Votul uninominal – start spre feudalizarea României

Deja se prefigurează primele consecinţe ale votului uninominal, pe care le prezisesem în urmă cu ceva vreme: revitalizarea „baronilor locali”. Nu numai că aceştia se vor întări şi mai mult, dar va scădea complet dependenţa lor de partidul care i-a propus şi se va produce fenomenul invers, conducerile centrale ale partidelor vor deveni dependente de toanele acestora.

Judeţul va deveni şi mai dependent de un jupân local care poate ajunge să controleze ferm tot ce înseamnă politicieni locali (cel puţin ai „propriului” partid – primari, parlamentari) pe care să-i folosească pe post de masă de manevră. E greu de presupus că un parlamentar va putea fi ales fără „binecuvântarea”jupânului (indiferent de partid).

Ce se va întâmpla este evident după numele celor care şi-au anunţat intrarea în cursă, dintre care unii oricum sunt lideri autoritari ai teritoriului. Pe termen lung, schimbarea raportului de forţe între liderii locali şi liderii centrali poate duce la mutarea interesului „greilor” spre politica locală, ceea ce poate crea premisele apariţiei în zona centrală a unor politicieni diferiţi de cei actuali. Mai buni sau mai răi. Teamă îmi este că va fi mai rău, fiindcă un feudal va folosi aceste oportuniţi pentru a-şi recompensa „vasalii”.

Fără alegerea şefilor Consiliilor Judeţene prin vot uninominal ar fi adus putere organizaţiei locale, nu unui singur individ. Sigur, exista oricum riscul ca organizaţia să fie controlată de un singur individ, cum se şi întâmplă în multe locuri, însă mai exista şi presiunea „centrului” care, în noile condiţii, va deveni minimă.