Cui foloseşte moţiunea PSD?

Moţiunea de cenzură anunţată cu surle şi trâmbiţe de PSD a fost analizată mai degrabă în cheie comică de analiştii politici, care au preferat să-l ironizeze pe Mircea Geoană în loc să analizeze potenţialele implicaţii. În ciuda părerii cvasiunanime negative, în urma acestei mişcări PSD câştigă indiferent de rezultatul moţiunii sau al numelui viitorului premier.

Ce înseamnă moţiunea pentru fiecare partid?


PNL

Deşi aparent pentru PNL lucrurile sunt cele mai simple, nu este chiar aşa. Desigur, dacă moţiunea nu trece, rămân în continuare la guvernare şi reuşesc să scape oarecum de stigmatul alianţei cu PSD, iar dacă ea trece intră în opoziţie şi se pot poziţiona foarte simplu ca „singuri împotriva FSN”, polul lor de dreapta devenind astfel alternativa de dreapta autentică şi având toate şansele de a disloca grupuri mari din electoratul lui Traian Băsescu, mai ales că îşi pot asuma toate rezultatele pozitive ale guvernării, lăsând pe alţii să plătească nota de plată.

Numai că intrarea în opoziţie poate antrena o serie de frustrări ale unor lideri şi să dea frâu liber nemulţumirilor care există la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu. Până acum PNL a rezistat datorită faptului că este în continuare la guvernare şi conducătorul partidului deţine cheia resurselor. Lăsând la o parte antipatia generală a liberalilor faţă de Theodor Stolojan, acesta este şi motivul pentru care puciul său a eşuat, dar intrarea în opoziţie poate deschide uşile pentru o hemoragie importantă în condiţiile în care – graţie legăturii cu Traian Băsescu – Stolojan poate asigura prezenţa în continuare la guvernare pentru cei care aleg „adevăratul liberalism”. În funcţie de dimensiunea acestei hemoragii, PNL se poate trezi cu probleme serioase de imagine care să-l destabilizeze pe termen mediu.

Dacă reuşeşte să-şi păstreze unitate – îi va fi mult mai uşor dacă Traian Băsescu va numi un premier de la PSD – şi să gestioneze eficient relaţia cu mass-media concentrându-se pe mesajul „singuri împotriva FSN-ului”, PNL are toate şansele să iasă mult mai bine din acest clinci.

Traian Băsescu

Lucrurile nu sunt simple nici în cazul lui Traian Băsescu, decizia fiind greu de luat. Din punct de vedere politic, intrarea PD la guvernare pe ultima sută de metri nu ar aduce mari avantaje în comparaţie cu dezavantajele asocierii cu PSD şi a identificării imagologice cu FSN-ul. Deşi se vehiculează nume ca Monica Macovei sau Vasile Blaga ca viitori premieri post-Tăriceanu am unele îndoieli în acest sens, deoarece din punct de vedere politic ar fi o greşeală majoră:

Traian Băsescu şi PD-ul se simt cel mai bine în opoziţie şi ţinând cont că urmează aproape doi ani electorali le-ar fi greu să se exprime, în condiţiile în care nici nu-şi pot asuma mare lucru din realizările guvernamentale;

Şi-ar periclita serios poziţia de partid de dreapta şi ar ajunge asociat cu PSD-ul, în condiţiile în care discursul lor s-a concentrat pe demonizarea oricărei alianţe cu acesta, fiind unul din principalele puncte de dispută cu PNL;

PD-ul este oricum la guvernare, chiar dacă nu este membru al guvernului.

Desigur, există posibilitatea ca în PD să existe unele presiuni interne în vederea reîntoarcerii la guvernare, însă nu cred că Traian Băsescu şi Vasile Blaga nu le pot controla eficient astfel încât ele să nu ajungă la cunoştinţa publicului.

Un guvern PSD, în schimb, ar aduce pentru Traian Băsescu un nou adversar în condiţiile în care lumea s-a plictisit de mult de atacurile sale la adresa guvernului Tăriceanu şi pentru el ar fi uşor să explice electoratului său de ce a numit un premier PSD, mai ales dacă acesta ar fi cuplul de la Cluj sau Cristian Diaconescu. Un astfel de guvern PSD ar fi mult mai uşor de controlat de preşedinte şi în mod cert ar răspunde la comenzile de la Cotroceni chiar mai bine decât un guvern PD.

Desigur, cu o bună gestionare a momentului, care să fie înfăţişat ca o cacealma trasă de Traian Băsescu PSD-ului, există şanse bune de a-l avea premier pe Vasile Blaga, mai ales în condiţiile în care PNL a dovedit că nu ştie să gestioneze eficient relaţia cu presa şi are bune şanse de a se prezenta catastrofal în această situaţie. Numai că va avea în PSD un adversar redutabil, re-legitimat ca partid de opoziţie, care poate critica întrega guvernare a Alianţei.

