Cât durează criza economică?

Judecând după tâmpeniile pe care le face BNR, ajutată din plin de Guvern, premisele nu par încurajatoare. Dar, parafrazând un celebru banc de pe vremea lui Ceauşescu, atâta timp cât nu încearcă şi cu cianură, mai avem o şansă. Din fericire, există o veste bună. România este ocolită de criza economică.

Da, aţi citit bine şi nu încerc deloc să vă şochez. Hai să ne uităm un pic, dincolo de piarul plângăcios şi văicărelile tipice şi să vedem cine se plânge cel mai tare. Petrom anunţă că dă afară nu ştiu câte mii de angajaţi. Stop. Petrom. Numele acesta nu vă spune ceva? Nu cumva este aceeaşi companie care a profitat enorm de pe urma preţului petrolului raportând venituri record? Vorbim despre o companie care pentru următorii 50 de ani are o piaţă de desfacere asigurată. În cel mai rău caz, Petrom se poate aştepta la o stagnare a vânzărilor. Şi atunci, de ce se dau oameni afară? A, scade profitul. OK. Este corect din punct de vedere economic. Scopul oricărei companii este de a aduce profit acţionarilor (Disclaimer: am şi eu câteva acţiuni Petrom, de la cuponul lui Văcăroiu). Dar am putea fi scutiţi de lamentaţii?

Apoi vin băncile. Şi ele disponibilizează pe capete. Este vreuna din băncile româneşti pe pierdere? Nu cred. Toate raportează profituri record. BNR le-a făcut cadou vreo două miliarde de lei, deci nu s-ar putea plânge de lichidităţi. Unde sunt banii? Păi pe la băncile mamă, în plasamente cu randamente superioare celui de 12% cât oferă Ministerul de Finanţe. Adică 12% profit? Da. Exact. Numai că plasamentele lor sunt mai rentabile devreme 12% li se pare mizilic şi refuză. Normal, devreme ce pot să-i dea unui gigel credit cu 40%/an dobândă. De ce se mai dau atunci oameni afară? A, au angajat tot felul de idioţi şi acum e un bun prilej de a scăpa de ei. Corect, justificabil economic. Dar unde este criza în toată treaba asta?

Din păcate, la noi criza este DOAR un pretext, mult mai bun ca oricare, pentru maximizarea profiturilor. Furnizorii nu se plătesc fiindcă „ştiţi, e criză şi avem probleme” indiferent dacă acestea sunt reale sau nu. Numai că asta transmite problşemele mai departe, la firme care suferă indirect. Iar văicăreala generală induce o stare de expectativă care duce la amânarea proiectelor, a investiţiilor.

Din punct de vedere economic sunt afectate câteva sectoare importante – auto (cca. 4% din PIB) -, imobiliarele şi construcţiile pe rezidenţial (nu am date exacte, dar probabil că este tot în jur de 4-5% din PIB). Restul economiei nu este afectată propriu-zis. Da, sunt o mulţime de firme mici (sau chiar medii) care sunt lovite din plin, însă ele oricum nu erau viabile economic. Sunt nenumărate firme care căpuşau un client, au apărut ca urmare a unei relaţii, dependende de anumite circumstanţe, care oricum ar fi avut probleme mai devreme sau mai târziu.

Partea bună este că alte firme profită de oportunitate pentru a-şi optimiza cheltuielile şi procesele, pentru a-şi restructura activităţile pe baze mai sănătoase, de a-şi creşte expunerea mediatică (din cauză că multe firme taie din bugetele de publicitate apare un spaţiu gol şi astfel unele firme îşi pot creşte expunerea cu bugete mai mici) iar la final vor ieşi întărite.

Şi fiindcă tot am adus vorba de final, când se va termina?

