Minutul și scorul

babavoteazaAu mai rămas 4 luni până la începerea campaniei electorale pentru prezidențiale și încă nu știm care sunt candidații, situația politică fiind în continuare foarte volatilă.

În PSD, continuă războiul între Victor Ponta și Liviu Dragnea pentru controlul partidului. Problema PSD este că, în eventualitatea ieșirii lui Victor Ponta din joc, viitorul lider este unul cu reprezentativitatea strict internă. Liviu Dragnea este un bun organizator, un lider recunoscut și respectat în interior, însă nu foarte relevant în electorat, cu o charismă redusă. Un Octav Cozmâncă evoluat, dar departe de un Ion Iliescu sau Adrian Năstase, chiar și de Victor Ponta.

În cealaltă tabără, Dan Șova nu are cum să fie luat în serios de cineva. Prietenul lui Victor Ponta este de un comic involuntar, umplut de ridicol cu autostrăzile desenate dar niciodată demarate.

În momentul de față, Victor Ponta are un viitor politic incert. Scandalul Duicu continuă și-i poate aduce un dosar penal pentru complicitate la trafic de influență, care să-l scoată complet din cursa pentru prezidențiale. Înlocuirea lui Șova cu Ioan Rus și șantajul „ori cu mine, ori la pușcărie” nu sunt deloc în măsură să-i consolideze poziția atâta timp cât el nu a oferit partidului nici bani, nici protecție. Din punct de vedere practic, „grupul de la Cluj” este mai degrabă „cuplul de la Cluj”, fiind compus din Rus și Dâncu, iar rezultatele lor de-a lungul timpului nu sunt tocmai de excepție.

Din punct de  vedere politic, Ponta a fost salvat de scandalul Băsescu, venit la timp exact ca să oprească discuțiile care începeau să apară cu privire la performanțele mediocre ale guvernării sale, ratarea discuțiilor cu FMI, amânarea reducerii CAS, situație care pune sub semnul întrebării sustenabilitatea măsurii, creșterea prețurilor la combustibili, taxa de stâlp care a adus surprize neplăcute în economie.

În absența investițiilor, oprite complet, la fel ca sub guvernele Boc, economia gâfâie, exporturile singure nereușind să creeze bunăstare și să ridice nivelul de trai, fiindcă vorbim în principal de companii străine, care folosesc forța de muncă ieftină și își externalizează profiturile.

De partea cealaltă, nici Dragnea nu are ce face în afară de a aștepta la cotitură momentul favorabil pentru eliminarea lui Ponta.

În PNL, Călin Popescu Tăriceanu a eșuat în încercarea de a face o breșă semnificativă. Sunt 7 parlamentari care i s-au alăturat și cel puțin un europarlamentar, Norica Nicolai, încă unul din eșecurile lui Crin Antonescu. Rămâne de văzut dacă fostul președinte al PNL va avea resursele necesare înființării unui partid înainte de a eșua ca firimiturile desprinse din PDL (FC, NR, PMP).

Mormăielile din PDL la adresa PNL din partea unui Predoiu, Emil Boc, Ion Oltean sau Cezar Preda, mult amplificate de media fidele Elenei Udrea nu au nici o șansă să împiedice fuziunea celor două partide.

Președintele se vede lovit exact în zona în care își construise titlul de glorie al mandatului său: Justiția. Despre legăturile familiei Băsescu cu clanul interlop al lui „Bercea Mondial” se știa de multă vreme, președintele însuși întâlnindu-se de câteva ori cu el în public.

Despre situație și despre dosar se știa încă din 2011, când procurorul de caz făcuse declarații despre mita luată de Mircea Băsescu, fiind ulterior retras. Ce s-a întâmplat cu dosarul în tot acest timp și de ce scandalul izbucnește tocmai acum, este greu de știut.

Din punct de vedere politic, confirmarea irelevanței lui Traian Băsescu venise în 2012, când rezultatului referendumului i-a fost covârșitor împotrivă. Proiectul PMP a mai dat o gură de oxigen simpatizanților rămași pe baricade, însă evoluția dezamăgitoare a acestuia, transformat dintr-un proiect cu oameni noi într-o unitate de reciclare a PDL, culminând cu scorul slab la alegerile europarlamentare au limitat și mai mult posibilitățile lui Traian Băsescu de a mai influența politica internă. În momentul de față, în afară de plata unor polițe, Traian Băsescu nu mai are ce să facă. PMP este cvasi-dezintegrat, Elena Udrea este incapabilă să se descurce singură, iar restul din PMP nu depășesc statutul de figuranți.

2 comments to “Minutul și scorul”

Comments are closed.