Bun de tipar (1)

Inaugurez o categorie nouă, care va cuprinde citate care merită semnalate pentru inteligenţa sau particularitatea ideilor exprimate, asupra cărora merită zăbovit. Pe unele dintre ele, le voi comenta mai pe larg, altele vor fi „fără comentarii” Mai mult sau mai puţin întâmplător, deschiderea vine de la Alina Mungiu Pippidi:

Europa de Vest s-a secularizat dupa ce valorile crestine fusesera internalizate si se manifestau in comportamentul oricarui om, chiar daca nu mergea la biserica, in vreme ce la noi e exact pe dos, suntem niste religiosi declarati, dar cu destule comportamente barbare.

De aici.

4 comments to “Bun de tipar (1)”
  1. Alina Mungiu Pippidi ar fi o buna observatoare a fenomenelor societatii romanesti daca internalizarea sa in societate dupa scurtele periple occidentale nu ar fi de un partizant de-a dreptul barbar!( imi asum plagiatul frazeologiei )

    Pentru ca veni vorba de modalitatea de exprimare.
    E o boala de a folosi fraze cat mai alambicate pentru a spune lucruri simple.
    Oameni buni vorbiti simplu pentru ca oamenii obisnuiti se pierd in hatisul fraselor de de genul celor de mai sus !
    Plus ca simplitatea creaza maretie si este de multe ori o calitate pe care „elita” de azi nu o are.

    Eminescu , Goga, Caragiale vorbeau in simplu. Oamenii ii inteleg si azi dupa ce anii le-au innobiliat cuvintele. Ma indoiesc ca vor fi multi din tanara generatie a internetului care nu vor schimba pagina dupa o fraza ca cea a doamnei Mungiu.

    Inca o observatie : fraza poate suna bine dar e total gresita.Valorile crestine nu s-au internalizat in Europa de Vest nici azi.Mai mult intraga istorie ne demonstraza ca oamenii au fost fortati pentru o asemenea „integrare” : inchizitia, reformele bisericesti repetare, sciziuni etc.

  2. Mihai, ai şi nu ai dreptate.
    Mai întâi, fraza nu mi se pare foarte complicată astfel încât să producă dificultăţi de înţelegere.
    Apoi, „internalizarea” valorilor creştine s-a făcut într-adevăr pe baza unor constrângeri, însă nici o regulă care într-un anume fel îngrădeşte comportamentul nu este respectată decât din teama pentru consecinţele nerespectării sale. Am întâlnit mulţi occidentali care la ei în ţară conduc respectând absolut toate regulile şi care după câteva luni petrecute în România adoptă comportamentul nostru.

  3. Sunt de aceeasi parere cu educatia prin pedeapsa dar din pacate la noi ea nu functioneaza datorita sistemului.

    Exprimarea unei persoane poate fi considerata de cei instruiti, acesta este cazul tau, ca fiind adecvata. Insa din perspectiva omului de cultura medie situatia se schimba.Am fost profesor in timpul facultatii timp de 3 ani si m-am izbit de acest lucru in special la manuale. Pentru minister pareau simple dar pentru elevi erau grele. E vorba de unghiul de perceptie.

Comments are closed.