Puncte-puncte

As usual…

  • Traian Băsescu găseşte încă o metodă jenantă de a se implica în campania electorală: Sărbătorirea zilei suspendării. Oare nu se găseşte nimeni pe lângă el cu mai mult de doi neuroni să-i spună că e o tâmpenie? El – care are avea un instinct politic bun nu sesizează că implicarea de până acum i-a adus reacţii negative inclusiv în zona favorabilă lui?
  • Campania PD-ului, unică la nivel naţional, are toate şansele să fie falimentară. Deja la alegerile europarlamentare s-a văzut că mersul „cu clasa”, încolonaţi doi câte doi în spatele dirigintelui nu a mers – şi este foarte posibil ca o bună parte din sucesul puciştilor liberali să se fi datorat tocmai distanţării de diriginte – nu dă rezultate. Mai ales acum când contează foarte mult candidatul şi nu partidul.
  • Dacă în ’90 Liiceanu avea autoritatea morală de a lansa un „Apel către lichele”, acum este el însuşi destul de aproape de acest adjectiv şi ar trebui să facă un pas înapoi. Trezirile astea bruşte ale fiorului moral fix în campanii electorale îmi provoacă greaţă.
  • Cu Iliescu, Năstase, Mitrea & comp criticaţi permanent de Traian Băsescu, cu toate procesele, plimbările pe la parchete, la DNA, PSD „simte mirosul victoriei” şi este în Bucureti în jur de 30%. Iar „omul lui Iliescu” va câştiga primăria Capitalei. Oare dacă îi arestează ajung la 50%?
  • Nea Nelu anunţă alianţa PSD-PNL care va guverna din iarnă. Deja pe alocuri se vede că alianţa funcţionează OK (în sectorul 6, de exemplu, Darabonţ face figuraţie ca să nu-l deranjeze pe Antonel Tănase şi va fi probabil vice-primar).
  • Doc explică foarte bine „liniştea” din campanie. Faţă de ce scrie acolo, aş mai adăuga faptul că există o anumită saturaţie după 4 ani de campanie electorală continuă, atât la nivelul electoratului, cât şi la nivelul politicienilor. Pur şi simplu patima şi energia s-au cam epuizat şi actorii nu prea fac decât să se repete pe ei înşişi într-un manierism plictisitor. Am observat eu la mine că mă repet şi chiar intenţionez ca la un moment dat să iau un articol de prin 2006 sau chiar 2005 şi să-l public ca fiind „la zi”. Nu cred că ar sesiza cineva 🙂 Nu întâmplător campania de la Bucureşti este dominată de „New Kids on the Block” – Oprescu şi Guşă, care strâng împreună spre 50% din sufragii.
  • Legat de punctul de mai sus, ar trebui semnalat că PNL este singurul partid care, măcar la Capitală, nu ştiu situaţia prin ţară, a venit cu altceva. Din păcate, PNL este surprinzător de urât de electorat. Este pur şi simplu ură, viscerală pe alocuri. Nu spun că Antonel Tănase, Dragoş Dincă, tizul meu de la 5 sunt mai buni sau mai competenţi (mă rog, pe Dragoş îl cunosc personal şi ştiu că e un tip OK şi chiar bine pregătit). Dar sunt altceva, provin dintr-o altă zonă. La fel se întâmplă şi în guvern unde după tot felul de experimente nefericite au început să apară şi profesionişti. Celelate partide vin tot cu „soluţii verificate”.
  • Acestea sunt primele alegeri la care vor vota cei care nu au trăit în comunism nici măcar o zi.