Aritmetica turul doi

mathfun700.000. Aceasta este diferența reală pe care o are de recuperat Klaus Johannis în turul doi. Însumând voturile date în primul tur pentru candidați și adunându-i corespunzător, Victor Ponta ajunge în jur de cinci milioane (Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Diaconescu, Vadim Tudor, Theodor Meleșcanu), Klaus Johannis (Klaus Johannis, Elena Udrea, Monica Macovei, maghiari) în jur de 4,3 milioane. Asta înseamnă 9,3 milioane de voturi. Evident că nu putem vorbi în nici un caz de potrivire 100%, însă cel mai probabil „pierderile” se distribuie egal, deci, diferența se păstrează.

În turul doi au fost în ultimele două rânduri peste zece milioane (la ultimele alegeri chiar peste 10,5 milioane), asta înseamnă cel puțin 700.000 de voturi în plus.

Vot cu vot:

PSD – Potențialul maxim al PSD după Ion Iliescu a fost 4,2 milioane, obținute de Adrian Năstase în 2004, în primul tur. În turul doi a mai luat 600.000 de voturi, preponderent de la maghiari. Ponta a luat 3,8 milioane de voturi, un scor foarte bun. Ținând cont de rezultatele de la celelalte alegeri recente, potențialul electoral al PSD singur este în jur de patru milioane, deci Ponta nu mai are ce voturi să adune de aici, încât să conteze.

Naționalist-populiștii – reprezintă surpriza acestor alegeri, în condițiile în care nici Vadim, nici Dan Diaconescu nu au făcut cine știe ce campanie. Scorul cumulat este de 750.000 de  voturi, care se vor duce la Victor Ponta, electoratul respectiv neavând cum să voteze un alogen. Ceea ce va fi important și determinant asupra scorului final este prezența lor la vot. Ținând cont de mesajele PSD – Johannis vinde Ardealul, mobilizarea va fi semnificativă. 3,8 + 0,75=4,55.

PNL-Tăriceanu – un scor un pic mai mare decât mă așteptam personal, dar în linia estimărilor din sondajele pre-electorale, în partea de jos a acestora. Sunt nostalgicii USL. Și către ei PSD a transmis semnale puternice – regretul că în sediul USL se „lăfăie omul lui Băsescu” (asta dacă vă întrebați de ce sunt atât de sentimentali Ponta și Dragnea). De aici ar fi 500.000 de voturi, deci 5,05 milioane.

Klaus Johannis – 2,8 milioane reprezintă un scor bun pentru un candidat al unei alianțe din două bucăți de partide (din PNL avem desprinsă aripa Tăriceanu, din PDL pe Udrea și Macovei – adică 1,5 milioane de voturi). Cu 4,3 milioane de voturi am fi avut cel mai bun scor al unui candidat de dreapta din istorie în primul tur.

Aproape un milion de voturi reprezintă moștenirea electorală a lui Traian Băsescu, împărțită între două femei care reprezintă una latura populistă a președintelui, cealaltă latura justițiară. Din partea lor au venit atacuri puternice la adresa lui Johannis, însă, în ciuda acestui fapt, vorbim de un electorat anti-PSD, care va avea mobilizarea necesară pentru a veni la vot. 3,8 milioane.

Maghiarii. În jur de 400.000 de voturi. Reprezintă clou-l acestor alegeri. Cu o prezență normală a acestora la vot, Johannis are o șansă. Ajungem la 4,2 milioane.

Diaspora. O mobilizare mult mai bună decât la precedentele alegeri, au fost 160.000 de voturi. Ținând cont de scandalul creat aiurea-n tramvai de PSD, este posibil ca mobilizarea să fie mai mare și să se ajungă la 200.000 de voturi (în măsura în care, tehnic, va fi posibil). Ar mai fi de aici în jur de 150.000 de voturi, deci 4,35.

Acestea sunt voturile de la primul tur și, în proporție de 95%, din turul doi. Dacă se rămâne în interiorul acestei paradigme, rezultatele sunt clare, chiar dacă la fiecare tură de prezidențiale au fost alegători care au venit doar la „finală”. Vorbim de 300, maxim 400.000 de voturi „noi”. Chiar dacă ele vin aproape exclusiv pentru Johannis, nu sunt suficiente fără sincope de mobilizare în tabăra cealaltă.