Adrian Năstase – o explicaţie

Ca să nu uitaţi cu totul de mine 🙂 [Side note: am fost foarte ocupat în vara asta, firma de consultanţă începând să mă solicite foarte mult. Din fericire, pe lângă câteva proiecte rutiniere, am parte şi de clienţi şi de proiecte interesante din care am de câştigat nu doar financiar… Săptămâna viitoare sunt în oficial în vacanţă.]

Am văzut că multă lume se miră de strategia lui Adrian Năstase de a ocoli justiţia, considerând că are de pierdut. Nu cred că e chiar o strategie greşită. Din punct de vedere strategic, mişcarea lui are logică şi mi se pare OK în situaţia lui. Ceea ce încearcă el să facă este să mute bătălia din planul imaginii (sper că nu e nimeni chiar atât de naiv să-şi închipuie că ofensiva juridică împotriva lui este altceva decât „joc de glezne”) în plan instituţional, acolo unde poate câştiga. Declaraţia sa că răspunsul Parlamentului este „un răspuns politic la o problemă politică” este corectă oricât de imorală ar părea.

Atâta timp cât asupra lui Daniel Morar planează suspiciunile care planează, iar în mass-media Adrian Năstase este executat zilnic şi dosarele au fost instrumentate cum au fost instrumentate există ceea ce americanii numesc „suspiciuni întemeiate” că Adrian Năstase nu poate beneficia de un proces corect.

Din punct de vedere al imaginii, Adrian Năstase nu are nimic de câştigat dacă s-ar pune „la dispoziţia justiţiei”. Lăsând la o parte că nu ar fi crezut fiindcă imaginea de „întâiul corupt al ţării” nu are cum să fie dezlipită de el, ar legitima demersul adversarilor, or el tocmai asta încearcă să evite. Avem deja cazil MItrea, care după ce a anunţat că va demisiona din parlament a fost acuzat că o face degeaba fiindcă oricum vin alegeri… Acuzele de laşitate sunt oricum „consistente” cu personajul, care nu a fost niciodată caracterizat de bravură şi nu contribuie în mod decisiv la diminuarea popularităţii personajului.

De asemenea, este greşită ideea că Adrian Năstase încearcă să se autovictimizeze – nici asta nu-l prinde, oricum. A nega legitimitatea acuzatorilor nu este tot una cu autovictimizarea. Când Ceauşescu striga că „nu vorbesc decât în faţa Marii Adunării Naţionale” nu o făcea de frică sau ca să se victimizeze (deşi nu sunt întru totul convins că înţelegea foarte exact ceea ce i se întâmplă, ceea ce nu e cazul la Adrian Năstase).

Refuzând să-şi predea oamenii, PSD dă, în realitate, dovadă de maturitate politică. Întotdeauna, o organizaţie are datoria să-şi apere oamenii în faţa agresiunilor externe, oricât de „întemeiate” ar fi acestea. În plus, se dă un semn puternic şi activiştilor de partid, important ca imbold mobilizator înaintea alegerilor care vor urma. Principala cauză a scăderii PSD după alegeri a fost că a intrat în paradigma „dreptei”. Susţinându-şi „marii corupţi”, PSD dă de fapt un semnal important: nu-l mai interesează discursul adversarilor. Este un pas înainte, dar nu este suficient. Deocamdată, tot Traian Băsescu face agenda publică, chiar dacă lasă din ce în ce mai mult impresia că „vorbeşte singur”.

7 comments to “Adrian Năstase – o explicaţie”
  1. Nu prea inteleg doua lucruri. Unu, cum ca Adrian Nastase e curat lacrima. N-ai nicio dovada juridica cum ca ar fi cinstit cum n-ai niciuna cum ca ar fi necinstit. Pana la urma e un om dat in judecata, ca alte sute de mii, de ce ar fi mai breaz el sa nu fie judecat? Si doi: ce planeaza asupra lui Morar? aceleasi judecati ca in cazul lui Nastase, bla bla. Ori judeci egal peste tot ori pot spune ca esti partinic si atunci ok, te-am pus intr-o tabara si te-am uitat acolo.

  2. Comentariul este pertinent si corect. Poate incomplet.
    Se pune intrebarea : este dosarul lui Nastase politic ??
    Raspunsul e simplu : DA !
    De ce e politic ? Pentru ca :
    – daca erau constatate fapte penale certe, nu era nevoie de trei ani pentru a cere incuviintarea urmaririi penale;
    – pentru ca din studiul eninentilor juristi ai comisiei juridice din Camera, se concluzioneaza clar : nu exista fapte penale imputabile lui Nastase;
    – nimeni, dar absolut nimeni, din mass-media care au avut acces la dosar, nu enunta concret, in timp si spatiu, fapte penale (si cum nu ar vrea multi sa poata ‘lovi’??);
    – mita presupune doi subiecti, unul ce ‘da’ si unl ce ‘ia’, ca sa ……. pai termopanele le-a pus constructorul, nu presupusa mituitoare, etc.

    Dl. Nstase a procedat corect . Nu a permis sa fie plimbat prin salile de judecata, cu TV-urile dupa el, cu blamul unor ziaristi, cu justificari si explicatii, iar parlamentarii au conchis, prin vot, ca dl. Nastase are dreptate !

  3. @Dan Şelaru
    Citeşte te rog articolul meu. Eu nu am făcut judecăţi de valoare nici asupra vinovăţiei lui Năstase (aşa că te rog să-mi arăţi de unde din comentariul meu reiese că Adrian Năstase ar fi „curat ca lacrima”) şi nici asupra „manevrabilităţii” lui Daniel Morar.
    Ca părere personală, Daniel Morar este doar un incompetent. Lăsând la o parte „presiunile politice”, trupa lui nu a fost în stare să facă nimic nici măcar în cazuri acolo unde ea nu există. E chiar ironic să vezi că Adrian Năstase se poate lăuda măcar cu un Fănel Păvălache prins pe vemea sa, în vreme ce Morar cu nimic. Zero absolut.
    În fine, dacă tu crezi că Adrian NĂstase ar putea avea parte de un proces onest în România… Indiferent de ce a făcut AN, nu se poate rezolva o fărădelege printr-o alta. Vinovăţia lui Adrian Năstase este la fel cu vinovăţia lui Traian Băsescu în cazul flota. Toată lumea ştie, cu dovezile e mai greu…

  4. „Refuzând să-şi predea oamenii, PSD dă, în realitate, dovadă de maturitate politică. Întotdeauna, o organizaţie are datoria să-şi apere oamenii în faţa agresiunilor externe, oricât de “întemeiate” ar fi acestea.”

    ooooo,ce-mi aduce aminte asta de bivolaru insotit de 4case, vacaroiu & co la proces. memorie scurta coane cristian.

  5. Coane Peşte, cre’că matale o ai scurtă (memoria, desigur 😛 ). N-am uitat faza cu Bivolaru, dar asta se întâmpla sub domnia lui Adrian Năstase. După marea răsturnare, PSD îşi asumase şi el acuzaţiile celorlalţi şi făcea ciocu mic, sub aparenţa „reformării partidului”. Chiar în cazul lui Năstase… A mai mers cineva cu el la parchet? Mai mult chiar, l-au dat jos şi din funcţia de preşedeinte al camerei ca să le fie „drepţilor” mai uşor.

Comments are closed.