Spaimele PD

Aşa cum spuneam, una din problemele PD este că scorul obţinut la alegerile locale îndepărtează perspectiva guvernării (ca să mă exprim delicat), mai ales în urma anunţurilor făcute mai mult sau mai puţin voalat de liberali şi pesedişti. Aşa că trompetele prezidenţiale au ieşit „la atac” pe tema aceasta, încercând să liniştească trupele astfel încât să nu se panicheze şi să se demobilizeze, că mai este un tur doi, iar în toamnă un alt rând de alegeri.

Dacă ceea ce spune domnul Boc poate fi ignorat fără probleme, interviul cu domnul Lăzăroiu merită comentat un pic. Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele, susnumitul domn este cel care a reuşit performanţa de a-l duce pe preşedinte de la peste 50% la sub 30%, iar dacă o ţine în ritmul acesta probabil că în toamnă deja va fi sub 20%. Pe puncte:

  • Mitul electoratului de dreapta. O prostie. Nu există în România electorat de dreapta. În proporţie de 80%, electoratul românesc este de stânga. Inclusiv discursul PD a rămas de stânga, deşi scoate în faţă tot timpul eticheta de dreapta. Ceea ce se numea „electorat de dreapta” avea o singură caracteristică: era anti-PSD, cum PSD era de stânga, iar dreapta era opusă stângii, ne-am pricopsit cu electorat de dreapta. Însă, dacă ne uităm la scorurile înregistrate de partidele de dreapta autentice (PNŢCD, PL-AT, URR, UFD etc.) observăm că ele nu au depăşit niciodată însumate 10%. Chiar pornind de la ideea că prin dezvoltarea economiei a crescut „clasa de mijloc”, electoratul de dreapta tot nu a crescut foarte mult. PD a crescut preluând o bună parte din electoratul PRM, de la PSD, care poate fi orice, numai de dreapta nu. Ca să nu mai vorbim de propriul său electorat care era de stânga, astfel că nu greşim dacă spunem că cel puţin două treimi din electoratul PD are caracteristici de stânga.
  • Partidul democrat a pierdut electoratul urban pur şi simplu fiindcă l-a dezamăgit. PD nu şi-a respectat niciuna din promisiunile făcute, continuând să dea vina pe ceilalţi. Asta merge o vreme, dar nu la infinit. Nu poţi să creşti sau măcar să te păstrezi la acelaşi nivel fără să faci nimic. OK, nu mai aveai pârghiile să lupţi contra corupţiei. Da, dar nu vii în alegeri cu personaje compromise total.
  • La toate alegerile de până acum, localele au dat semnul schimbării. Rezultatele neaşteptate ale ADA de la alegerile locale din 2004 au deschis calea rezultatului bun de la parlamentare şi au pregătit victoria lui Traian Băsescu. În mod normal, dacă se respectă trendul, PSD ar trebui să obţină un scor mai mare decât la locale.
  • Lăzăroiu spune că democraţii au demonstrat că au o maşinărie de partid egală cu a PSD. Altă mare prostie. Democraţii au obţinut victorii acolo unde nu au avut adversari! Acolo unde au avut adversari, au cam pierdut! Asta nu pea sună a maşinărie. Cu două excepţii, în Bucureşti candidaţii PD au obţinut (mult) sub scorul partidului. Ţinând cont că vom avea tot alegeri uninominale, situaţia are toate şansele să se repete.
  • În fine, că, vorba aia, finis coronat opus, Traian Băsescu nu va ţine cont de majoritatea parlamentară şi va încerca „să spargă” PNL sau PSD, pentru a asigura majoritatea necesară PD. Chestia asta s-ar putea să-i piardă rău. În condiţiile în care preşedintele are oricum reputaţia unui scandalagiu exact asta îi mai lipseşte. Nu trebuie uitat că, la câteva luni după alegerile parlamentare vor începe cele prezidenţiale. Ar mai avea Traian Băsescu vreo şansă de realegere în condiţiile în care forţează la guvernare un partid de 20% (25% prin redustribuire)? Premierul impus de el poate fi blocat foarte simplu: se respinge primul guvern, se acceptă al doilea, se depune moţiune de cenzură după o lună şi guvernul este trântit, este numit un nou guvern, este trântit şi acela prin moţiune de cenzură, până la alegerile prezidenţiale unde Băsescu nu va ajunge nici măcar în turul doi.

Ce va fi în toamnă?

Sunt două variante:

– PD îl renunţă la Traian Băsescu (sau TB renunţă de bună voie) şi guvernează împreună cu PNL, cu un premier liberal şi un candidat la prezidenţiale democrat, altul decât Traian Băsescu.

– PNL guvernează împreună cu PSD.

Ambele au şanse egale de reuşită.

4 comments to “Spaimele PD”
  1. Atunci eu aştept ziua de luni. 🙂
    Când Băsescu l-a dat la o parte pe Roman, mă aşteptam la dispariţia PD-ului în stil PNŢ. M-am înşelat. Şi asta pentru că în prim plan au apărut personaje noi cu gura mare (şi cam atât), în primul rând Boc. Acum nu cred că mai pot apărea astfel de personaje care să şi convingă.
    Dpmdv PD-ul va avea procente peste PNL doar atâta vreme cât Băsescu este – vorba vine – preşedinte. Dar şi aşa, panta rămâne descendentă…doar să nu apară o nouă măgărie, altfel nu cred că mă înşel din nou.

Comments are closed.