Pariul pe economie

Așa cum arată lucrurile, forțele de Opoziție au modificat accentul de la Justiție pe Economie. Pe de-o parte este OK, Justiția era deja o temă răsuflată, s-a mizat pe ea exagerat, isteric și fără nici un fel de nuanțe. Pe de altă parte, însă, este o zonă la care PSD este tare. Economia a mers întotdeauna bine sub guvernările lor și, în ciuda unui guvern PSD din ce în ce mai incompetent nu există derapaje majore, există o creștere economică recunoscută inclusiv de Opoziție. OK, nu la nivelul „propagandei”, dar ce așteptări ai de la propagandă? Nimeni nu se dă cu șpreiul Axe și speră să-i cadă la picioare toate bunătățile ca-n reclamă.

Una din tezele pe care mizează Opoziția este că întârzierea bugetului se datorează faptului că „nu se închide” și că PSD a trebuit să „cosmetizeze cifrele” ca să iasă. Fals. Fără a avea vreo informație certă din interior, mi se pare la mintea cocoșului că întârzierea are cauze mult mai naturale. Negocierile. Atât cele interne, cât și cele externe, cu ALDE, UDMR, minoritățile.

„Măsluirea” cifrelor într-un buget este foarte dificil de făcut și necesită o expertiză care depășește mult capabilitățile actuale ale PSD. Grecia a beneficiat de expertiza firmelor mari de audit și a experților băncilor creditoare pentru a-și face un buget „fals” credibil care să reușească să păcălească CE și Eurostat. România nu este într-o bulă izolată, există raportări, există statistici transmise la Comisia Europeană, nu este posibilă chiar așa o „mânăreală”.

LIviu Dragnea nu are o poziție de forță în PSD. Controlul său asupra partidului este unul bazat pe negocieri permanente cu taberele din interior. Ținând cont că din decembrie până la mijloc de ianuarie au fost concedii, evident că aceste negocieri au durat mult. Și au fost OK, se pare, pentru că, exceptând ceva vocalize de la unii primari care s-au potolit repede, probabil doar ca să bifeze și ei un protest, nu au existat mari împotriviri.

Ratarea Opoziției este că au ales ca vectori de imagine două persoane care, deși au în spate CV-uri impresionante, se comportă isteric, vin cu declarații apocaliptice, ușor de demontat. Plus că, în momentul în care Isărescu spune cu gurița lui că „a fost un ușor atac asupra cursului”, oferă el însuși un argument tezei PSD că „străinii ne atacă țărișoara”. Mai vine și Consiliul Concurenței cu amendă uriașă pentru câteva supermarketuri și deja PSD este confirmat. OMV, BRD anunță profituri record? Multinaționalele jupuiesc țara! Iese Johannis să apere bugetul SRI? Voala statul paralel în acțiune!

Pe teren economic nu ai cum combate PSD. Dacă la capitolul Justiție mai avea vulnerabilități, pe plan economic s-au descurcat. De la introducerea cotei unice, avem pentru prima dată implementat un model economic care funcționează. Chiar și după ce tăiem inflația, creșterea prețurilor, tot rămâne o creștere a nivelului de trai care nu poate fi negată. Din punct de vedere macroeconomic, indicatori sunt OK. La nivel micro se simte creșterea economică.

Da, evident, nu se poate miza la infinit pe wage lead growth. Dar, ținând cont de diferențele dintre remunerarea capitalului și remunerarea muncii, mai este încă loc până să se ajungă la nivelul european. Pe de altă parte însă, Opoziția nu vine cu nici o altă idee, în afară de „Jos PSD!”.

Să fie clar, PSD nu are absolut nimic cu multinaționalele, Soroș, UE… Este discurs pentru galerie, așa cum de partea cealaltă avem #muiePSD, #ciumaroșie. Măsurile economice aparent luate „împotriva capitaliștilor” au fost de fiecare dată dublate de măsuri „compensatorii”. PSD s-a dovedit mult mai pro-business decât orice partid de dreapta. De aceea, dincolo de exagerările piaristice, relația PSD cu mediul de afaceri nu este deloc una tensionată.

Singurele sale tensiuni sunt cu UE care au interes în promovarea agenților proprii – Johannis și Cioloș – în vreme ce PSD se află de partea israeliano-americană. Ok, lucrurile comportă nuanțe, dar în linii mari cam acesta este jocul extern.

