Victoria lui Adrian Năstase – consecinţe

Este mult prea devreme să poţi prevede exact încotro o vor lua lucrurile după victoria lui Adrian Năstase în PSD. Singura consecinţă previzibilă – şi care schimbă radical datele problemei – este faptul că PD nu va mai ajunge la guvernare şi că singura „opţiune” este un guvern PNL-PSD.

Pentru a înţelege mai bine consecinţele, trebuie să observăm caracterul special al acestor alegeri. În cazul în care vom avea vot uninominal (şi sunt toate premisele în acest sens, lăsând la o parte că nu este cel mai bun proiect de lege), vor fi ultimele alegeri în care structurile centralizate ale partidului vor mai avea o influenţă majoră. Odată cu cel de-al doilea val de scrutinuri uninominale, puterea va trece la „baronii locali”.

De asemenea, va fi ultimul scrutin prezidenţial cu miză – deşi există toate premisele ca în 2009 să nu mai existe nici o miză pentru prezidenţiale. Mandatul lui Traian Băsescu a demonstrat că preşedintele nu are o putere reală. Dacă aş fi Ion Cristoiu, aş zice că preşedintele are job descriptionul unui badigard de magazin sătesc: controlând justiţia şi serviciile secrete are grijă ca prietenii să-şi vadă liniştiţi de treabă, dar „miş-maşurile”, tot „vânzătoarele” le fac. Prin uşoare modificări legislative – trecerea serviciilor secrete sub controlul ferm al Parlamentului – şi punerea în aplicarea a celor deja existente la Justiţie – badigardul poate fi lipsit până şi de şpreiul lacrimogen cu care mai impresionează golanii mai slabi de înger astfel încât preşedinţia să nu mai aibă decât un rol decorativ, de monarh constituţional ales de popor. Depinde însă de Traian Băsescu. Dacă el va mai candida pentru un nou mandat, miza pentru preşedinţie va mai exista, ea fiind „să-l batem pe Băsescu” nu funcţia în sine. Am serioase dubii că el ar mai dori să candideze însă este posibil ca el să fie obligat de „oligarhii” buni, fiind singura pavăză a acestora în faţa „oligarhilor” răi, în condiţiile în care PD nu are cum să ajungă la guvernare.

Pentru PD, „eternizarea” în Opoziţie nu este neapărat un lucru rău. Demagogia ieftină şi populismul, incapacitatea de a-şi asuma orice răspundere îl fac mult mai potrivit pentru rolul de partid de opoziţie decât pentru acela de partid la putere. Faptul că o astfel de ipoteză este luată în serios de partid îl reprezintă şi concentrarea multora dintre liderii săi pentru poziţii în administraţia centrală. Pe de altă parte însă, fără pârghiile guvernamentale este posibil ca mulţi să eşueze datorită modului în care se vor aloca fondurile centralizate, de aceea ne putem aştepta la unele dezertări înapoi la PSD.

De asemenea, o previzibilă dispută Adrian Năstase-Traian Băsescu are un rezultat incert. Cât timp Traian Băsescu putea garanta victoria la preşedenţie, faptul că PD nu deţine guvernul nu este o tragedie foarte mare. Odată cu intrarea în luptă a lui Adrian Năstase lucrurile nu mai sunt chiar atât de sigure, mai ales că în disputa cu acesta liderul PD şi-a cam epuizat cartuşele. În plus, nu ar fi deloc exclus ca bătălia dintre „doi foşti comunişti” să lase loc liber unui outsider fără legături cu fostul regim.

În acest sens, intrarea lui Adrian Năstase în competiţie creează loc liber pentru PNL ca forţă alternativă fără legături cu regimul comunist. Practic, avem o bătălie între facţiuni ale fostului PCR/FSN iar PNL îşi poate asuma rolul de arbitru şi de „a treia cale”. Dacă liberalii îşi ajustează din mers tactica ce a dat roade în demonizarea lui Traian Băsescu şi vor continua în disocierea pre-electorală de PSD îşi pot asigura un scor mult mai bun cu un discurs pe tema „de ce să alegeţi tot între doi comunişti la douăzeci de ani la revoluţie?”. Dacă îşi vor juca inteligent cărţile, liberalii vor fi marii câştigători ai… victoriei lui Adrian Năstase.

7 comments to “Victoria lui Adrian Năstase – consecinţe”
  1. Foarte interesant punct de vedere. Realizabil, daca liberalii vor gasi si resurse umane care sa umble nitel la tactica si altele cu care sa iasa in fata. Cu un Crin nu se face primavara, totusi!

  2. Ar putea sa fie, dar avand in vedere cum „joaca” in ultima vreme si mai ales cu cine nu cred ca au sanse sa fie… nu zic ca PPL e vreo alternativa, dar partidele din Romania in general nu sunt o alternativa reala unul la altul.

  3. Hai ca esti tare, PNL-PSD la guvernare :)))))))
    Cine ti-a spus prostiile astea??? PNL si PSD ajung la guvernare doar daca fac 50% impreuna prin alianta inregistrata la tribunal. Adica niciodata :)))))) Plus ca UDMR ramane la guvernare daca intra in Parlament. Vor fi usor de desprins. Vezi numirea lui Ungureanu la sefia SRI. Amenintarea va fi aceeasi, anticipatele. Prin falsul numit „vot uninominal” nimeni nu va fi sigur de locul sau in Parlament. Singurele voturi eligibile vor fi circumscriptiile unde s-au obtinut peste 50%.Adica cateva procedente. Cateva, nu zeci.