PSD

În urma acestei mişcări, PSD este pentru prima dată după multă vreme în poziţia win-win. Dacă moţiunea nu trece, se legitimează ca singurul partid de opoziţie şi poate ataca mai departe şi PD-ul arătând că „Alianţa nu a murit”, dar şi PNL-ul ca partid de guvernământ. De altfel, moţiunea le va viza pe amândouă, nu doar guvernarea PNL. PD-ul va pierde un atu important şi îi va fi greu să se mai prezinte ca partid de opoziţie.

Dacă moţiunea trece, sunt două posibile dezvoltări: Traian Băsescu numeşte un premier PSD – mai mult sau mai puţin apropiat – sau îl numeşte pe Vasile Blaga. În cazul din urmă, PSD se poate afirma ca singurul partid de opoziţie şi are o şansă importantă înainte de alegeri.

Dacă este numit un premier de la PSD, oricât de apropiat de Traian Băsescu ar fi acesta, pentru partid înseamnă un acces mai bun la resurse, posibilitatea de a exercita celebrele sale „pomeni electorale” (desigur, eficienţa acestora este discutabilă) înainte de alegeri şi, bineînţeles, oportunitatea de a-şi reface finanţele ostoite de trei ani de opoziţie în vederea multelor campanii electorale care vor urma.

În plus, un guvern PSD va fi criticat în forţă de Traian Băsescu şi de PD, astfel încât posibilitatea asocierii celor două este foarte redusă, ceea ce va anula eventualele acuzaţii de partid-remorcă a lui Traian Băsescu.

6 comments to “Cui foloseşte moţiunea PSD?”
  1. „Clubul parlamentarilor care vor să ducă mandatul până la capăt”. Practic, vor vota împotrivă doar P(L)D şi PNL (şi nici ele în integralitate).

  2. Dupa logica jocului de suma nenula analiza pare ok cu conditia ca se nu se contrapuna intersul PSDului interesului lui Geoana. Esecul motiunii vine dupa esecul referendumului, ori asta poate fi un argument in plus la curentul anti-Geoana din PSD. Este gata PSDul, partid de opozitie, aflat in preziua alegerilor europene si macinant de lupte interne pentru succesiunea laconducerea post-Geoana sa se mai lupte eficient pentru viitoarele alegeri nationale?

  3. În orice partid există o bătălie pentru şefie însă cred că în momentul de faţă ea este exagerată ceea ce mă face să cred că este vorba de intoxicare. Dacă ne uităm de unde vin informaţiile despre „săparea” lui Geoană în interiorul partidului observăm că ele cam vin dintr-o singură direcţie.
    Oricum ai da-o, Geoană nu are o concurenţă reală, Cristian Diaconescu fiind mai degrabă o proiecţie a presei, ca şi cuplul de la Cluj. Chiar crede cineva că el poate conduce pe Vanghelie, Hrebenciuc, Oprişan sau Dragnea? Să fim serioşi.

  4. am avut, pentru o clipa, senzatia c’ar mai putea exista un beneficiu pentru PSD… dar depinde de prea multe variabile, aproape nici una sub controlul acestui partid…

    ma gandesc la agentia nationala de integritate: exista o perceptie difuza conform careia parchetul anticoruptie (DNA) s’ar afla in sfera de influenta a PD, la fel cum exista perceptia (la fel de difuza) conform careia viitorul sef al ANI s’ar putea afla in sfera de influenta a PNL… o astfel de situatie n’ar fi deloc pe placul PSD (etichetat, candva, drept parintele „celui mai corupt” guvern de dupa ’90), care ar urma sa-nceapa sa-ncaseze lovitura dupa lovitura, cand dintr’o parte, cand din cealalta…

    daca motiunea ar trece, iar PSD ar intra la guvernare, ar putea interveni in componenta membrilor consiliului de integritate (CNI), modificand balanta de putere–acolo unde exista, acum, 4 „exponenti” PNL, ar putea exista, „maine,” 4 exponenti PSD…

    totusi, nu ma pot hotari daca-i doar o senzatie ori chiar o parere 🙁 om trai si om vedea 🙂 ciao! –Codru

  5. Se înmulţesc zvonurile care îl dau pe Victor Ponta drept viitor preşedinte al PSD. Dacă se va întâmpla asta, el va avea o singură misiune, unificarea FSN sub umbrela lui Traian Băsescu.

Comments are closed.