Mai e un pic, mai e un pas…

Ieri a avut loc unul dintre cele mai comice momente politice: PD-ul şi PLD-ul au semnat un protocol că vor rămâne despărţiţi şi vor colabora separat. Tot ieri a mai avut loc un eveniment important. În presă au apărut dezvăluiri despre implicarea lui Vasile Blaga – cel cu care Tăriceanu ar putea colabora – în traficul de frontieră. Ţinând cont cum acţionează Traian Băsescu există două variante: Vasile Blaga se face mic-mic şi PD-ul se uneşte cu PLD-ul în cel mai scurt timp sau Vasile Blaga devine primul „mare corupt” al PD-ului, demontându-se astfel acuzaţiile de partizanat politic a justiţiei româneşti care până acum a anchetat numai într-o singură parte.

Se confirmă astfel scenariul pe care îl descriam eu în ianuarie, conform căruia PLD-ul reprezenta noul vehicul politic al lui Traian Băsescu, evenervat că cei din PD nu mai răspund atât de prompt la comenzi. A urmat apoi referendumul, preşedintele a făcut mea culpa, s-a împăcat cu democraţii fiind silit să accepte condiţiile lor (adică s-o lase mai moale cu PLD-ul şi cu Elena Udrea).

Arătarea pisicii lui Vasile Blaga nu este deloc întâmplătoare. Acesta era omul care controla integral partidul Democrat şi căruia aproape toţi îi ştiau de frică. Era un concurent serios pentru Traian Băsescu – în sensul că putea să-i strice planurile, aşa cum deja a făcut-o. Mă îndoiesc că Vasile Blaga va intra în război cu Traian Băsescu. El – şi partidul, fiindcă mă îndoiesc că cineva din PD nu a înţeles mesajul – a primit doar un avertisment, astfel încât toată lumea să înţeleagă despre ce este vorba.

Ceea nu reuşesc eu să înţeleg este de ce insistă Traian Băsescu atât de mult pe Theodor Stolojan şi de ce este în stare să distrugă Partidul Democrat doar pentru a-l impune pe acesta în vârf. Ca om politic, Stolojan este nul, incapabil să adune voturi – dovadă că partidul său se zbate sub pragul de intrare în Parlament (sunt convins că cele patru procente sunt doar o curtoazie a sondajelor, uşor de realizat prin marja de eroare, ca să nu fie dat chiar la categoria unu la sută a PC, PIN & restul). Ca economist e falimentar (să nu-mi veniţi acum cu stagiul de la Banca Mondială că la ce prostii debitează „specialiştii” acesteia despre economia românească greu putem vorbi de competenţă). Ca manager a făcut praf puţinele firme de care s-a ocupat. Chiar nu înţeleg de ce insistă Băsescu pe un „cal mort” în timp ce renunţă la oameni cu adevărat competenţi.

7 comments to “Mai e un pic, mai e un pas…”
  1. Si mie mi se pare o distanta ca de la cer la pamant intre abilitatile administrative ale lui Blaga (excelente) si cele ale lui Stolo (indoielnice). Totusi, insistenta pe PLD este in principal cauzata de dorinta de acaparare a dreptei traditionale. Faptul ca PNL nu scade nici mort sub 12-13%, iar PLD ramine pe la 3-4% e o veste nasoala pt tabara cotrocenista, care probabil va dori sa nu depinda de Becali intr-un viitor guvern. Becali care se pare ca a dat mita…

  2. Pe mine ma apuca durerea de cap cand il vad pe Stolo cu 20-30% in sondaje…ce sondaje sunt alea fratilor ?!!?!
    cat despre coalitii, pentru urmatoarele alegeri se contureaza UNIUNEA POPULISTA (-ara) – dintre PD-PLD si PNGCDFFGF …

  3. Tinand cont ca acuzatiile vin din partea lui Ciuvica, actiunea pare a fi orchestrata din zona PNL (desi la cum arata politica romaneasca e greu sa stii). PLD-ul pare mai degraba o barca de salvare pentru unii membri PNL, in cazul in care vor fi evacuati de la guvernare, nu cred ca miza este Stolojan. Este bun la conducerea PLD pentru ca pare un om integru, are o reputatie buna dar ca om politic nu are nici o contributie, creierul din spatele PLD fiind Stoica.

  4. Faptul că acuzaţiile sunt lansate de Ciuvică certifică faptul că vin de la Cotroceni. Dacă ar fi fost lansat de cineva apropiat de Cotroceni nu ar fi avut credibilitate şi rezonanţă. Nu înseamnă neapărat că Ciuvică este manevrat de Băsescu. Omul a primit „materialele”, le-a făcut publice.

  5. Totusi nu cred ca un scandal in interiorul PD-ului i-ar fi folositor lui Basescu. Mai ales inainte de alegeri. Eh…vom vedea, o sa fie o vara tare interesanta.

  6. Traian Băsescu este răzbunător. Este suficient să ne uităm la ce au păţit toţi cei care la un moment dat i s-au opus. La lista de acolo mai trebuie adăugaţi Patriciu sau Adrian Năstase, de exemplu.

    Traian Băsescu trebuie să arate PD-ului „cine e şeful”.

  7. Basescu il sprijina pe Stolojan pentru ca acesta a fost cel care a facut partie pentru actuala functie.Plus ca fiind un om sters nu il incurca in nici un fel dpdv politic.

Comments are closed.