Depinde acum despre ce vorbim. Dacă ne referim la nivelul din 2007, în funcţie de ţară, va dura între 5 şi 10 ani. Actuala criză este rezultatul prăbuşirii unui Caritas mondial care a generat o prosperitate falsă în baza căreia s-au dezvoltat industrii întregi şi care acum se prăbuşesc. Companii care valorează 1 dolar au ajuns să fie evaluate la 8 sau chiar 10. Acum, ele doar au revenit la valoarea lor reală, nu speculativă şi va dura între 5 şi 10 ani până când ele vor ajunge din nou la 8 dolari. Diferenţa va fi că atunci acei 8 dolari vor avea şi acoperire. Dar cred că ceea ce a fost mai greu s-a încheiat pentru SUA deşi recesiunea va mai continua încă unul sau chiar două trimestre din cauza efectului de inerţie. Pentru celelalte ţări se va păstra decalajul de la începutul crizei.

În România este greu de făcut o estimare deoarece problemele noastre nu au legătură cu criza externă (exceptând industria auto). Oricum, la noi ferestra de bubble a fost scurtă, mai puţin de doi ani astfel încât supraevaluarea nu depăşeşte decât rareori 200%, de aceea ajustările nu vor fi prea mari sau prea dureroase. Încasările la buget pe decembrie au fost cu 8% mai mari decât în 2007, ceea ce este un semn bun. Rămâne de văzut ce încasări vor fi fost pe ianuarie. Oricum, perioada cea mai dificilă va fi în acest trimestru şi poate o parte din trimestrul doi, perioade oricum mai slabe, T1 şi T2 contribuind undeva sub 40% din PIB. Există în continuare şansele unei creşteri economice de 1-2%.

14 comments to “Cât durează criza economică?”
  1. Exista sanse de crestere economica dar cand tu guvern dai cu stangul in dreptul , cand aplici un tratament discriminatoriu propriilor controbuabili , cand propui aberatii economice pe post de masuri anticriza se cam schimba treaba .

    Companiile de care zici profita acum sa arunce o serie de cheltuieli pe spinarea statului roman pentru ca profitul mare sa iasa!

  2. Ca sa-ti mai reduc un pic din optimism:
    – esti convins ca „furnizorii neplatiti” sunt doar capuse? Mai conteaza daca motivul e doar un „pretext” atata timp cat produce efecte?
    – cei dati afara din banci sau de aiurea or fi doar „idioti”?
    – ce te faci daca nu prea cresc nici creditele cu 40%
    – ce te faci daca golul lasat in publicitate de „cei mari” nu este umplut de altii?

    Sa fie cum zici tu in final … desi tare ma tem ca din motive de pr sau nu … multe cheltuieli vor tot fi reduse. Iar daca taxa la stat devine o cheltuiala reductibila atunci …. „impartirea belsugului” devina o criza al dracului de reala.

    PS: asta nu inseamna ca as fi vreun fatalist si ca n-as fi de acord ca intelegerea contextului poate genera numeroase oportunitati.

  3. @Parvan
    Şi eu sunt un furnizor neplătit 🙂 Între ei şi „căpuşe” e o diferenţă fizică de două paragrafe… Ca să nu mai vorbim de contextul în care sunt folosiţi termenii.
    Rezumând, ideile articolului sunt:
    – România nu este afectată de criza economică mondială, ci îşi generează singură propria ei criză prin: a) concedieri nejustificate, b) amânarea plăţilor către furnizori, c) măsuri aberante ale Guvernului şi BNR…
    – Există şi elemente pozitive:
    a) optimizarea proceselor de business, b) oportunităţi
    Sper că acum sunt mai clar 🙂

  4. merci pt schema 🙂 acum e cristal .

    Chiar cu diferenta amintita, un cinic ca mine tot va incerca sa-i spuna optimistului 🙂 ca identificarea vinovatului si asocierea pierzatorului cu ala care oricum era dispensabil (si orice astfel de mecanisme … psihologice) nu rezolva/neaga problema ci doar o minimizeaza.

    PS: perfect de acord cu ambele elemente pozitive.

  5. BNR are la activ multe gafe în ultimii 20 de ani. Dacă le aduni pe toate, nu ajunge să egalezi ce guvern vrei tu. Nici ca număr, nici ca impact, nici ca nimic. Fără un BNR conservator am fi fost astăzi sub Bulgaria la toate capitolele.

