Puncte-puncte la final de campanie

williamshistorian-s1909p235Poate cea mai importantă concluzie după această campanie electorală este că Opoziția are un nou lider. Chiar dacă nu va câștiga alegerile, Klaus Johannis a demonstrat că „face față provocărilor” și cu greu va putea fi detronat. În cazul în care pierde alegerile, cel mai probabil va fi premier după alegerile din 2016, dacă nu cumva vom avea alegeri anticipate până atunci.

PSD poate să piardă alegerile nu din cauza corupției – ambele tabere sunt cam la fel de „mânjite” sau la fel de incompetente – până la urmă, tânăra Petrescu nu face altceva decât continue tradiția unor Ialomițanu, Pogea sau Sebi Vlădescu, Șova pe Elena Udrea și am putea continua la nesfârșit. Nu. Ceea ce îi poate pierde, ca și pe Traian Băsescu, este nesimțirea, aroganța și disprețul. La care se adaugă, bonus, minciuna repetată la Victor Ponta.

Corupția nu mai este o temă, ea s-a epuizat odată cu dezamăgirea produsă de PDL, care a demonstrat că „dreapta” este la fel de rapace ca și „stânga”, dar întrecând-o în aroganță și dispreț. Nivelul de ură generat de guvernarea PDL a dus la gonflarea PSD dincolo de limitele sale „naturale” de 35%, așa cum aroganța lui Năstase a dus la prima prăbușire a PSD, în 2005. Așa a apărut și proiectul USL. Că a fost și PNL pe-acolo, a fost mai degrabă un bonus. Scorul de 5% al lui Tăriceanu arată că în jurul liberalilor gravita un nucleu semnificativ de alegători de „stânga”, care mai degrabă votează cu liberalii fiindcă le e rușine/jenă să voteze cu PSD.

E foarte simplu să spui că PSD este votat de proști, asistați și alte „legume sociale”. Te face să te simți tu, cel care votezi altceva, superior. Demograficele arată însă că lucrurile nu stau așa. PSD a ajuns să fie bine reprezentat în zona celor cu studii superioare (unde este adevărat că „dreapta” încă mai deține supremația). A câștigat Bucureștiul și alte câteva orașe mari. Asta pentru că, în ciuda corupției, PSD, ca partid, nu este văzut atât de disprețuitor și arogant. Aici ar trebui să folosim timpul trecut.

Acum, PSD a ajuns în aceeași situație ca sub Năstase (și poate nu este întâmplător că Victor Ponta i-a fost ordonanță). Dacă mai dura campania o săptămână, nu mai mult, diferența de 10% ar fi fost în favoarea lui Johannis. Faraonizarea lui Ponta depășește chiar dimensiunile din vremea lui Năstase. Asta a făcut ca un meci câștigabil la scor de forfait să se joace și să le tremure chiloții până la numărarea ultimului vot. La începutul campaniei lumea era apatică, neimplicată emoțional. Circul din diaspora, manifestările faraonice, atacurile abjecte și inutile au trezit frici aparent depășite. Au arătat un PSD care, deși domina autoritar scena politică, tremura de frică. Habar n-am de unde frica asta, însă tot ce au făcut în campanie denotă teama. Au avut totul și luni dimineață s-ar putea să nu mai aibă nimic. Nici măcar simpatia stârnită unora de bietul Mircea Geoană.

Lui Ponta i se potrivește o poezie a lui Jebeleanu – Hanibal:

Nimeni n-avea ceea ce el avea:
superba lui trufie
și elefanții
și labele lor sfărâmând vertebrele
acestor Alpi albiți de spaimă.

Călca, de- abia sa se audă, peste stânci
și s-auzea în lună, și
nimeni nu mai văzuse trâmbițele
de piatră ondulândă ale acestor fiare.

Și n-au învins.

Sursa foto

 

8 comments to “Puncte-puncte la final de campanie”
  1. Iohannis a pierdut pe mâna lui și nu va putea ajunge într-un mare rol în 2016 pentru că harta politică se va schimba până atunci. Singura sa șansă ar fi ca ACL, noul PDL, să țină stindardul sus, ceea ce pare puțin probabil atâta vreme cât tot Blaga & Co. par a nu se simți să se dea treptat înapoi.

    • Momentan nu este foarte clar cine a pierdut. Vedem luni. În ceea ce-l privește pe Johannis, alternativa fiind Băsescu-Udrea…
      Nu se schimbă nici o hartă politică. Evoluțiile sunt lente, nu apar mâine partide noi ca să câștige alegerile în 2016. Tot PSD vs. PNL va fi.

  2. Senzaţia mea e că populaţia început să facă uşor-uşor curăţenie. Drept urmare, nu mă aştept la un nou partid, ci la primenirea celor existente.
    PDL e singurul partid complet nereformat, cu mentalităţi comuniste. La orice nivel.
    Să sperăm că duminică se termină cu generația anilor 50 la putere, va avea o contribuție importantă la ce susțin eu.

  3. @Mihai
    Dădeam like dacă eram pe FB :))
    Adevărul e că oaia a cântat cum l-a dirijat ciobanu 😛

    @Cristi
    Gândește optimist, Ponta președinte înseamnă că un om mai pregătit ca celălalt ajunge președinte. În plus, avem șansa mare de a avea din nou pe Tăriceanu la Palatul Victoria!

  4. Cred ca frica cea mai mare fata de PSD e chiar opera PSD, dupa cum zici.

    Da, si ceilalti au fost hoti, corupti, aroganti.

    Dar PSD-ul e mult peste. E prea bine organizat. Mult prea arogant. Prea multe televiziuni cumparate.

    Gasca Boc si companie erau mielusei. Iti imaginezi popi cantand „Votati Boc” prin biserici? Sau turism electoran en-gros organizat de Videanu in Teleorman, de unde este de loc? Videanu e putred de bogat si bagat in multe porcarii, dar e prea lenes pentru asa ceva. Prefera tablele cu amicii in Monte Carlo.

    Pur si simplu astia de la PSD au facut un preview la cum o sa arate tara in urmatorii 6 ani. Da, 6 ani, ganditi bine, despre asta discutam. In 2016, cu PSD la guvernare si Ponta presedinte e clar cine o sa formeze noul guvernul.

    Eu m-am uitat la acest preview si mi s-a facut rau. Nu am niciun chef sa le dau astora toata puterea pe urmatorii 6 ani. Cu tot balamucul dat de o coabitare.

    Plus ca acum alternativa la Ponta nu e Basescu, Boc sau Udrea, ci Iohannis.

    Pentru mine e clar.

Comments are closed.