Analiză SWOT a candidaţilor la Capitală

Cursa pentru primăria Capitalei este una foarte interesantă, din perspectiva strategiilor şi candidaţilor implicaţi. La PSD pluteşte încă incertitudinea, Blaga a avut un start foarte slab şi, în competiţie cu Diaconescu, nu are şanse în turul doi, ceea ce va afecta serios scorul electoral al partidului în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, chiar dacă, per ansamblu PD poate obţine un scor bun, Orban poate fi câştigătorul războiului fratricid din PSD, dar cu slabe şanse în turul doi în faţa lui Blaga.

În primul rând, aş remarca diferenţele de motivaţie cu care intră în bătălie fiecare candidat. Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu vizează pe termen mediu preşedenţia partidelor din care provin, şi un eventual eşec îi poate scoate din lupta pentru atingerea acestuia. De aceea, ambii vor fi foarte motivaţi. S-a văzut deja în primele apariţii ale lui Cristian Diaconescu faptul că are de gând să se bată la modul cel mai serios şi nu intră pe terneul de luptă al adversarilor: „ „Nu-mi dau cravata jos, nu-mi pun cizme şi n-am să cotrobăi prin canale, doar ca să devin simpatic. Cu riscul să se supere ai mei pe mine. Am o viziune europeană. (…) Bunul simţ este tot ce ne trebuie”” În aceste condiţii, PD are o problemă, Blaga neputând duce o astfel de bătălie. Înclin să cred că tot acel spectacol cu Vanghelie, Oprescu şi Mitrea a fost doar pentru derutarea adversarului, Cristian Diaconescu fiind de la bun început candidatul ales. Un argument în acest sens este modul în care Diaconescu a debutat deja în campanie, un pic cam prea bine pregătit pentru un candidat ad-hoc. Candidatul PD nu are o asemenea miză, locul de preşedinte fiind adjudecat pe termen nelimitat de Traian Băsescu, senzaţia de surghiun fiind vizibilă.

Din punct de vedere al imaginii publice, Ludovic Orban are de pierdut într-o bătălie cu Diaconescu şi Blaga, contrastând puternic cu seriozitatea acestora. Pe de altă parte însă, Blaga primeşte o lovitură serioasă prin sprijinul public oferit de Vadim Tudor şi Gigi Becali, care poate muta o parte din voturi către Cristian Diaconescu.

La modul teoretic, candidaţii pornesc în cursă de la 36% pentru Blaga, 25% pentru Diaconescu şi 14% pentru Orban. În condiţiile absenteismului şi a faptului că electoratul PD este foarte eterogen, iar o parte din el este inactiv social, scorul real poate fi mult mai echilibrat, pronosticul meu mergând spre un 30-28-17 şi o victorie detaşată a lui Diaconescu în turul doi.

Candidatura lui Oprescu o pun în aceeaşi strategie de imagine a partidului. Modul în care a reacţionat partidul şi grija lui Sorin Oprescu de a pronunţa mereu cuvântul „dacă” mă fac să fiu sceptic asupra mizei acestei candidaturi. Mai degrabă, scopul său a fost acoperirea mediatică a candidatului Blaga, în momentul de faţă cele mai multe discuţii fiind pe tema situaţiei din PSD, iar miza reală fiind conducerea filialei de la Bucureşti, mai ales că PSD are şanse mari să nu obţină nici un primar de sector. Actualul lider de la Bucureşti i-a contrat de prea multe ori pe „părinţii” PSD pentru a rămâne nepedepsit. Aureolat de un scor bun, Oprescu poate solicita conducerea filialei. Dar este greu de presupus că va reuşi să disloce suficient de multe voturi încât să pericliteze intrarea lui Diaconescu în turul doi.

În fine, este interesant de notat şi relaţia în care par a se afla candidaţii cu propriile partide. Dacă Blaga se agaţă de imaginea lui Negoiţă şi a lui Traian Băsescu, intrând astfel într-o relaţie de subordonare nu tocmai fericită, Cristian Diaconescu pare să beneficieze de sprijinul integral al PSD Bucureşti, poziţia lui Vanghelie depinzând de un scor foarte bun obţin de acesta. Pe de altă parte, Ludovic Orban pare un pic izolat, dar în mod cert are sprijinul organizaţiei Bucureşti.

Bătălia de la Bucureşti este foarte importantă şi din punct de vedere al coagulării bazinelor electorale. Pentru PSD, care nu a condus niciodată Capitala, miza nu este vitală, dar poate fi începutul cuceririi unui alt tip de electorat. Deşi la modul teoretic PD pare să fi cucerit electoratul urban, bătălia este departe de a se fi încheiat, mai ales că democraţii s-au deplasat în ultima vreme într-o zonă mai pe placul unor categorii diferite de public, iar susţinerea deschisă de care se bucură din partea lui Corneliu Vadim Tudor şi George Becali confirmă afinităţile electoratelor acestora cu electoratul democrat, pe măsură ce PD se transformă în „partidul agramaţilor”. Potenţiala pierdere a primăriei Capitalei va avea darul de a pune în umbră succesurile succesele din ţară şi va reînvia lupta pentru electoratul urban. Aici, PNL poate juca un rol mult mai important decât îl arată scorul actual din sondaje.

Vasile Blaga – PD

Puncte tari

  • imaginea relativ bună.

Puncte slabe

  • nu a intrat în cursă de bună voie;
  • nu poate atrage voturi din afara partidului;
  • notorietate redusă ca bucureştean şi ca implicare în problemele oraşului;
  • discursul şi imaginea de „buldog”;
  • subordonarea imagologică lui Negoiţă;
  • debut nefericit în campanie: „bat pe toată lumea!” nu este un slogan fericit pentru un fost ministru de interne;
  • asocierea cu Videanu.