  4. @StefanD
    Interesantă obiecţie, mă tem însă că nu ţine. Să presupunem că Traian Băsescu ar pune un premier PD. Acesta nu ar avea de unde să strângă o majoritate (de la 30% la 50+ este o diferenţă mare şi mă îndoiesc că PSD – Năstase nu-i ca Geoană sau Rus, el controlează partidul cu mână de fier – sau PNL vor dezerta ca PC).
    Rezultat, primul guvern este respins iar PSD şi PNL vor ţipa din gură de şarpe că „tiranul batjocoreşte voinţa poporului!”, „Traian Băsescu sursa tuturor relelor posibile!”, „Scandalagiul nu se lasă!” etc. Nu ar fi exclus ca următorul pas după respingerea premierului preşedintelui să fie o nouă tentativă de suspendare.
    Mai repede, Traian Băsescu va accepta înfrângerea PD în alegeri şi o va folosi ca argument pentru a-i mobiliza la campania electorală pentru un al doilea mandat („dacă nu mă aleg eu preşedinte se alege praful de voi”). În faţa electoratului, tema de campanie ar fi „Trebuie ca cineva să se opună abuzurilor guvernului”).

  5. Asa, si??? Uita-ti niste lucruri.
    PD-L (nu PD, vezi ca e oficial) va castiga alegerile. Sa zicem cu 35%. Insa se va face si o redistribuire. Depinde si de partidele care nu intra. Plus minoritatile, care reprezinta 4% din Parlament (ei voteaza mereu cu puterea).
    Probleme pt. Nastase:
    1. Nu are priza la public. De asta a si pierdut alegerile din 12 decembrie. Iliescu i-a adus voturile. Insa acum priza la public a lui Ilici e zero. Ai indoieli? Adu-ti aminte de ultimul miting PSD inainte de referendumul de suspendare. Cand a vorbit Iliescu, In 5 minute s-a golit zona Academiei. Mare performanta pentru batranul edec. Si de-atunci a mai trecut un an…:) Si va mai trece cateva luni.
    2. Stii cat a facut rating Nastase la Turcescu in emisiune? 0,9%. Cred ca nu-l mai invita ca-l lasa fara emisiunea. Si daca pierde, si daca castiga :))) Basescu facuse de aproape 3 ori mai mult cu cateva zile inainte …
    3. Dupa aparitiile lor de la TV (Basescu si Nastase) din ultima luna, ma intreb daca nu cumva Nastase a fost pe mare. Pana acum era arogant. Acum e marlan, mitocan si ce alte epitete mai doresti sa-i pui … Fii sigur ca multi au observat asta …

    PSD, cand a iesit cu oameni mai curatiei, a scos 23%. Acum au pierdut mult prin aparitia dinozaurilor … Cum sa-l voteze taranul simplu pe Mitrea? Sa-ti mai dau un exemplu, bunica mea. Mare fana a lui Iliescu pana de curand. Zilele trecute cand l-a vazut <>

    Pt. suspendare: Nu-s motive. Iarasi va zice CC ca presedinte isi indeplineste atributiile. Si iarasi o vor lua in freza PSD si PNL. Dar s-ar putea sa nu mai fie doar un simplu referendum …

    Si renuntati la tehnica asta: HOTUL STRIGA HOTII., ca nu tine. Ma refeream la populismul si demagogia PD-L pe care o tot sustineti. Daca facem comparatii intre partide, PSD si PNL sunt campioni detasati. Vrei sa va dau exemple?
    De fapt, ce insemna populism pentru dvs.?

  6. 1. Nu înţeleg ce tot îi dai cu PSD şi Adrian Năstase? Nu ei sunt problema. Pronosticul meu merge spre un 15-16% maxim pentru PSD. În schimb, PNL va avea mult peste 20. Cu totul, cele două ar obţine în jur de 40% fără redistribuire. Cu UDMR, care va intra în parlament, vor avea peste 50% cu redistribuire. Va fi destul de greu să impună un premier.

    2. Nu crezi că lehamitea faţă de Băsescu este cel puţin la fel de mare? Eu nu m-aş lăuda cu audienţe de 1%, chiar dacă adversarul a avut 0,3%.

    3. Dacă PNL şi PSD vor veni cu o majoritate va fi greu pentru Traian Băsescu să forţeze o altă majoritate, ca să nu mai vorbim că există un precedent negativ (circul din ultimii 3 ani). Cred că PNL a reuşit să impună ideea că Traian Băsescu este un scandalagiu şi că „nu se poate lucra cu el”.

    4. La data impunerii noului guvern, Traian Băsescu va fi pe final de mandat. Dacă va provoca scandal şi circ – şi fii fără grijă, PNL şi PSD vor face gălăgie maximă – care vor fi şansele de a mai fi ales?

    5. Despre PD, vezi articolul la zi.

  7. Si eu cred ca viitorul guvern va fi unul PSD+ PNL + UDMR din motive simple :
    1. PDL a atins maximul posibil si nu mai are de unde fura electorat
    2. Sustinerea Aliantei DA s-a bazat pe PNL si nu pe PD cum gresit se insinueaza azi.Cu plecarea oamenilor lui Stolojan PDL nu mai are ce lua din PNL , din PSd nu e cazul iar din UDMR incerca zadarnic Basescu!
    3. O infruntare Adrian Nastase – Basescu va fi in favoarea lui Nastase care acum are pozitia de „outsider” si nu in favoarea lui Basescu
    4. Lumea s-a saturat de Basescu si de incompetantii din PDL !( Boc, Vicleanu , Murgeanu etc …)

Comments are closed.