar pentru anul următor creşterea pensiilor nu ridică absolut nici o problemă la buget, ci de problemele pe termen lung ale sistemului public de pensii, cauzate de scăderea numărului de contribuabili şi creşterea atât a numărului de beneficiari, cât şi a duratei de beneficiu, prin creşterea speranţei de viaţă.

În momentul de faţă, bugetul de pensii contribuie cu 100% la pensie, dar o dată cu apariţia pilonilor 2 şi 3 procentul va scădea şi atunci efortul bugetar va fi, nu neapărat mai mic, dar mai suportabil.

Tonul acesta populist este dăunător. Unii vor să aibă pensii cât mai mari, dar când este vorba de contribuţii, ele să fie cât mai mici. Din păcate, nu poţi cumpăra Audi la preţ de Logan. Mulţi vor simţi pe pielea lor la pensie ce a însemnat salariul primit la negru sau „gri” şi se vor trezi la bătrâneţe cu o pensie mediocră şi vor ieşi pe stradă pentru a protesta împotriva guvernului care nu le măreşte pensia…

4 comments to “O nouă isterie mediatică”
  1. Nu stiu daca un protest impotriva largirii unei baze de impozitare este neaparat populism insa cred ca guvernul ar trebui sa aiba mai multa inteligenta in prezentare si comunicare modalitatilor de modificare a impozitelor…

  2. Nu am sesizat vreun protest. Eu mă refeream la modul de tratare a subiectului. Mai ales că multe din cele de pe listă erau deja impozitate ca venituri. Iar faptul că acum sunt incluse şi în baza CAS înseamnă o pensie ceva mai mare.

  3. Din pacate faza cu salariul la negru sau „gri” se intampla foarte des, fie ca este trecut minim pe economie ca deh asa vrea partonul, fie ca nici macar nu ai carte de munca sau iti face dupa vreo 2, 3 ani…asta este…inteleg ca suntem generatia de sacrificiu, ca se fac tot felul de experimente politice,sociale, care mai de care mai ciudate pe noi, dar asta nu inseamna sa ne suga de tot…si sa fim seriosi, cine isi mai doreste sa traiasca din pensia de la stat(asta in cazul in care mai ajungem acolo)….sunt atatea, pensii private, asigurari, investitii, bla, bla, bla….dar pentru marea majoritate treaba sta cam in negru sau „gri”

  4. Fiecare îşi alege drumul în viaţă aşa cum consideră. Poţi să câştigi 10 lei totul oficial si legal sau 15 lei la negru, fiecare cum consideră.
    Problema e corect sesizată de Cristi, dar nu mă miră că abordarea din massmedia este aceasta având în vedere nivelul de pricepere al problemei şi/sau motivele combaterii.

Comments are closed.