10 comments to “Pariul pe economie”
  1. Pingback: Știrile zilei - 14 februarie 2019 ⋆ zoso blog

  2. Sunt de acord cu greseala opozitiei, de a merge pe tactica disperarii, pe termen lung va esua, pe termen scurt va ciupi. Legat de discutia pe partea economica, PSD a venit cu niste modificari pe care nu cred ca un partid veritabil de dreapta le va face vreodata, asa ca avantaj ei. Din pacate in Romania, nimic nu e transparent si totul se poate schimba intr-o fractiune de secunda, asa ca masurile alea vor trebui sa treaca testul timpului(schimbari, poate si retroactiv cine stie?).
    Legat de discutia la nivelul bugetului, treaba este destul de simpla, bugetul se bazeaza pe o crestere economica de 5.5% si un curs de 4.6, respectiv mareata absorbtie de fonduri europene, care cica ar fi fost record prin Decembrie. Sa le luam pe rand:
    -Crestere economica, intotdeauna previziunile statistice ale noastre au fost peste ale celor din jur si cica si realitatea ar fi fost alta diferenta fiind de 1-3% in anumite cazuri. Acum mai este o discutie si cine tine evidenta la realitate, dar pe alta data.
    -Cursul 4.6, mai toate mintile luminate sunt de acord ca sub 4.7 nu scazi acum asa ca om trai si om vedea, pentru a nu se duce la 4.8 BNR ar fi cheltuit vreun miliard de euro din rezerva.
    -Fondurile europene, sunt cea mai buna gluma facuta de pana acum, aceste fonduri sunt niste ninja pentru romanul de rand si asa zisele absorptii, intotdeauna vor fi facute la anu, nu acum.
    Legat de discutia de manipularea statisticii, nu o sa intru in discutie prea mult. Aceasta statistica ajuta in principal Romania sa se imprumute un pic mai ieftin. Dupa cazul Greciei, sunt de acord nu mai poti da clasicele maradone, dar orice ciupeala in marja de eroare nu va atrage atentia. Daca CE, anunta ca am depasit targetul de deficit, pariul isterical pe economie al opozitiei va fi castigat.

    • Ideea este că un buget nu este ceva fix. o dată făcut, cu el mori. El se adaptează în funcție de evoluție, de aceea sunt 3-4 rectificări pe an. Deci nu există problema că nu se vor încadra în deficit.

      • Perfect de acord, cu o mica mentiune. Ca sa faci rectificare, trebuie sa ai de unde. Clasicele metode magice de a face sa para ca ai bani sunt:
        -impingem datoriile cat mai mult, plata scadenta in octombrie o impingem anu viitor, ca totusi suntem oameni;
        -ne mai jucam cu creditele de angajament, dar asta e treaba fina;
        -bugetam o absorptie record de fonduri europene, ca na e frumos sa spui c-o sa rupem fondurile UE in doua, desi in tara nu se prea vede asta;
        -tinem cat putem de bani, nu-i cheltuim prea mult si cand ne bat obrazu unii, mai platim datoriile cat sa le inchidem gura, intotdeauna facem asta cand stim ca se apropie rectificarea bugetara;
        -in caz de nu mai avem solutii, inventam o taxa pe are o va plati cineva;
        -cea mai dureroasa mergem de na caciulim pe la straini pe care-i scuipam, FMI, UE astia;
        Acum, nu mai discutam si de restul de chestii, interventia BNR pentru a da o senzatie ca situatia este cat se poate de normala, ori infrumusetarea frumoasa a statiscii(vezi problema lui Ponta cand a l-a dat afara pe seful de la statistica). Toate fiind facute, pentru ca Romania sa se poata imprumuta de pe piete la o dobanda cat de cat acceptabila. Cand povestea asta se va afla(fie va confirmata de CE, ori din cauza unor turbulente vom repeta episodul 2010), atunci vreau sa vad specialistii economici pe care ii are PSD la lucru si ce solutii au.

        • De acord în linii mari, așa se întâmplă la rectificări. Mai puțin ultima liniuță, dar, na aia dacă se împlinesc „previziunile” lui Cîțu 😀
          Ideea este că cifrele macro sunt OK, chiar dacă datoria crește, este datorie privată, nu a statului, aceea a scăzut. De asemenea, până și Manole a recunoscut că deficitul este sustenabil, și, cel puțin în momentul de față, nu se poate spune că este prietenul guvernului ca să le facă astfel de servicii.

