Pisica pe acoperișul fierbinte…

Cat_on_a_Hot_Tin_Roof,_JerusalemÎn următoarele 75 de zile nu merg la nicio saună, nu merg nicăieri, stau numai acasă. Nu trebuie să facem greșeli în următoarele 75 de zile. Victor Ponta

Așa cum am spus de nenumărate ori, singurul adversar al lui Victor Ponta este „oricine în afară de Ponta”. Ca să câștige adversarul său, Ponta trebuie să enerveze suficient de tare încât electoratul să se mobilizeze împotriva sa.

 

Deocamdată, masa critică este destul de departe de a se atinge, însă ecartul între el și Johannis nu este atât de mare. În mod normal, PSD poate aduce între 35-40%. Spre deosebire de europarlamentare, PSD nu-și poate permite să tragă și pentru alți iepurași, întrucât pentru ei este foarte important ca scorul lui Ponta să înceapă cu 4. Toți candidații din zona de influență PSD (Tăriceanu, Dan Diaconescu) nu vor lua din electoratul „dreptei”, ci din cel al PSD, astfel că, cel mai probabil, nici unul dintre ei nu va „reuși” să se înscrie în cursă, din diverse motive onorabile.

De partea cealaltă, Johannis poate conta pe circa 25-30%. Spre deosebire de Ponta, lui nu-i „fură” nimeni din electorat, din contră. Nici Monica Macovei (în măsura în care intenția ei chiar se va materializa), nici Elena Udrea nu ating același electorat. Însă, Johannis nu poate câștiga alegerile, singura variantă este ca Ponta să le piardă.

Cum poate pierde Ponta? Așa cum am spus, singura variantă este ca el să enerveze electoratul suficient astfel încât să se mobilizeze împotriva sa. Aici sunt câteva elemente care pot contribui la asta:

  • Dan Voiculescu. Am detaliat acest subiect, nu mai insist.
  • Legea resurselor minerale. Aici este un potențial de scandal enorm. Am spus că o problemă a lui Victor Ponta este că el nu livrează. Nimic, pentru nimeni, în afară de camarila proprie. Pe de-o parte, nu va fi sprijinit fără o dovadă concretă. Pe de altă parte, acest sprijin poate avea un potențial exploziv a la „Arafat” și cazul Roșia Montană. În plus, „nu ne vindem țara” este sloganul de bază al electoratului PSD din vremea lui Ion Iliescu așa că astfel de vânzare pe bani puțini riscă să-l îndepărteze de „poporul PSD”. În relația cu „marii investitori”, Ponta a lovit puternic prin taxa de stâlp care a subțiat mult profiturile unor companii, iar scăderea CAS pare că se îndepărtează și este posibil să fie o compensație prea mică.
  • Recesiunea. După momentul 2009, recesiunea este un cuvânt care sperie. Faptul că după doi ani de guvernare reintrăm în recesiune fiindcă guvernul nu a făcut absolut nimic este un motiv de enervare destul de puternic. Deja s-a iscat un mic scandal fiindcă INS a vrut să cosmetizeze, astfel că lumea va fi foarte atentă la anunțul din octombrie.
  • Adrian Năstase. Fostul lider PSD a ieșit din închisoare cu „câteva idei mai extravagante”, după cum s-a exprimat. În prima declarație din libertate a ținut în mod expres să trimită două săgeți la adresa lui Victor Ponta – alegeri anticipate anul viitor, tânăra generație care își uită înaintașii. Am putea adăuga aici și ideea de creștere a rolului Parlamentului… În plan intern, Adrian Năstase poate coaliza facțiunile anti-Ponta din PSD (care nu sunt puține) și le-ar putea organiza, fostul premier fiind dintr-o altă clasă decât Liviu Dragnea.

Aparent, chestii benigne, insuficiente pentru a forma o masă critică. Însă nici Raed Arafat nu părea o miză semnificativă… Realitatea este că în societate se acumulează tensiuni și frustrări, care la un moment dat vor răbufni.

One comment to “Pisica pe acoperișul fierbinte…”
  1. Dar de ce sa stea acasa? Vantu e plecat in concediu si nu-l gaseste la resedinta? Se pare ca da. Oricum, tot si-a facut de drum pana in China. A vrut cu siguranta sa ia cu el si cativa exportatori romani doar ca usa din spate a avionului nu s-a mai deschis ca sa urce si ei. Si atunci s-a sacrificat si s-a dus singur.

Comments are closed.