Puncte-puncte

Din nou, pe scurt:

  • A apărut primul sondaj „oficial”, cel de la IMAS. Lăsând la o parte procentul exagerat al PD, se confirmă că după următoarele alegeri vom avea un spectru politic simplificat. Scorurile mari ale PD şi PNG nu se vor confirma, fiindcă o bună parte din alegătorii lor nu sunt activi politic (în sensul că nu se vor prezenta la vot), ei votând doar declarativ. Dacă PNL şi PSD îşi vor mobiliza bine electoratul (şi există toate premisele în acest sens), cele două vor avea însumate chiar un scor mai mare decât PD. Rămâne însă de văzut cum se vor împărţi procentele între PNL şi PSD.
  • Jenant comportamentul celor de la Cotidianul. Nu vorbesc acum de reacţia celor doi – de la TRU oricum nu avea nimeni vreo pretenţie – ci de reacţia colegilor lor, care au pierdut o bună ocazie de a tăcea. Cel puţin Rogozanu e de-a dreptul comic.
  • În ultimele zile am interacţionat foarte mult cu administraţia de stat – au fost 3-4 zile în care am trecut prin mai multe instituţii decât cele 2-3 cu care interacţionam în mod obişnuit – şi am rămas efectiv surprins pozitiv de transformări. Mulţi tineri (şi tinere 😉 ), pregătiţi, informaţi şi… amabili. Mă tem că nu avem un popor pregătit pentru o astfel de administraţie. „Poporul” nu s-a obişnuit încă să ia un bon de ordine, să citească informaţiile de pe afişe (care cuprind tot ce este nevoie), să completeze un formular cu rubrici minimale (nume, prenume, buletin, cnp, adresă) şi, overall, o neîncredere funciară. La fiecare ghişeu, eu rezolv în maxim 2-3 minute, dar celor dinaintea mea le trebuie cel puţin o jumătate de oră. Şi nu din vina funcţionarilor. Dar o să dezvolt subiectul curând.
  • Liberalii sunt nişte idioţi. După ce statistica a anunţat rezultatele pe primul trimestru, ei nu au organizat încă o conferinţă de presă să arate ce bine a fost în 2007 (şi chiar a fost bine). Evident, că presa a ignorat aproape complet subiectul (cu excepţia sumarelor conspecte de pe Mediafax şi/sau Rompres).
  • Prin votarea uninominalului, Traian Băsescu mai pierde încă o temă de campanie. Va fi interesant de urmărit rezultatul demersului PRM, care poate ţine subiectul în atenţie. Dacă CC acceptă contestaţia, Traian Băsescu poate merge pe ideea că „au făcut-o special”, deşi nu ştiu dacă va merge în condiţiile în care legea a fost votată şi de PD.
4 comments to “Puncte-puncte”
  1. „Mă tem că nu avem un popor pregătit pentru o astfel de administraţie.” asta e super tare. dupa ce decenii la rind ai tinut oamenii la cozi si ti-ai batut joc de ei, sa ai acum o usoara injectie cu civilizatie nu e de natura sa schimbe asteptarile. e nevie de exercitiul ala cu pus hirtie la buda pina n-o mai fura nimeni ori de cite ori e nevoie. dar sint de acord administratia romaneasca nu e cu nimic mai prejos decit companiile romanesti. fie ele si de succes.

  2. 5 puncte, sa le luam pe rand:
    1.) Ca om care am lucrat voluntar (pe timpul facultatii) la efectuarea de sondaje, iti spun sa nu ai increde in nici unul, mai ales pe teme complexe, cum e si cea politica.
    2.) TRU are o mare problema. Pe langa faptul ca are de multe ori dreptate o face si cu stil. Si asta ii doare pe ceilalti. Mie mi-a placut, imi place si imi va placea in continuare.
    3.) Esti prea optimist. Depinde si de institutii. In unele nici nu vrei sa intri …
    4.) Vezi „Restantier”
    5.) Nu fa si tu aceeasi greseala ca majoritatea, Asta nu este vot uninominal. E o corcitura intre lista si uninominal, insa ia mult prea mult din cel de lista. Doar daca candidatul ia peste 50% va fi ales uninominal (majoritatea dintre ei vor fi in tinutul secuiesc). In rest votul nostru se contabilizeaza in dreptul partidului, ca si pana acum.

  3. 2. Gustibus non disputandum.
    3. Nu pot să spun că am interacţionat cu toate, însă pot să spun cu certitudine că evoluţia este superioară evoluţiei de ansamblu a societăţii.
    5. Nu fac nici o greşeală. Tu faci. Chiar dacă la modul teoretic există posibilitatea ca un câştigător al unui colegiu să piardă mandatul, în practică şansele sunt foarte reduse, fiindcă este greu de crezut ca un partid de 1% să poată câştiga un colegiu.

  4. 3. Din pacate, nu e superioara societatii. Evolutia in zona functionarilor publici a ramas mult in urma pana prin 2003. Acum doar se recupereaza diferenta. Atat. Ai spus ca vei reveni pe tema asta. Chiar as fi curios sa stiu pe unde ai intalnit asemenea functionari …
    5. Aici tu gresesti, nu eu. Probabil ca nu ai citit legea, cum nici eu n-am facut-o. Insa din ce am inteles din discutii de pe net (la TV inca nu am vazut o discutie serioasa) e ca daca nu obtii peste 50%, depinzi si altii de la tine din partid. Spre exemplu, daca intr-un judet cu 10 colegii, castigi fara a avea majortitate, 7 dintre ele, iar la nivelul judetului un procent de 40%, atunci trimiti in parlament doar 4. Pe primii 4 ca procent.

    Daca nu faci pragul de 5%, trebuie sa castigi 6 colegii la deputati sau 3 la senatori ca sa contezi. Mai putin, nu intri.

Comments are closed.