          • Previziunile pesimistilor de serviciu, nu le iau foarte mult in calcul, le citesc si trec mai departe, ca e Citu, Caramitru, Guran etc.
            In schimb, incerc sa vad niste corelari intre lucruri si in acest moment mi se pare imposibil de realizat, ce vrea PSD sa faca anu asta fara: devalorizare controlata de moneda, mici cresteri de dobanzi, respectiv niste mici reforme in aparatul de stat.
            Legat de cifrele macro si influentele lui Manole, nu ma pronunt. Pur si simplu exista un spatiu de manevra in cazul unei crize financiare. Faptul ca acum coalitia de guvernare incearca sa profite de acel spatiu de manevra, prin lansarea acestui buget mega optimist, imi da oarecum de gandit in contextul actual. Dupa cum se stie, principalii nostri parterneri comerciali se asteapta la o crestere incetinita, ori o stagnare. De asemenea Italia se pregateste de o recesiune, si este foarte posibil ca aceasta sa afecteze si pe altii.Cum zona euro, este o chestie destul de fragila, as prefera un pic de prudenta amestecata cu un pic de optimism, 5.5%, este un optimism extrem, ceea ce in cazul unei crize ne va dauna. In rest, astept profesionistii PSD, sa-i vad cum se vor comporta in cazul unei crize financiare, pentru a fi pe deplin convins de profesionalismul lor.

    • Pe 2018 nu au fost diferențe semnificative între planificat și executat. Uite ce zice Socol de creștere:
      „De unde vine cresterea economica de 5,5% in 2019 fata de 4,5% estimata pentru 2018?

      Pe partea de ofertă (din ce sectoare vine valoare adăugată mai mare) avem in 2019 fata de 2018 un plus de 0,2 puncte procentuale la contributia Industriei, un plus de 0,4 pp la Constructii și un plus de 1,1 pp la Total servicii
      • La Constructii – tb reamintite cresterea investitiilor publice plus Acordul semnat de Guvern cu Companiile din sectorul de Constructii (salariul minim 500 euro plus alte facilitati acordate acestui sector…certificare profesională; măsuri drastice pentru combaterea muncii la negru; Adoptarea Legii privind Casa Socială a Constructorilor; Perfectionarea legislaţiei privind achiziţiile publice; Obligativitatea acordării avansului pentru lucrări în procent de 30%; Infiintarea unui Fond de Garantare pentru Constructii (statul 80%, firmele de constructii 20%)
      • La Industrie si la Total Servicii – Măsuri directe de ajutor acordate sectorului concurențial (scheme de ajutor de stat MFP și CNSP pentru companii mari și programe pentru IMM uri inclusiv Start Up Nation) (credite bugetare plus credite de angajament) 12 miliarde lei in 2019
      • Start up Nation 2 miliarde lei plus 638 milioane lei Schema de Ajutor de stat ptr investitii mari 807/2014 din MFP (ptr prima data preponderent firme cu capital romanesc) plus 9,4 milioane din programele pentru sustinerea mediului de afaceri din tabelul atasat.
      • Mai adăugam creșterile estimate din IT, turism (acordarea de vouchere de vacanță, plusul de ocupare in hoteluri / restaurante prin detinerea Presedintiei UE de catre România), comunicatii (licitatia 5G) s.a. + mai multi bani ptr Educatie si Sanatate dar si pentru Aparare

      Pe partea de utilizare (consum/ investitii/ export net) creșterea economică de 5,5% in 2019 fata de 4,5% în 2018 vine din consum si investitii dar si din mentinerea la un nivel ridicat al ratei de crestere a exporturilor și reducerea ratei de creștere a importurilor

      Consumul gospodăriilor din măsurile de creștere a veniturilor (crestere ch de personal in domeniul bugetar de 16 miliarde lei, protectie socială plus 8 miliarde lei, creștere salarii in sectorul privat s.a.)… plus creșterea consumului administratiei publice din programele de dezv/modernizare la nivel central/local
      Cresterea investitiilor publice cu 13 miliarde lei de la 34 miliarde lei in 2018 la 47 miliarde lei in 2019 – cea mai mare suma alocata ptr investitii din ultimii 10 ani.”

      Este un oarecare grad de plauzibilitate în ce spune el. În ceea ce privește cursul, și eu cred că nu va mai da înapoi, deși a fost crescut artificial. Fiind doi ani electorali, eu nu mă aștept să apară probleme economice semnificative.

      • Cand stiu ca este moderata discutia, ca acolo este numele meu, date de contact etc, si fac asa ceva o data la 3 luni, imi permit riscul. Iar cum ponderea „taxei pe lacomie” in noul buget este semnificativa, am gasit o doza de relvanta in text, asta e tot. Merci oricum 🙂

Comments are closed.