  6. Ţi se pare, crede-mă. Şi ai să vezi ce frumos o să se ducă la vale după ce o să îşi vadă la vară hotelurile goale.

    Uitasem! Piaţa Petrom pentru următorii 50 de ani? Poate dacă pornesc pe drumul energiilor alternative. Peste 50 de ani nu o să mai existe petrol decât în manualul de istorie.

  7. Pingback: Când se gată criza? « DARIUS CEL TULBURE

  8. Criza la noi se datoreaza in mare masura crizatilor. Toti clientii mei au probleme (cu exceptia a trei dintre ei) unul e firma de stat si are bani de investitii, dar nu are bani de salarii, ca nu i s-au dat, altul a pornit o afacere noua si afacerea a inceput sa-i mearga si al treilea are contracte mari in derulare.
    Totusi, un producator de echipamente care se pot incadra la consumabile are o pauza in comenzi chiar de la fabrici si uzine care functioneaza bine-mersi. Tot ii intreaba pe clientii lui cum se descurca in lucrul zilnic deoarece consumabilele se deterioreaza regulat si trebuiesc inlocuite. Ca structura generala am remarcat ca toata lumea sta, nimeni nu face nimic, ca „doar e criza” si nu stie ce sa faca. In mare parte, multi dobitoci au ajuns in posturi de conducere pe la majoritatea firmelor. In loc sa profite de vremurile astea tulburi ei stau si nu fac nimic, asteptand poate o veste de la Dumnezeu cu dedicatie pentru ei.

  9. offf,cit e de porasta cinducerea asta a noastra!!!…oare de ce lumea e atit de oarba???oare chiar nu vad k ne ducem tot mai in fund si nu vom mai putea iesi!eu nustiu unde vom ajunge cu nenorocitul asta de presedinte!o sa ne pierdem!
    Oameni buni,DESCHIDETI OCHII!!!pt k ne distrugem!!!

  10. totul depinde numai de noi!haideti sa facem un bine pt tara noastra!pt copii nostri si pt noi!sa scapam de calvarul pe care trebuie sa-l suferim in fiecare zi!noi putem sa facem asta!trebuie doar sa avem vointa!trebuie intr-un sfirsit sa scapam de aceste nenorociri!am rezistat atitia ani!i-am suportat pe dobitocii de la conducere,dar deja s-a ajuns la ce e mai rau!oameni,nu exista nici o criza!vedeti cum conducerea ne distruge?vedeti cum ne storc si de ultimul banut?nu se mai poate continua asa!copii vor muri de foame!haideti sa facem un bine pt noi si sa luam alegerea corecta!

  11. guvernul probabil ca vrea sa ne dea ceanura nu????

    nu cred ca ar trebuii sa lasam sa ne conduca soarta niste persoane care sunt venite de la coada vacii sau de la stana de oi

    dar daca romanul asa a ales……

    criza din Romania va disparea ultima oara

    de ce?

    pentru ca romanul nu o sa si-o scoata din cap!!!

  12. bine la inceput era criza artificiala dar acuma incepe sa devina din ce mai reala fiindca o simte tot omul de rand[caci si eu ma pot numi om de rand fiind la liceu]multi tineri care cunosc ar propune o singura solutie cu care nu sunt de accord ”sa facem o revolutie ca sa daramam guvernul” am stat si mam gandit de ce sa nu votam noi poporul sa dam guvernul jos ne trebuie doar 50% +1 si gata dupa aceea recrearea agriculturii romane caci ea nu mai exista mai ales investirea si crearea de mici firme ale satenilor prin care se va ridica romania samd pana la crearea unui sistem prin care toti avem de lucru ,materia prima de zi cu zi ca sa existam si scoaterea banului din societatea romana caci democratia e cea mai barbara forma de existenta si sa incercam sa creeam o societate spirituala
    Noi trebuie sa facem cva caci domniile care ne coduc prin intuneric ne-au stins lumina caci asa e mai bine ca de e criza!!!:))

Comments are closed.