Calcule CAS

Am făcut câteva calcule referitoare la majorarea CAS şi lucrurile nu se leagă deloc. Majorarea înseamnă 53 lei/lună/angajat (calculat în baza salariului mediu de 1700 lei). La numărul total de angajaţi de 4,8 milioane, înseamnă venituri anuale suplimentare de 3 miliarde. Asta presupunând condiţiile ideale că numărul de salariaţi rămâne acelaşi, deşi guvernul însuşi a luat în considerare o creştere a şomajului cu cel puţin 100,000 de persoane. În buget apare însă o creştere de 8,2 miliarde, care este greu de justificat. Scăderea cu 100.000 de angajaţi înseamnă pierderi la bugetul CAS de cca 0,5 miliarde (contribuţia medie este de 532 lei/lună/angajat). Deci, într-un caz fericit, am avea o creştere de 2,5 miliarde. Tot rămâne o creştere de 5,7 miliarde care nu văd de unde ar putea proveni.

10 comments to “Calcule CAS”
  1. Inca nu ai inteles ca e un buget facut dupa ureche ?

    Uite aici o intrebare de 10 puncte :

    – de unde are bani ministerul Turismului daca nu este adoptat actualul buget ?

    variante :
    1. conform legilor primeste 1/12 din bugetul lunar de anul trecut pana la adoptarea noului buget dar anul trecut ministerul NU EXISTA !
    2. din fondul special aflat la dispozitia primului ministru – nu ar fi posibil deoarece ar insemna deturnate de fonduri !
    3. din mixarea vechii institutii a Turismului cu actualul minister – nu e posibil pentru ca nu se fac astfel de corelari intre institutii bugetare
    4. dintr-o ordonanta de urgenta nedata publicitatii – posibil dar iar ilegal
    5. dintr-o „urecheala ” tipica pentru guvernul Boc – cel mai probabil !

  2. Greselile se perpetueaza la noi deci nu au cum sa-ti dea calculele … nu ai vazut ca genunchii lor au devenit batuciti? :))) Totul e scris pe genunchi. Mai vedem pe la jumatea anului cum vor sta ca deocamdata le lipsesc o sumedenie de informatii. Si ca parere personala cred ca ei de fapt nu vor sa stie ca pana al alegeri trebe sa dea bine pe hartie 😉

  3. vezi ca CAS se calculeaza la cistigul salarial mediu brut si nu numai pentru salariatii cu contract de munca.

  4. CAS se calculeaza nu numai din salariul brut, ci si din prime, sporuri bla bla (adica aproape tot ce formeaza cistigul salarial). 1697 e salariul mediu brut prognozat, cistigul salarial mediu brut e undeva pe la 1900 parca. Desigur ca astea sint subestimate (doamne ajuta, ca altfel e chiar belea).
    In afara de salariati mai sint si alte categorii care contribuie la BASS ca asigurati (in mare toti care obtin 3 venituri minime pe economie, daca imi aduc aminte bine – dar vezi legea 19/2000).

    Te-am intrebat de unde ai luat datele pentru BASS pentru ca semanau cu cele din bugetul depus in Parlament in octombrie 2008.

  5. Acuma am înţeles. Pentru 1900 diferenţa este de 58 lei/lună/angajat, nu modifică foarte mult, iar ceilalţi sunt foarte puţini (vreo 30,000 dacă nu mă înşeală memoria). Nici cu unii, nici cu ceilalţi nu se acoperă diferenţa de estimare.

    Sunt de acord că câştigul salarial este subestimat – de exemplu, studiul Mercer dă 800 euro net/lună media pe Bucureşti, ceea ce mi se pare mai aproape de realitate (faţă de 1600 lei, parcă, cât era la INS). Un aport însemnat îl are chiar statul cu sporurile, al treisprezecelea salariu şi primele care practic dublează câştigul.

  6. A, si mai e o chestie: 4.8 mil. salariati inseamna salariatii din sectorul bugetar si firmele private cu cel putin 4 angajati (numai pe astia ii numara INS-ul). Restul cica sint in jur de 9-10% din astia. Apoi trebuie sa mai bagi si deflatorul in sume, ca sa nu compari mere cu pere. Dar, ti-am zis, cel mai simplu il raportezi la PIB prognozat si vezi daca da in jur de 7%.

Comments are closed.