O interpretare eronată

Toată lumea a considerat intervenţia preşedintelui de la RRA ca pe o intervenţie în favoarea PD-ului, discursul prezidenţial fiind tradus prin „treaba voastră cum votaţi, eu oricum voi pune premier PD”. Nimic mai greşit. Nu PD-ul îl introduce Traian Băsescu în ecuaţia desemnării unui nou premier, ci pe sine însuşi. Dacă PSD şi PNL fac o coaliţie şi vor deţine mai mult de 51% nu se pune problema să nu fie desemnat un premier al acestei coaliţii şi nici măcar numele acestuia. Ci preţul. Care este „tarif unic”: Traian Băsescu preşedinte la alegerile prezidenţiale următoare. Din contră, lui Traian Băsescu i-ar veni ca o mănuşă un guvern PSD din perspectiva alegerilor parlamentare şi nu cred că cineva din PSD ar tuşi dacă premier ar fi Cristian Diaconescu nu Mircea Geoană (deşi, la o adică, l-ar accepta şi pe acesta), iar propunerea PSD pentru preşedenţie ar fi Adrian Năstase. Cât despre PD, oricum ei se simt minunat în opoziţie. Adrian Năstase abia aşteaptă să piardă din nou alegerile în faţa „dictatorului”. Norocul său este absenteismul, astfel va intra în turul doi şi „îşi va salva obrazul”.

4 comments to “O interpretare eronată”
  1. Ha … mi-a placut asta cu „salvat obrazu’ ” :)) la ce ten gros are mi-e teama ca nici nu conteaza ;). Dar nu Nastase era de fapt subiectul ….. No, oricum, sincer vorbind, tare mi-e ca nici „subiectu’ ” nu duce lipsa de fond de ten si chestia cu sacrificatul partidelor ii sade bine deja de vreo 12 ani 🙂

  2. Am alta opinie.

    Azi dimineata am vazut o masina cu un panou sandvich. Pe o fata a lui era poza atat de binecunoscuta alaturata cuvantului : „Premier”. Ca a mai fost purtata si mai acu 4 ani no problem. Pe revers era o lozinca. Lunga. Cu mai toate pronumele personale ale pluralului.

    Evident, personajul nu candideaza in vreun colegiu. Dar se vrea locomotiva partidului. Mai adiktelea al uninominalilor ! Nu-i fain?! Si atunci ca un Cetatean ce ma aflu vin si (ma) intreb: Io cu cine votez?

    Dar nu conteaza. Conteaza ca avem premier!
    Deci Th.S. – orice s-ar intampla- va fi premier. Si nu-i greu de loc. Ori parlamentul va accepta propunerea de la Cotroceni ori se vor reface alegerile pana iese cine trebuie ( ceea ce noilor alesi nu le va conveni de fel)

    Doamne, ocroteste-i pe romani!

  3. Imaginea noilor parlamentari dându-şi singuri pantalonii jos şi pregătind vaselina pentru a se lăsa… manevraţi de Băsescu mi se pare un pic naivă. Tocmai pentru au plătit mulţi bani. Ştii cum se spune, where there is a will, there is a way. Şi oricât ar fi de jucător Băsescu, nu cred că-şi va permite un război de durată cu parlamentul. Nu de alta, dar parlamentarii vor fi fost fost aleşi deja, în vreme ce el urmează să dea piept cu electoratul.

  4. Basescu si-a castigat deja faima de personaj conflictual. La o parte din electorat imaginea asta a prins, dar exista si multa lume care a obosit de scandalurile provocate de Basescu.

    In aceste conditii, un megascandal intre Basescu si parlamentul nou ales s-ar putea sa-i pice greu presedintelui. E foarte posibil ca Basescu sa nu-si permita luxul unei nii confruntari cu parlamentul, mai ales ca de data asta va fi un parlament nou-nout, rezultat din vointa electoratului, si nu vechea sperietoare „322” fluturata prin fata celor mai slabi de inger 🙂

Comments are closed.