Oportunităţi

  • imaginea bună de care se bucură ardelenii în capitală;
  • sprijinul lui Traian Băsescu.

Ameninţări

  • Mandatul lui Videanu, care îl va pune în defensivă;
  • Va trebui să explice de ce nu mai candidează Videanu;
  • Dacă va fi ales, ar trebui să se descurce cu un Consiliu General dominat de PSD+PNL, iar asta îi reudce oportunităţile de a atrage un vot pragmatic din partea nehotărâţilor;
  • Obligativitatea de a face campanie pozitivă, ceea ce implică oportunităţi reduse.

Cristian Diaconescu

Puncte tari

  • Imagine publică bună;
  • A început cu dreptul;
  • Poate atrage multe voturi din afara partidului; în turul doi, poate colecta toate voturile care nu sunt ale PD;
  • O campanie ok.

Puncte slabe

  • Nu are experienţă administrativă sau managerială;
  • Soţia sa a fost implicată într-un scandal de corupţie;
  • Candidatura lui Oprescu poate periclita intrarea în turul doi.

Oportunităţi

  • Pleacă la drum din postura candidatului cu cele mai multe şanse, chiar dacă intră în turul doi din poziţia a doua; ca în cursele de semifond, sprintul final este foarte important;
  • Adversar facil pe terenul său de bătălie;
  • Posibilitatea de a face campanie negativă criticând mandatele lui Băsescu şi al lui Videanu;
  • Sprijinul partidului.

Ameninţări

  • Dacă intră pe terenul adversarului, aşa cum a făcut Geoană cu Băsescu, pierde;
  • Lipsa de experienţă administrativă îl poate face vulnerabil la dezbateri dacă nu-şi controlează discursul.

Ludovic Orban

Puncte tari

  • Se descurcă foarte bine în dezbateri TV, unde poate ţine piept lui Diaconescu, dar şi în „băi de mulţime”;
  • Ştie să-şi mobilizeze foarte bine echipa;
  • Poate să critice mandatele PD;
  • Cunoaşte bine problemele oraşului şi are experienţă administrativă.

Puncte slabe

  • Nici mandatul de viceprimar, nici cel de ministru nu au reuşite deosebite;
  • Dacă intră în turul doi are şanse destul de slabe pentru a mobiliza electoratul PSD;
  • Accidentul de circulaţie din decembrie.

Oportunităţi

  • Poate obţine un scor bun printr-o campanie eficientă, chiar dacă porneşte cu şansa a treia;
  • Candidatura lui Oprescu, dacă se va materializa, poate disloca din electoratul PSD suficient pentru a-i permite intrarea în turul II;
  • Consilieri buni;
  • Poate mobiliza voturile tradiţionale anti-PSD, deşi, probabil, acestea vor merge la Blaga.

Ameninţări

  • Presa proastă de care se „bucură” PNL îi poate altera mesajele şi diminua impactul acestora;
  • Absenţa unor realizări.
4 comments to “Analiză SWOT a candidaţilor la Capitală”
  1. Oprescu e sigur candidat, avand in vedere ca a demisionat din PSD. Asta cam schimba ecuatia alegerilor locale (va disloca de la PSD sau de la toata lumea? eu cred ca de la toata lumea si ceva independenti). Pe de alta parte dai prea mult credit „consilierilor” si unei „campanii eficiente” a lui Orban. Eu inca nu am vazut o campanie bine dusa pentru locale in .ro (adica mult mult face to face si door to door, oarescare discretie in televizare , panotaj eficient si cumva mai putin electoral si o capacitate buna de a genera o campanie de get out and vote)… altfel si banii mei is pe Diaconescu in momentul asta.

  2. 1. Aş îndrăzni să spun că Oprescu va lua foarte mult de la… Cozmin Guşă (unele sondaje îl dădeau spre 10% şi foarte puţin de la ceilalţi candidaţi. Dacă PSD are fi avut un alt candidat, da, în mod cert ar fi luat din voturile sale. Aşa, de la Diaconescu nu va lua atât de mult cât să-i poată periclita intrarea în turul doi (dar e şi asta o ipoteză de lucru).

    2. La Orban, miza ar fi obţinerea unui scor peste partid, ca să rămână în cărţi pentru conducerea partidului post-Tăriceanu. Asta înseamnă şi schimbarea imaginii de menestrel chefliu, moment în care consilierii pot conta mult. Dacă reuşesc asta, Orban poate conta chiar pentru intrarea în turul doi.

  3. 1. As fi fost interesat sa vad o analzia SWOT si la Oprescu.
    Oprescu are o oprtunitate deosebita: aceea de a castiga de partea sa pe toti aceia care nu voteaza PSD pentru ca acolo este Iliescu. Mai mult chiar – indraznesc sa afirm ca daca stie sa-si faca o campanie buna va putea atrage voturi de la cei care afirma azi ca nu se duc la vot.

    2. Senzatia mea este ca mizezi pe o lupta in turul 2 intre Blaga si Diaconescu. Este probabila in acest moment. Dar nu-l vad pe Blaga rezistand intre ciocan si nicovala – adica intre a acuza pe Base si Videanu, respectiv a propune solutii noi efective.

    3. Daca cineva va promite rezolvarea problemei parcarilor intr-un termen scurt, acela va castiga!

  4. oprescu nu are nici un proiect concret pentru bucuresti in afara de autostrada suspendata peste strazile neasfaltate ale bucurestiului..contruirea autostrazii va aduce o serie de probleme…va fi creata peste casele oamenilor, pot exista exproprieri si multe altele…tocmai de aceea nu trebuie sa votam oprescu…

Comments are closed.